ادغام نهاد ناظر دو بازار پول و سرمایه؛ خوب یا بد؟
اجرای مناسب و درست یکپارچگی نهادهای ناظردو بازار پول و سرمایه، شاهد ثبات بیشتر در بازار سرمایه و هماهنگی بهتر بین سیاستهای پولی و سرمایهای را خواهیم بود. این یکپارچگی درست می تواند به جذب سرمایهگذاری بیشتر در پی افزایش اعتماد و توسعه ابزارهای مالی جدید (که هر دو بازار را در بر می گیرد)، منجر شود.
هادی قره باغی مدیرعامل شرکت مشاور سرمایه گذاری هدف حافظ در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، به اثرگذاری قابل توجه بانک مرکزی به عنوان نهاد ناظر بر بازار پول در بازار سرمایه اشاره کرد که این امر از طریق سیاستهای پولی، نرخ بهره و سایر ابزارهای مالی اعمال میشود.
وی در تاکید بر نقاط قوت یکپارچهسازی نهادهای ناظر بر بازارهای پول و سرمایه، اظهار داشت: یکپارچهسازی میتواند با هماهنگی بهتر بین سیاستهای پولی و سرمایهای، احتمال تعارض بین اهداف بازار پول و سرمایه را کاهش دهد.
به گفته قره باغی؛ در بهبود نظارت سیستمی، نظارت یکپارچه به درک بهتر ریسکهای سیستمی در کل بازار مالی کمک می کند. همچنین ادغام این نهادها به صرفهجویی در هزینهها و بهبود کارایی عملیاتی منجر می شود.
به گفته مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری هدف حافظ؛ تجمیع قدرت در یک نهاد میتواند خطر سوء استفاده را افزایش دهد لذا مدیریت هر دو بازار توسط یک نهاد میتواند بسیار پیچیده و چالشبرانگیز باشد.
وی اضافه کرد: در یکپارچه سازی ممکن است تمرکز بر یک بخش به قیمت غفلت از بخش دیگر تمام شود و در صورت اشتباه در سیاستگذاری، تأثیر منفی بر هر دو بازار بیشتر خواهد بود.
قره باغی با بیان اینکه یکپارچهسازی نهادهای ناظر لزوماً به معنای رشد و شکوفایی بازار سرمایه نیست، بر چگونگی اجرای سیاستها، کیفیت مدیریت، و سایر عوامل اقتصادی تاکید کرد.
وی معتقد است: اجرای مناسب و درست یکپارچگی نهادهای ناظر، ثبات بیشتر در بازار سرمایه و هماهنگی بهتر بین سیاستهای پولی و سرمایهای را به دنبال دارد.
قره باغی افزود: یکپارچگی درست می تواند به جذب سرمایهگذاری بیشتر در پی افزایش اعتماد و توسعه ابزارهای مالی جدید (که هر دو بازار را در بر می گیرد)، منجر شود.
مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری هدف حافظ تصمیمگیری در مورد یکپارچهسازی نهادهای ناظر بر بازار پول و سرمایه را نیازمند بررسی دقیق شرایط اقتصادی، سیاسی و ساختاری کشور ذکر کرد و اذعان داشت: برای موفقیت چنین طرحی، نیاز به طراحی دقیق ساختار جدید، تعیین حدود اختیارات و ایجاد مکانیسمهای کنترلی مؤثر است.
وی ادامه داد: همچنین باید توجه داشت که صرف یکپارچهسازی نهادها، بدون اصلاحات ساختاری در سایر بخشهای اقتصاد، نمیتواند تضمینکننده رشد و شکوفایی بازار سرمایه باشد.