سرمایه گذاری های امن در طلا و سکه
امروز هر فردی می تواند با حداقل سرمایه و از مسیر صندوق های طلا و یا گواهی سپرده شمش طلا در این بازار جذاب سرمایه گذاری کند و دیگر ریسک های سنتی و قدیمی سرمایه گذاری در بازار فیزیکی طلا همچون ریسک سرقت و نگهداری، کیفیت و عیار، مراجعه به بازار و … را نداشته باشد.
یه گزارش بورس امروز، گواهی سپرده سکه طلا مؤید مالکیت شما بر مقدار معینی سکهی سپرده شده در انبار مورد تایید بورس کالا است. دارنده گواهی سپرده سکه طلا یک روز پس از خرید میتواند به خزانه داری بانک مربوطه مراجعه و سکه فیزیکی دریافت کند.
تمام نمادهای گواهی سپرده سکه دارای سررسید هستند و پس از موعد سررسید، دارنده گواهی باید سکه خود را فروخته و یا اقدام به دریافت فیزیکی آن نماید.
عملکرد شش ماهه معاملات گواهی سپرده شمش طلا نشان می دهد که از ابتدای سال تا ۳۱ شهریور ماه ۴ هزار و ۳۳۴ کیلوگرم شمش طلا معادل ۴ تن و ۳۰۰ کیلوگرم شمش به ارزش ۲۰ هزار میلیارد تومان در بورس کالای ایران معامله شده است.
براساس آمار معاملات، ۴۴۶ کیلوگرم شمش در فروردین، ۷۵۵کیلوگرم در اردیبهشت، ۶۹۱ کیلوگرم در خرداد، ۸۰۰ کیلوگرم در تیر، هزار و ۸ کیلوگرم در مرداد و ۶۳۴ کیلوگرم شمش طلا در شهریور ماه معامله شده است.
همچنین رکورد ماهانه حجم معاملات گواهی سپرده شمش طلا از زمان راه اندازی این بازار تاکنون به مرداد ماه امسال با عبور حجم معاملات از یک تن اختصاص دارد.
روش معامله گواهی سپرده سکه طلا
معاملات گواهی سپرده شمش طلا رقیبی برای بازار سکه خواهد بود و با توجه به اینکه سکه حباب زیادی دارد، خرید شمش طلا از بورس کالا که بر اساس قیمت های روز کشف می شود گزینه جایگزین مناسبی خواهد بود.
در حال حاضر بازار فیزیکی طلا چندان شفاف نیست و به جز صرافی هایی که سکه را با درج کد ملی افراد می فروشند، معاملات مابقی مصنوعات طلا جایی ثبت نمی شود. اما در بورس؛ تمامی معاملات به صورت شفاف به ثبت رسیده و قابل رصد است؛ این شفافیت برای جلوگیری از هر گونه تقلب یا تخلفی بسیار حائز اهمیت است.
تعداد عرضه کنندگان طلا از ۵ عرضه کننده در ابتدای راه اندازی بازار به ۱۴ عرضه کننده در زمان حال رسیده است. همچنین حجم معاملات از زمان راه اندازی بازار تا کنون بالغ بر ۸.۵ تن بوده که این حجم معادل وزن سکه تمام بهار آزادی به بیش از یک میلیون و ۱۰۰ هزار قطعه سکه می رسد.
حجم سپرده گذاری شمش طلا در خزانه ها نیز به بیش از ۹ تن رسیده و هم اکنون بالغ بر ۶۰۰ هزار مشتری فعال در این بازار حضور دارند و ۸۰ صندوق سرمایه گذاری فعال در بازار نیز در این روند در حال مشارکت هستند.
همان طور که ذکر شد حجم معاملات در ۶ ماهه امسال ۲۸۰ درصد به نسبت مدت مشابه سال قبل رشد داشته و جذب نقدینگی ۶۰ درصدی (۲۰.۶ همت) از کل نقدینگی جذب شده از ابتدای راه اندازی بازار (۳۵.۴ همت) در شش ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۳به ثبت رسیده است.
به اعتقاد کارشناسان، دلیل استقبال معامله گران از این بازار به دلیل وجود مزایای متعدد همچون سهولت در معاملات، نداشتن ریسک های سنتی بازار فیزیکی طلا و امکان ورود به بازار طلا با مبلغی حدود ۵۰۰ هزار تومان است.
امروز هر فردی می تواند با حداقل سرمایه و از مسیر صندوق های طلا و یا گواهی سپرده شمش طلا در این بازار جذاب سرمایه گذاری کند و دیگر ریسک های سنتی و قدیمی سرمایه گذاری در بازار فیزیکی طلا همچون ریسک سرقت و نگهداری، کیفیت و عیار، مراجعه به بازار و … را نداشته باشد.
