انتظار برای افزایش نقدشوندگی آپشن ها
با توجه به جلسات برگزارشده جهت رفع محدودیت های صندوق های سرمایه گذاری برای ورود به آپشن ها، می توان شاهد افزایش نقد شوندگی در زنجیره نمادهای پایه متعدد بود.
به گزارش بورس امروز؛ در بازار اختیار هم اکنون ۳۸ نماد پایه وجود دارد که بالغ بر ۱۸۰۰ نماد آپشن را شامل می شود. تعداد موقعیت های باز این بازار هم اکنون مقداری کمتر از ۲۶ میلیون قرارداد است که ۲۱ درصد از آن ارزش اعمال دارد و در سود می باشند. نکته ای که می توان به آن اشاره کرد رشد حجم موقعیت های پوت آپشن و افزایش ارزش معاملات در این بخش بود که ناشی از نگرانی ها از کاهش بیش از پیش بازار بود.
مطابق نموار بالا می توان گفت تعداد موقعیت های اختیار در مجموع در ۳ ماه گذشته در محدوده ۲۶ میلیون قرارداد و کف آن در محدوده ۱۷ میلیون قرارداد در مهرماه بود. حال با توجه به قرار دادشتن به نزدیک سقف موقعیت های چند ماه گذشته، باید دید این روند از کدام جهت امکان شکسته شدن دارد؟ در حال حاضر کمی بیش از ۲۰ درصد از ارزش معاملات را حقوقی ها بر عهده دارند که دلیل اصلی آن را می توان در پرمیوم های بزرگتر جهش کاهش ریسک بیشتر این معامله گران دانست. همچنین از نظر حجم معاملات ۱۷ درصد از معاملات این بازار به حقوقی ها تعلق دارد.
به دلایل ریسک های موجود، قیمت آپشن های کال در بازار کمی پایین تر از قیمت های منصفانه در حال معامله است که به دلیل افق نه چندان مثبت از آینده بازار ایجاد شده است. زمانیکه قیمت ها کمتر از بلک شولز باشند، عموما نرخ بازدهی در بسیاری از استراتژی های مطرح و عمومی کاهش می یابد که جذابیت بالایی برای فروش توسط فعالین نخواهد داشت از این رو ادامه کاهش بازار می تواند این فعالین را کمرنگ تر از گذشته نماید. اما در عین حال فعالین حرفه ای که عموما معاملات آپشن را جدای از سهم در نظر دارند و ترکیب های لازم را بر روی زنجیره ای از دارایی آپشن انجام می دهند به خوبی با این کاهش قیمت ها کنار آمده و به واسطه تغییرات در سایر زنجیره این امکان را همچنان برای خرید و فروش حفظ کرده اند؛ به نحوی که می توان گفت ارزش معاملات آپشن در ۱.۵ سال گذشته که سقف بازار در ارزش معاملات بود، به این صورت است که ارزش معاملات از ۳۰۰ میلیارد در اردیبهشت ۱۴۰۲ به حدود ۱۰۰ میلیارد تومان رسیده است، اما بازار سهام از سقف خود که ۳۰ همت ارزش معاملات روزانه بود به محدوده ۲ همت رسیده است که به معنی ۹۵ درصد کاهش ارزش آن است و این رکود عمیق اگر بنا بود در معاملات آپشن نیز رخ دهد باید ارزش معاملات به کمتر از ۱۵ میلیارد تومان در روز می رسد. این موضوع ناشی از جو حاکم بر بازار سرمایه بود که فعالین روش مدیریت ریسک در این ابزار را به خوبی حتی در شرایط رکود عمیق کنونی نیز حفظ کرده بودند .
سازمان بورس در تلاش است تا مقررات لازم برای صندوق های مبتنی بر آپشن را نهایی کرده و مجوز این صندوق ها نیز صادر شود، در همین ارتباط کمیسیون ها و جلساتی در خصوص حد نصاب های مجاز فعالین مدیران صندوق ها در هفته های گذشته برگزار شده است و باید در انتظار جمع بندی نهایی سازمان بود. انتظار می رود با نهایی شدن این مجوز شاهد ورود صندوق های بزرگ در بخش اختیارمعاملات باشیم که می تواند رونق بیشتری را به این بخش تزریق کند، یکی از امیدواری های فعالین بازار اختیار به افزایش نقد شوندگی در زنجیره نمادهای پایه متعدد است که حضور پر رنگ بازیگران بزرگتر می تواند این مهم را رقم بزند .
میثم مقدم – مدیر امور اقتصادی شرکت سرمایه گذاری پویا