فولاد مبارکه: پیشتاز صنعت، آماده برای چالشها
شرایط کنونی صنعت فولاد به گونه ای است که بزرگان صنعت باید در زمینه بهبود آن تصمیماتی را اتخاذ نمایند؛ در این میان شرکت فولاد مبارکه اصفهان با استراتژی های اتخاذ شده مسیر صنعت فولاد جهانی را طی می کند.
به گزارش بورس امروز؛ از تامین منابع انرژی می توان به عنوان مهمترین چالش صنعت فولاد نام برد. منابع انرژی عمدتاً شامل برق و گاز و حتی آب می شوند که با وجود اقدامات انجام شده در زمینه تامین آب صنعت فولاد، همچنان به عنوان یک چالش مطرح است. با وجود اتمام تابستان، اما چالش برق همچنان گریبانگیر این صنعت و سایر صنایع می باشد. چالش مصرف گاز نیز طی ۴ سال گذشته افزایش یافته و در ۴ سال گذشته شاهد تشدید ناترازی بودیم. سال های گذشته تنها در نیمه دوم سال شاهد محدودیت مصرف گاز بودیم، اما محدودیت گاز نیروگاه های تولید برق، در نیمه دوم سال نیز چالش برق را به چالش های نیمه دوم سال تسری داد. بر این اساس پیش بینی می شود در سال جاری شدت این چالش ها بیشتر از گذشته باشد و صنایع مصرف کننده گاز چه به عنوان خوراک و چه به عنوان سوخت با چالش جدی مواجه شوند.
و اما در تأمین مواد اولیه، باتوجه به برداشت های تولیدکنندگان از ذخایر معدنی طی سال های گذشته به دلیل ظرفیت های بالای تولید در این صنعت، بخش پرعیار معادن برداشت شده و ذخایر چندانی اکتشاف نشده است. در این میان به دلیل بهره برداری از معادن بزرگ، باید به معادن کوچک مقیاس موجود در کشور توجه شود و دو نوع ماده اولیه هماتیت و مگنتیت در دستور کار فولادسازان قرار گیرند.
شرکت فولاد مبارکه همواره چالش های پیش روی صنعت را مورد توجه قرار داده است. در خصوص چالش برق، فولاد مبارکه اقدام به بهره برداری از نیروگاه برق ۹۱۴ مگاواتی در سال جاری نموده است که فاز نخست آن در سال گذشته و فاز دوم آن در سال جاری به بهره برداری رسید که منجر به تولید با ۳۰ درصد ظرفیت فولاد مبارکه در نیمه نخست سال با وجود محدودیت های مصرف برق صنایع و توقف کامل آنها شد. فولاد مبارکه به منظور رفع مشکل تأمین آب به بازچرخانی پساب های شهرهای اطراف خود پرداخت و ۴۰ تا ۵۰ درصد آب مورد نیاز خود را از این طریق تامین کرد. علاوه بر این، شرکت برای تامین آب خود انتقال آب از دریای عمان را نیز در دستور کار قرار داده است تا بتوان حجم بیشتری آب را وارد فلات مرکزی ایران کنیم.
در زمینه فولاد سبز نیز، شرکت فولاد مبارکه اقدامات مطلوبی انجام داده است که موجب توسعه این بخش نسبت به صنعت فولاد جهانی شده است. از ابتدای فعالیت این شرکت، تولیدان همواره با خروج کربن کمتری همراه بوده است؛ بنابراین شرایط نسبی تولید فولاد مبارکه در راستای فولاد سبز مطلوب است اما این شرکت همواره اقدامات خود را همراستا با دنیا انجام می دهد. سایر چالش های این صنعت مربوط به سیاست های دولت، بخشنامه های دستوری، سیاست های ارزی و تعرفه ها و محدودیت های صادراتی بوده است که با استقرار دولت جدید انتظار رفع این چالش ها را داریم تا همراستا با نامگذاری سال جاری پیش رفته و شاهد افزایش تولید صنایعی همچون فولاد باشیم.
در این میان با ناترازی انرژی در سال جاری، صنعت فولاد با کاهش جدی در تولیدات مواجه خواهد بود؛ این درحالی است که فولاد مبارکه اصفهان باتوجه به استراتژی های خود توانسته است این مسئله را رفع نموده و با اجرای متودولوژی های خود از کاهش تولید ناشی از تأثیر چالش ناترازی انرژی جلوگیری کرد. پیش بینی می شود در نیمه دوم سال نیز این شرکت قادر به تحقق برنامه تولید باشد. به طور کلی در فصل زمستان که عمده صنایع با چالش محدودیت گاز مواجه هستند و این مسئله تولید کل صنعت فولاد را نیز تحت تأثیر قرار میدهد و افت تولید را به همراه خواهد داشت و شاید به سختی توانست میزان تولید سال گذشته را برای امسال حفظ نمود. این رخدادها موجب کاهش احتمال تحقق افزایش تولید برای سال جاری شده اند. بر این اساس در پی کاهش میزان تولیدات و امکان واردات برای این محصول، چابکی این صنعت را کاهش یافته و افزایش سود ناممکن می شود.
شرایط کنونی صنعت فولاد به گونه ای است که بزرگان صنعت باید در زمینه بهبود آن تصمیماتی را اتخاذ نمایند اما شرکت فولاد مبارکه با استراتژی های اتخاذ شده مسیر صنعت فولاد جهانی را طی می کند. نمیتوان انتظار رفع ناترازی های های انرژی که طی ۱۰ سال ایجاد شده اند را برای یکسال داشت؛ شرکت ها و صنایع برخوردار از منابع بالا، با ورود به موضوع خود تامینی، ضمن تأمین انرژی مورد نیاز تولید به دولت و کشور کمک خواهند کرد.
شرکت ها باید در مسیر کیفی سازی محصولات خود گام بردارند. ضایعات و تولیدات غیرقابل قبول از جمله عواملی است که فروش را تحت تأثیر قرارداده و سودآوری آنها را کاهش میدهد. صنایع بزرگی همچون فولاد با با توجه بیشتر به این مسائل و تعریف پروژه های تحول آفرین، بهای تمام شده محصولات خود را کاهش داده و محصولات با کیفیت تری را به فروش رسانند.
نویسنده: غلامرضا سلیمی – معاون بهره برداری شرکت فولاد مبارکه اصفهان
منبع: شماره ۹۹ نشریه بورس امروز- مهرماه ۱۴۰۳