مزیتهای اوراق سپرده طلا
۱- امنیت
این اوراق برای کاهش خطراتی مانند احتمال سرقت سکه، ریسک حمل و نقل، خطرات معاملات سکه تقلبی صورت گرفته است. ایجاد بستری امن برای خرید و فروش سکه و انتقال پول مربوط به آن، از اهداف بورس کالا ایران در ورود به معاملات گواهی سپرده سکه طلا است. در این معاملات دارنده گواهی بانام، امکان معامله و نگهداری را دارد و نیازی به حمل و نگهداری سکه را ندارد. از طرفی تحویل فیزیکی سکه نیز در صورت درخواست دارنده آن به فاصله یک روز انجام میپذیرد و ریسک جابهجایی این کالا را کاهش میدهد.
۲- کارمزد بسیار پایین معاملات نسبت به صرافیها
معاملات گواهی سپرده سکه، کارمزدی به مراتب کمتر از کارمزد صرافیها دارد و نوسانات مربوط به شرایط خاص را نیز ندارد.
از دیگر مزایای این گواهیها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اطمینان از اصالت طلای خریداری شده و امکان معاملات آنلاین نیز از دیگر مزایای داوستد طلا در بورس کالاست که هیچ یک از این مزایا در بازار سنتی وجود ندارد.
- بینیازی از مراجعه حضوری و حمل فیزیکی کالا (انجام معاملات به صورت آنلاین)
- مالیاتی به خرید سکه از طریق بورس کالا تعلق نمیگیرد.
- کشف نرخ عادلانه در بورس توسط مکانیسم عرضه و تقاضا
- دارا بودن قابلیت وثیقهگذاری برای اخذ تسهیلات
- انجام معاملات در بستر قانونی و شفاف
- امکان معامله با سرمایه کم
آمار ثبت شده در معاملات گواهی سپرده شمش طلا نشان می دهد که به دلیل استقبال گسترده سرمایه گذاران از این ابزار مالی مبتنی بر طلا، حجم معاملات گواهی سپرده شمش طلا از زمان راه اندازی به بیش از ۸.۱ تن شمش به ارزش بیش از ۳۲ همت رسید.
صندوق های طلا در سراسر دنیا با حجم های قابل توجه در حال فعالیت هستند و هدف این صندوق ها در دنیا کمک به دولت ها و بانک های مرکزی آنهاست. به طوری که بانک های مرکزی در کشورهای دیگر برای خرید طلا و تقویت پشتوانه ذخایر طلای خود از طریق صندوق های طلا اقدام می کنند که نتیجه این امر قوی شدن پشتوانه اقتصادی آنهاست.
در ایران نیز صندوق های طلا ضمن کمک به دولت و بانک مرکزی می توانند در تامین مالی تولیدکنندگان شمش نیز ایفای نقش کنند. به طوری که بررسی روند فروش شرکت های تولیدی عرضه کننده شمش در بورس کالا نشان می دهد که دلیل اصلی تحقق بودجه های عملکردی و افزایش فروش آنها، مشارکت گسترده و تقاضای صندوق های طلا بوده است.
صندوق های طلا باید حداقل ۷۰ درصد از دارایی خود را در اوراق بهادار مبتنی بر طلا مثل گواهی سپرده کالایی سکه یا شمش طلا، سرمایه گذاری کنند. تا قبل از عرضه شمش طلا در بازار گواهی سپرده بورس کالای ایران، ترکیب دارایی این صندوق ها فقط به گواهی سپرده سکه اختصاص داشت؛ اما با راه اندازی گواهی سپرده شمش در اسفند ماه سال ۱۴۰۱، صندوق های جدید بیشتر دارایی خود را به شمش طلا اختصاص دادند. صندوق های قدیمی تر نیز اقدام به تغییر در ترکیب دارایی خود و سوق دادن آن به سمت شمش طلا نمودند.
آمارها نشان می دهد به طور میانگین ماهانه تاکنون نزدیک به ۸۰ درصد عرضه شمش در هر ماه در اختیار صندوق های طلا قرار گرفته است، همچنین تقاضای ماهانه صندوق های طلا به طور میانگین در سال گذشته نزدیک به ۲ همت بوده است
به اعتقاد کارشناسان، دلیل استقبال معامله گران از این بازار به دلیل وجود مزایای متعدد همچون سهولت در معاملات، نداشتن ریسک های سنتی بازار فیزیکی طلا و امکان ورود به بازار طلا با مبلغی کمتر از ۵۰۰ هزار تومان است.
هم اکنون ۶۰۰ هزار مشتری به طور مستقیم و یا غیرمستقیم از طریق صندوق های طلا در معاملات گواهی سپرده شمش طلا فعال هستند و این رویه نشان می دهد عموم مردم نیز در حال آشنایی با ابزارهای مالی طلا در بازار سرمایه هستند. به طوریکه امروز هر فردی می تواند با حداقل سرمایه و از مسیر صندوق های طلا یا گواهی طلا در این بازار جذاب سرمایه گذاری کند و دیگر ریسک های سنتی و قدیمی سرمایه گذاری در بازار فیزیکی طلا همچون ریسک سرقت و نگهداری، کیفیت و عیار، مراجعه به بازار و … را نداشته باشد.
نویسنده: محمد مهاجر تحلیلگر کارگزاری پیشرو