ثبت اطلاعات دقیق کشاورزان در یک سامانه
دبیر نظارت بر اجرای الگوی کشت ملی گفت: سامانه «مزرعه من» با هدف ثبت اطلاعات دقیق از کشاورزان و فعالیتهای آنان و اتصال حمایتهای قیمتی و غیرقیمتی به الگوی کشت طراحی شده و به زودی اجرایی میشود.
به گزارش بورس امروز؛ به نقل از وزارت جهاد کشاورزی ، علیرضا نیکویی مسوول تدوین و دبیر نظارت بر اجرای الگوی کشت ملی، در برنامه تلویزیونی میز اقتصاد با اشاره به این که برنامه هفتم توسعه کشور با هدف ارتقای امنیت غذایی در ایران و دستیابی به شاخصهای کیفی و کمّی در بخش کشاورزی طراحی شده است، گفت: به منظور اجرای بهتر برنامهها، اقدام به ایجاد سامانهای تحت عنوان “مزرعه من” کردهایم که با هدف ثبت اطلاعات دقیق از کشاورزان و فعالیتهای آنان و اتصال حمایتهای قیمتی و غیرقیمتی به الگوی کشت طراحی شده و به زودی اجرایی میشود.
وی با اشاره به این که برنامهریزی برای تدوین الگوی کشت پس از چند دهه بیتوجهی با کمک مجلس شورای اسلامی در بودجه سال ۱۴۰۱ مد نظر قرار گرفت و آغاز شد، این اقدام را گامی مهم در جهت بهبود وضعیت پایدار کشاورزی کشور توصیف کرد.
مدیرکل دفتر امور اقتصادی سازمان تات به پشتوانه علمی محققان توانمند سازمان، موسسههای تحقیقاتی و دانشگاهها در تدوین و اجرای الگوی کشت اشاره کرد و گفت: وزارت جهاد کشاورزی در حال حاضر در سومین سال اجرای این برنامه قرار دارد و مسوولیت نظارت بر اجرای آن بر عهده سازمان تات دارد.
وی در خصوص اختلاف آماری بین میزانهای ۲۵، ۹۰ و ۸۲ درصد توضیح داد و افزود: ۲۵ درصد، هدف بلندمدت برنامه الگوی کشت براساس سند امنیت غذایی است که قرار است به آن دست پیدا کنیم. در مقابل، ۸۲ درصد میزان تحقق الگوی کشت در سال زراعی ۱۴۰۱-۱۴۰۲ است که طبق گزارش نظارتی ما به دست آمده و در سامانه وزارت جهاد کشاورزی ثبت شده است.
نیکویی همچنین در خصوص آمار ۹۰ درصد، تحقق اجرای الگوی کشت طبق اعلام نظر معاون زراعت وزارت جهاد کشاورزی آن را مربوط به وضعیت موجود و سطح زیر کشت محصولات اصلی بر اساس الگوی سنتی کشت دانست.
وی در ادامه به آمار اجرای این الگو پرداخت و اعلام کرد: بر اساس گزارشها، میانگین اجرای الگوی کشت در کشور به میانگین ۸۲ درصد رسیده است.
مدیرکل دفتر امور اقتصادی سازمان تات توضیح داد: در حالی که برخی استانها دارای درصدهای بالاتر یا پایینتر از این مقدار هستند، در حوزههایی مانند گندم، به خودکفایی نزدیک شده و تحقق ۱۰۰ درصدی را تجربه کردهایم. اما در برخی محصولات مانند دانههای روغنی، درصد تحقق بسیار پایینتر است.
مسوول تدوین و دبیر نظارت بر اجرای الگوی کشت ملی با بیان این که اطلاعات پایه آماری زراعت و باغبانی در حال حاضر از دقت لازم برخوردار نیستند، افزود: در طراحی الگوی کشت، ما دارای یک سامانه مدیریت الگوی کشت به نام «مزرعه من» هستیم که به دنبال اتصال هویت کشاورز، مکان تولید و فعالیتهای انجام شده است، بنابراین، برای برنامهریزی موفقیتآمیز در زمینه الگوی کشت و تدوین آمار، نیاز به یک پایگاه اطلاعات جامع از طریق سامانه مذکور داریم.
وی همچنین به دو نوع هدفگذاری تکلیف برنامه هفتم توسعه و سند امنیت غذایی که توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی ابلاغ شده است، گفت: این دو برنامه در واقع تعیین کننده افقهای کوتاهمدت و بلندمدت برای کشاورزی کشور هستند.
نیکویی در واکنش به گزارش کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی که الگوی کشت را تنها در حد یک توصیهنامه اجرایی دانسته بود، این ادعا را رد کرد و افزود: اجرای برنامهای همچون الگوی کشت نیازمند فراهمسازی زیرساختها و الزامات اساسی است و تا زمانی که این الزامات بهطور کامل فراهم نشود، دستیابی به اهداف بلندمدت با چالش مواجه خواهد بود.
وی با اشاره به اهمیت دقت در آمار و اطلاعات کشاورزی بیان کرد: اطلاعات ثبت شده در بخش کشاورزی همچنان کافی نیست و ما نیاز داریم به سمت سیستمهای دقیقتر برویم، اما نمیتوانیم منتظر تکمیل کامل اطلاعات بمانیم و برنامهریزیهای لازم را انجام ندهیم. بسیاری از اصلاحات به مرور زمان و در حین اجرا رخ میدهد.
مدیرکل دفتر امور اقتصادی سازمان تات همچنین به انتقاداتی که در خصوص استفاده از دادههای اقلیمی سال گذشته برای برنامهریزی الگوی کشت مطرح شده بود، پاسخ داد و اظهار داشت: اطلاعات اقلیمی ما مبتنی بر دادههای بلندمدت است و برنامهریزی الگوی کشت تنها بر اساس اطلاعات یک سال گذشته انجام نمیشود.
وی در پایان با اشاره به تلاشهای وزارت جهاد کشاورزی برای بهبود وضعیت موجود، تصریح کرد: با وجود چالشهای آماری و اطلاعاتی، برنامهریزیهای لازم انجام شده و گامهای مثبتی برای اجرای الگوی کشت برداشتهایم. امیدواریم با تکمیل سامانههای اطلاعاتی و اجرایی، بتوانیم به اهداف تعیینشده در برنامه هفتم پیشرفت و سند دانش بنیان امنیت غذایی دست پیدا کنیم.
منبع:خبرگزاری تسنیم