محاسبه خالص ارزش صندوق های طلا با دلار سکه
در سنوات گذشته، دلار متناظر سکه طلا بیشتر از نرخ دلار بازار بوده است؛ به این صورت که با در نظر گرفتن قیمت اونس جهانی و عیار مربوطه، قیمت دلار مبنای محاسبه سکه بیشتر از قیمت دلار آزاد بوده است.
به گزارش بورس امروز؛ صندوق های مبتنی بر طلا یکی از انواع صندوق های کالایی قابل معامله در بورس هستند. در واقع سرمایه گذاران این صندوقها به جای خرید مستقیم طلا، در این صندوق ها سرمایه گذاری می کنند و صندوق منابع این اشخاص را در انواع طلا سرمایه گذاری می کند. طلا یک دارایی امن محسوب می شود و در شرایطی که حس ناامنی در بین سرمایه گذاران زیاد شود به سمت سرمایه گذاری در طلا جذب می شوند. از طرفی طلا یک دارایی غیرپولی بوده و در مقابل تورم نیز مصون است، علاوه بر شرایط ناامنی، در شرایط تورمی نیز گزینه جذابی برای سرمایه گذاران است.
بنابراین، دو محرک اصلی برای صندوقهای طلا، شرایط ناامنی و تورم است. در حال حاضر تقاضا برای صندوق های طلا از هر دو جبهه به شدت فعال است و تا زمانی که این محرکها با این شدت وجود داشته باشند، این تقاضا برای سرمایه گذاری در صندوق های طلا وجود خواهد داشت. سرمایه گذاری در صندوق طلا به نسبت خرید و نگهداری طلا مزایا و معایب خود را دارد. خرید صندوق طلا در بورس به راحتی امکان پذیر است و با هر مبلغی نیز می توان این خرید را انجام داد و مشکل نگهداری و … ندارد. از این رو تعداد زیادی از فعالین جذب این صندوق ها می شوند. یکی از معایب این صندوق ها، داشتن حباب قیمتی است. یعنی قیمتی که در تابلو برای خرید پرداخت می شود بیشتر از خالص ارزش دارایی هر واحد (NAV) صندوق است. البته این تمام ماجرای حباب صندوق ها نیست. برای بررسی حباب صندوق های طلا، علاوه بر اختلاف قیمت خالص ارزش دارایی هر واحد با قیمت تابلو یا همان حباب اسمی، به حباب ذاتی صندوق نیز توجه کرد. در سنوات گذشته، دلار متناظر سکه طلا بیشتر از نرخ دلار بازار بوده است؛ به این صورت که با در نظر گرفتن قیمت اونس جهانی و عیار مربوطه، قیمت دلار مبنای محاسبه سکه بیشتر از قیمت دلار آزاد بوده است. به عنوان مثال در روزهای گذشته دلار متناظر سکه ۸۵ هزار تومان بود، یعنی کسی که سکه ۵۵ میلیونی خرید می کرد، گویی دلار ۸۵ هزار تومانی خرید کرده بود. به اختلاف قیمت دلار ۸۵ هزارتومانی دلار سکه و قیمت ۶۵ هزار تومان دلار بازار، حباب سکه اطلاق می شود. البته این موضوع مخالفانی هم دارد و مخالفین، ارزش دلار را همان دلار سکه عنوان می کنند و قیمت پایین دلار در بازار را نشانه کنترل دولت و محدودیت های معامله در این بازار می دانند که دلایل قابل تأملی است. خالص ارزش صندوق های طلا با دلار سکه همان دلار ۸۵ هزار تومانی (در حال حاضر) محاسبه می شود و این حباب را نیز باید به حباب صندوق ها اضافه کرد. ولی باید در نظر داشت که در سنوات اخیر همیشه این حباب وجود داشته و در شرایط نامساعد سیاسی این حباب بیشتر شده است و با فروکش کردن اخبار نامساعد کمتر شده است.
در این میان درایور اصلی سرمایه گذاری در طلا، شرایط ناامنی و تورم است. شرایط سیاسی و تحرکات نظامی که در کشورمان شاهد هستیم، مختص کشور ما نیست و اوضاع بین المللی هم چندان مساعد نیست و در بخش های مختلف دنیا شاهد درگیری نظامی هستیم. جنگ اکراین و روسیه چشم انداز روشنی ندارد و رژیم صیهونیستی با ماجرا جویی ممکن است خاور میانه را با یک جنگ تمام عیار مواجه کند. از طرفی ورود نیروهای کمکی کره شمالی به روسیه و اخباری که از آمادگی چین برای حمله به تایوان می شنویم نشان از تداوم ناامنی در سطح بین المللی است از طرفی موفقیت فدرال رزرو در کنترل تورم، چشم انداز کاهش نرخ بهره را تقویت کرده است. از این رو چشم انداز اونس طلای جهانی صعودی به نظر می رسد. تنها سناریویی که این چشم انداز را تخریب می کند، وقوع رکود در بازارهای جهانی و کاهش التهابات نظامی است که با پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا محتمل است. درایور بعدی طلا، قیمت دلار در بازار داخلی است. باتوجه به حجم نقدینگی ۹ هزار همتی که برای شهریور ماه اعلام شده است و اگر بخواهیم برآوردی از قیمت دلار داشته باشیم، می توانیم از نمودار نقدینگی به دلار استفاده بکنیم.
سقف این نمودار اوج خوش بینی و ارزان بودن دلار را نشان می دهد و کف این نمودار اوج قیمت دلار و اوج بدبینی را نشان می دهد. معمولا قیمت دلار بعد از هر کف این نمودار شروع به ریزش کرده است. کف حجم نقدینگی به دلار به ترتیب ۱۳۰، ۱۳۶، ۱۱۵ و ۱۳۱ میلیارد دلار بوده است و در پایان مهرماه ۱۴۱ میلیارد دلار تخمین زده می شود که نشان می دهد دلار در شرایط – زیر قیمت – مشهودی نیست و با این محاسبات انتظار جهش زیادی از دلار نداریم و اگر نقدینگی به دلار به کف تاریخی خود برسد آنگاه دلار باید ۸۰ هزار تومان باشد که دلار سکه که ۸۵ هزار تومان هم رسید، کمتر است.
با این حال باز به نظر می رسد، در کوتاه مدت چشم انداز دلار کاهشی نیست و هر دو درایور طلا صعودی است. با در نظر گرفتن حباب قیمتی و ذاتی که توضیح داده شد؛ سرمایه گذاری در شمش طلا و صندوقهایی که وزن بیشتری در شمش سرمایه گذاری کرده اند مناسبتر است.
نویسنده: علی حبیبی- مدیر سرمایه گذاری صندوق توازن بازار
منبع: شماره ۱۰۰ نشریه بورس امروز- آبان ماه ۱۴۰۳