پالایشگاه نفت اصفهان؛ از چالش تا آینده ای سبز
هنگام توسعه یک پالایشگاه لازم است مسائلی همچون افزایش بهره وری و بهبود کیفیت محصولات در نظر گرفته شود. یکی از محصولات پالایشگاه نفت اصفهان نفت کوره است. این محصول که دارای ترکیبات آلاینده بالایی است، طی یک برنامه جزو برنامه های بهبود کیفیت پالایشگاه قرار گرفته است؛ به این ترتیب پالایشگاه نفت اصفهان بهبود کیفیت نفت کوره را جزو برنامه های سال ۱۴۰۴ خود قرار داده است
به گزارش بورس امروز؛ در دنیای امروز، توسعه پایدار و بهبود کیفیت محصولات در صنعت پالایشگاهی از اهمیت بالایی برخوردار است؛ یکی از اصلی ترین اهداف برای توسعه این پالایشگاه که باید مدنظر قرار گیرد، بهبود کیفیت نفت کوره و کاهش آلایندگی آن است. با راهاندازی واحد RHU، پالایشگاه اصفهان به دنبال شیرینسازی نفت کوره و حذف ترکیبات گوگردی آن است تا کیفیت هوا و سلامت شهروندان بهبود یابد. همچنین، با طراحی واحد RSB، این پالایشگاه قادر خواهد بود تا نفت کوره را به محصولات با ارزشی چون بنزین و گازوئیل تبدیل کند. در کنار این تحولات، چالشهای تأمین آب و برق نیز بهعنوان موانع اصلی توسعه مطرح هستند. با توجه به موقعیت جغرافیایی و کمبود منابع آبی در منطقه، پالایشگاه اصفهان موفق شده است ۶۰ درصد آب مصرفی خود را از پساب شهری و آب شور دریای عمان تأمین کند و برنامه دارد این رقم را تا ۷۵ درصد افزایش دهد. به علاوه، این پالایشگاه در حال بررسی تأمین برق از طریق نیروگاههای خورشیدی با ظرفیت تولید هزار مگاوات است.
بورس امروز: برای توسعه پالایشگاه چه مسائل و موضوعاتی باید در نظر گرفته شود؟
اصغر صابری: هنگام توسعه یک پالایشگاه لازم است مسائلی همچون افزایش بهره وری و بهبود کیفیت محصولات در نظر گرفته شود. یکی از محصولات پالایشگاه نفت اصفهان نفت کوره است. این محصول که دارای ترکیبات آلاینده بالایی است، طی یک برنامه جزو برنامه های بهبود کیفیت پالایشگاه قرار گرفته است؛ به این ترتیب پالایشگاه نفت اصفهان بهبود کیفیت نفت کوره را جزو برنامه های سال ۱۴۰۴ خود قرار داده است. شرکت پالایشگاه نفت اصفهان با استفاده از پروژه مذکور که به واحد RHU معرفی می شود و به شیرین سازی نفت کوره می پردازد، ترکیبات گوگردی آن را حذف میکند تا آلایندگی کاهش، هوای شهرها بهبود یابد.
این پروژه در واقع یک طرح زیست محیطی است که مصرف را به طور مؤثری بهبود می بخشد. در ادامه واحد RHU، پالایشگاه نفت اصفهان واحد RSB را طراحی نموده تا میان ترکیبات سنگینی همچون نفت کوره که کاربرد بسیار زیادی ندارند را به محصولات با ارزشی همچون بنزین گازوئیل و نفت سفید تبدیل نماید. در کنار طرح های مذکور، شرکت پالایشگاه نفت اصفهان در نظر دارد تا پایان سال ۱۴۰۵ میزان تولید بنزین خود را که در حال حاضر به میزان ۱۳ میلیون لیتر است را به بیش از ۲۵ میلیون لیتر افزایش دهد.
بورس امروز: چالش های پیش روی توسعه پالایشگاه چیست؟
معاون تولید پالایشگاه اصفهان: مهم ترین چالش پیش روی پالایشگاه اصفهان تأمین آب بوده است؛ باتوجه به اینکه پالایشگاه در یک منطقه خشک و کم آب قرار دارد و رودخانه زاینده رود از میزان آب کمی برخوردار است، شرکت با سیاست گذاری در زمینه رفع این چالش تلاش کرد و در نهایت موفق تعیین شیوه تأمین ۶۰ درصد آب مصرفی عمومی پالایشگاه از طریق دریای عمان شد. یک سفره آب که از دریای عمان به سمت شهر اصفهان جریان دارد، مورد توجه پالایشگاه نفت اصفهان و سایر سرمایه گذاران بخش صنعتی قرار گرفت و با سرمایه گذاری در این زمینه، بخشی از آب مورد نیاز خود را تأمین نمودند. این آب قابلیت استفاده در شهر را نداشته و لذا پالایشگاه و سایر صنایع با استفاده از شیرین سازی آن ترکیبات گوگرد و نمک آب را حذف کرده و نیاز بخش تولید را تأمین می کنند. پالایشگاه نفت اصفهان سرمایه گذار عمده این طرح است که در کنار آن طرح بهره برداری از پساب را نیز در پیش گرفته است که تا کنون با بازیابی پساب شهری موفق به تأمین ۶۰ درصد از آب مورد نیاز خود شده است. این شرکت قصد دارد با راه اندازی دو واحد هیرو و ZLD تا پایان سال جاری، تأمین آب حاصل از پساب شهری را به بالای ۷۵ درصد افزایش دهد. علاوه بر این، شرکت با استفاده از کولینگ های هیبریدی نیز سعی در کنترل مصرف آب نموده تا با خنک کردن واحدهای مربوطه، از میزان مصرف آب جهت خنک کنندگی واحدها کم کند.
چالش دیگر پیش روی شرکت های پالایشی تأمین برق واحدهای تولید است که در مقابل، شرکت پالایش نفت اصفهان عمده برق مورد نیاز خود را از ژنراتورهای داخلی به نام STG توربین ها تأمین می کند. این دستگاه به تولید برق پرداخته و عمده نیاز پالایشگاه را تأمین می کند. پالایشگاه نفت اصفهان به منظور برطرف کردن چالش برق، در نظر دارد با استفاده از نیروگاه های خورشیدی برق مورد نیاز خود را تأمین کند. برنامه اولیه پالایشگاه تأمین برق هزار مگاواتی برق از طریق نیروگاه های خورشیدی است که مقدمات آن صورت گرفته و در حال خرید یک سری پنل های خورشیدی است تا با مشخص کردن جایگاه ها و خرید پنل های خورشیدی، مصرف پالاشگاه تأمین شود.
بورس امروز: وضعیت صنعت نفت را چگونه می بینید؟
صابری: مصرف گاز و بنزین کشور بسیار زیاد است به طوری که نیاز به اصلاح دارد که یکی از شیوه های اصلاح به اصلاح صنعت خودرو مربوط می شود. در صورت تداوم شیوه تولید و مصرف کنونی خودرو در چند سال آینده شاهد گسترش مشکلات زیست محیطی خواهیم بود. لذا باید خودروهای بنزینی کنار گذاشته شده و خودروهای هیبریدی و برقی جایگزین شود تا مصرف بنزین در کشور کاهش یافته و با مقدار تولید همخوانی یابد. از سوی دیگر، ظرفیت تولید کنونی پالایشگاه ها توان پاسخگویی به نیاز داخل را ندارد لذا با صلاح صنایع مصرف کننده ای همچون صنعت خودرو میتوان به کاهش مصرف انرژی در کشور و صنعت پالایشگاهی کمک کرد.