آپشن ها در مسیر رشد
حجم معاملات آپشن ها اجازه انجام استراتژی های متنوع را مطابق گذشته فراهم نموده است و سرمایه گذاران بنا بر سطح ریسک خود می توانند مدل های متنوع را برای خود طراحی کرده و از آن ها برای انجام معاملات خود بهره گیرند.
به گزارش بورس امروز؛ بازار اختیار پس از سه ماه کاهش تعداد موقعیت ها و رکود حاکم بر آن که اصلی ترین عامل آن محدودیت دامنه نوسان بود، در مسیر افزایش موقعیت ها گام برداشت. به این ترتیب که در حال حاضر ۲۳ میلیون قرارداد باز به ارزش ۹۴۰۰ میلیارد تومان در بازار موجود است که ۱۷ درصد آن متعلق به پوت آپشن ها است .
خوب است بدانیم نقش حقوقی ها در این بازار چگونه است؟، نزدیک به ۲۳ درصد از ارزش معاملات را حقوقی ها بر عهده دارند که دلیل اصلی آن را می توان در پرمیوم های بزرگتر جهش کاهش ریسک بیشتر این معامله گران دانست و همچنین از نظر حجم معاملات ۱۳ درصد از معاملات این بازار به حقوقی ها تعلق دارد.
در این گفتار به تاثیر محدودیت دامنه نوسان و اثر آن در بازار اختیار خواهیم پرداخت، بازار اختیار محدودیت دامنه نوسان ندارد و آپشن ها به خوبی هیجانات بازار را بروز می دهند. نکته مهمی که در این مورد وجود دارد دقت در محاسبه ارزش گذاری آپشن است که پارامترهای متعددی دارد این موارد شامل :
۱ – قیمت سهم پایه
2 – قیمت اعمال
3 – تاریخ سررسید
4 – نرخ بهره بدون ریسک
5 – نوسان پذیری
6 – سود تقسیمی
همه موارد بالا تقریبا عدد مشخصی دارند، غیر از نوسان پذیری که با تغییرات دامنه نوسان با محدودیت جدی چشم انداز رشد یا کاهش همراه شد. ضمن اینکه تاریخ معینی برای بازگشت به روال سابق نیز اعلام نشد و هر هفته تمدید روی آن صورت گرفت. این عامل محدودیت زا باعث شد تا انتظارات فعالین آپشن نسبت به نوسانات سهم بعضا تا کمترین نوسان پذیری های تاریخی که تجربه شده بود نیز افت را به ثبت رساند. این پارامتر در قیمت گذاری آپشن ها اثر ویژه ای دارد، به خصوص که در میان و نزدیک به پایان سررسید محدودیت دامنه نوسان اعمال شد و اگر زمان مشخصی برای آن ترسیم می شد احتمالا شاهد رکود این چنینی نمی بودیم. در حال حاضر ارزش معاملات آپشن در محدوده ۱۵۰ میلیارد تومان به صورت روزانه قرار دارد که می توان گفت عدد مناسبی از روند طبیعی و نرمال بازار هست و شرایط بحرانی دو ماه گذشته را نیز سپری کرده ایم. همچنین حجم معاملات اجازه انجام استراتژی های متنوع را مطابق گذشته
فراهم نموده است و سرمایه گذاران بنا بر سطح ریسک خود می توانند مدل های متنوع را برای خود طراحی کرده و از آن ها برای انجام معاملات خود بهره گیرند. لازمه انتخاب استراتژی مناسب ابتدا تشخیص روند کنونی بازار و پیش بینی آن تا سررسید قراردادی که انتخاب می شود، خلاصه می شود؛ سپس به ترکیب چیدمان دارایی آپشن ها که حتما باید به دقت انتخاب شود تا بازدهی مناسبی را شاهد باشیم.
نویسنده: میثم مقدم – مدیر سرمایه گذاری شرکت پویا
منبع: شماره ۹۹ نشریه بورس امروز- مهرماه ۱۴۰۳