اولین لاینر هندلر هفت محوره بومی سازی شده ایران
شرکت فولاد سنگان به منظور حمایت از تولید داخل و دانش بنیان، جلوگیری از خروج ارز از کشور و همچنین رفع نیاز خط تولیدکنسانتره در کمترین زمان ممکن، اقدام به تعریف پروژه ساخت داخل لاینرهندلر در اواخر سال ۱۴۰۱ نمود.
به گزارش بورس امروز؛ شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان خراسان بعنوان یکی از بزرگترین صنایع معدنی کشور به ظرفیت تولید ۵ میلیون تن کنسانتره سنگ آهن و ۵ میلیون تن گندله در سال در زنجیره تامین تامین فولاد کشور فعالیت می کند. به منظور خردایش ثانویه سنگ آهن در کارخانه کنسانتره از آسیاهای نیمه خودشکن (SAG Mill) و گلوله ای استفاده می گردد. (۲ دستگاه آسیا نیمه خودشکن و ۴ دستگاه آسیا گلوله ای) برای جلوگیری از سایش بدنه این آسیا از لاینر استفاده می گردد. در طراحی آسیاهای نیمه خودشکن عموما لاینرهای فلزی بکار می رود و در بعضی موارد ترکیبی از لاینرهای فلزی و لاستیکی استفاده می شود. لاینرهایی که در آسیاهای با ظرفیت بالا همچون شرکت فولادسنگان که ظرفیت خوراک دهی سنگ آهن۱۰ میلیون تن در سال می باشد بکار می رود، دارای حجم و وزن بالا می باشند. سنگین ترین لاینر فلزی با وزن ۱۸۰۰ کیلوگرم. لذا به منظور تعویض این لاینرها (مونتاژ و دمونتاژ) در فضای محدود داخل آسیا نیازمند یک تجهیز با مانورپذیری، سرعت و توان بالا می باشد. زمان تعویض لاینرها بصورت دستی بیشترین زمان صرف شده در تعمیرات آسیاها می باشد. این تجهیز تحت عبارت لاینرهندلر /Liner Handler در تمامی خطوط خردایش آسیایی بکار می رود.
معرفی تجهیز:
همچنان که ذکر گردید به منظور جلوگیری از تعویض لاینر در آسیاها بصورت دستی که منجر به اتلاف هزینه و زمان بوده و حتی ممکن است حوادث جانی در پی داشته باشد، از تجهیز مخصوص یا همان لاینر هندلر استفاده می گردد. باتوجه به بررسی های بعمل آمده این تجهیز در کارخانجات مختلف فرآوری کنسانتره آهن و مس وارداتی بوده که ساخت استرالیا یا غیره بوده اند. بدین منظور شرکت فولاد سنگان در راستای فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر حمایت از تولید داخل و دانش بنیان، جلوگیری از خروج ارز از کشور و همچنین رفع نیاز خط تولیدکنسانتره در کمترین زمان ممکن، اقدام به تعریف پروژه ساخت داخل این تجهیز در اواخر سال ۱۴۰۱ نمود. برهمین اساس ضمن مطالعات فنی صورت گرفته با پایش شرکتهای دانش بنیان در حوزه ساخت تجهیزات و ماشین آلات سنگین در سطح کشور، قرارداد ساخت داخل یکدستگاه لاینرهندلر با یکی از شرکتهای توانمند فعال در حوزه نفت و گاز و فولاد منعقد گردید. یکی از مهمترین اهداف شرکت فولاد سنگان در طراحی این تجهیز مانور پذیری و انعطاف بالا بوده است. اما بدین منظور ۷ محوره بودن بازوهای این تجهیز مطرح گردید. بدلیل اینکه نمونه داخلی از این تجهیز ۷ محوره در داخل کشور وجود نداشته است، شرکت پیمانکار (کارا سازه کیمیا) طی ۶ ماه فرآیند تحقیق و توسعه اقدام به طراحی و مهندسی نمود. پروسه تحقیق و توسعه، طراحی و مهندسی، تامین و ساخت این تجهیز ۱۸ ماه بطول انجامیده است.
مشخصات تجهیز:
ابعاد کلی دستگاه (طول، عرض و ارتفاع): ۹۴۰۰*۳۱۶۰*۲۸۷۳ میلیمتر
ماکزیمم وزن عملیاتی قابل حمل: ۲۳۰۰ کیلوگرم
تعداد درجه آزادی: ۷ محور
ماکزیمم طول کورس بوم : ۶۰۰۰ میلیمتر
نوع بوم : تلسکوپی ۳ مرحله ای با قابلیت باز و جمع شوندگی
درجه آزادی بوم : ۳۶۰ درجه
تعداد چرخ های دستگاه : ۴ چرخ با قابلیت چرخش ۹۰درجه و لاستیک توپر چگالی بالا
وزن تجهیز : ۲۴ تن
توان موتور اصلی: ۵۵ کیلووات
سیستم کنترل : نیمه اتومات الکتریکی
سیستم روشنایی : ۲ عدد پروژکتور
حفاظت دستگاه در برابر گرد و غبار: استاندارد IP67
صرفه جویی ناشی از ساخت داخل: باتوجه به مطالعات و استعلامات صورت گرفته از شرکتهای خارجی سازنده این تجهیز و در مقایسه با نمونه ساخت داخل، قیمت مشابه خارجی ۲.۸ میلیون یورو، ۲.۵ میلیون یورو صرفه جویی ارزی ارتقا یافته نسبت به مدل مشابه خارجی در کارخانه کنسانتره سازی کاربرد دارد.
نویسنده: علی اکبر اکبری – معاون توسعه و تکنولوژی-مهندسی کارخانه-بومی سازی شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان خراسان
منبع خبر: شماره ۱۰۰ نشریه بورس امروز- آبان ماه ۱۴۰۳