راهکارهای ترغیب شرکتها برای ورود با بازار سرمایه
به گزارش روند بورس امروز، امین سهل البیع مدیر سرمایهگذاری شرکت آتی نگر سپهر ایرانیان عنوان کرد: پس از هفتهها بحث پیرامون قوانین جدید بازار پایه، هفته گذشته این قوانین به اجرا درآمد و نمادهای بازار پایه ضمن قرار گرفتن در سه گروه زرد، نارنجی و قرمز با محدودیت دامنه نوسان مواجه شدند. هجوم سفتهبازان […]
به گزارش روند بورس امروز، امین سهل البیع مدیر سرمایهگذاری شرکت آتی نگر سپهر ایرانیان عنوان کرد: پس از هفتهها بحث پیرامون قوانین جدید بازار پایه، هفته گذشته این قوانین به اجرا درآمد و نمادهای بازار پایه ضمن قرار گرفتن در سه گروه زرد، نارنجی و قرمز با محدودیت دامنه نوسان مواجه شدند. هجوم سفتهبازان به این بازار طی ماههای گذشته منجر به رشد شدید قیمت برخی از نمادهای این بازار شده و نگرانیها در خصوص حبابی شدن بازار را افزایش داده بود.
سهل البیع تأکید کرد: همین امر باعث شد مقام ناظر وارد عمل شده و با محدود کردن دامنه نوسان مانع از رشد بیرویه قیمت سهام شود. با این همه برخی ضمن انتقاد به این قوانین آنها را پاک کردن صورت مسئله دانسته و معتقدند که هرچند این قوانین سریعترین و سادهترین کار برای مواجهه با سفتهبازی در این بازار است اما قطعاً بهترین راهکار ممکن نیست.
مدیر سرمایهگذاری شرکت آتی نگر سپهر ایرانیان اظهار داشت: یکی از مهمترین دلایل مخالفان برای رد قوانین جدید تضاد آن با روح بازار سرمایه است. درواقع آنها مسئولیت نهاد ناظر در قبال رشد بدون پشتوانه قیمت سهام شرکتها را انکار کرده و معتقدند هرگونه دخالت در بازار با ذات بازار سرمایه در تضاد است.
سهل البیع گفت: این ایده که در مقام نظریه بسیار جذاب به نظر میرسد در مقام عمل با واقعیتهای جامعه ایران در تضاد است. در واقع تا زمانی که مفهوم ریسک به طور فراگیر در جامعه نهادینه نشده و افراد حاضر به پرداخت هزینههای ناشی از ریسکپذیری خود نیستند، حذف کردن دست تنظیمگر ناظر از فعالیتهای پر ریسک چندان عاقلانه به نظر نمیرسد. کافی است خاطره تلخ جبران ضرر سپردهگذاران مؤسسات غیرمجاز از جیب مردم را مرور کنید. نهاد ناظری که در نهایت در مواقع بروز بحران ملزم به ورود به مسائل است بهتر است قبل از وقوع اتفاق به موضوع ورود کند.
وی افزود: حضور شرکتهایی با اطلاعات مبهم در بازاری با محدودیتهای معاملاتی کمتر و نظارتی ضعیفتر، فضا را برای گسترش فساد، قیمت سازی و بروز اتفاقاتی از این دست فراهم کرده بود. نظارت بیشتر بر این بازار و اعمال محدودیتهای بیشتر از طریق فشار بر اعضای هیئتمدیره شرکتها با استفاده از ظرفیتهای قانونی موجود میتواند شرکتهای حاضر در بازار پایه را به انتقال به بازار اصلی بورس و فرابورس که بازارهایی به شدت شفافتر هستند ترغیب کند.
مدیر سرمایهگذاری شرکت آتی نگر سپهر ایرانیان خاطرنشان کرد: باید توجه داشت که قوانین جدید نیز خالی از اشکال نیست. بزرگترین ایراد قوانین جدید از بین رفتن نقد شوندگی سهام بهعنوان مهمترین مزیت بازار سرمایه است و به نظر میرسد سازمان بورس باید هر چه سریعتر با اتخاذ تصمیماتی بازار را به تعادل برساند. علاوه بر آن عدم امکان واکنش قیمتی سهام طی یک هفته به تغییر متغیرهای تأثیرگذار بر ارزش یک شرکت عملاً با اهداف بازار سرمایه در تضاد است. درواقع قانون فعلی تمرکز خود را بر اعمال محدودیتهای معاملاتی به منظور کاهش جذابیت این بازار قرار داده است.
سهل البیع گفت: فرض کنید صرفاً اشخاص حقوقی، سبدهای تحت مدیریت شرکتهای سبدگردان و افراد حقیقی دارای مدرک تحلیلگری امکان معامله در این بازار را داشته باشند. احتمالاً در این شرایط اتفاقات قبلی رخ نخواهد داد. بهعلاوه این افراد عموماً با مفهوم ریسک آشنایی کامل دارند. در مجموع اقدام سازمان در سروسامان دادن به اوضاع قبلی علیرغم ایرادات فراوانی که به قوانین موجود وارد است- را در حال حاضر باید به فال نیک گرفت و در راستای بهبود آن تلاش کرد.