صنعت فولاد نیمه دوم سال را چگونه سپری خواهد کرد؟
چالش هایی در نیمه دوم سال نیز پیش روی صنعت فولاد قرار دارد که منجر به سخت شدن سودآوری این صنعت شده است. اتفاقات بین منطقه ای و چالش های جهانی در یک سال گذشته تولیدات صنایع و بازار کامودیتی را تحت تأثیر قرار داده است، در ادامه سال نیز می تواند فروش و سودآوری این صنعت را تحت تأثیر قرار دهد.
به گزارش بورس امروز؛ صنعت فولاد ایران بهعنوان یکی از صنایع استراتژیک، در سالهای اخیر با چالشهای قابلتوجهی در بخش حمل و نقل مواجه بوده است. این چالشها بهویژه در بخش حمل و نقل ریلی، جادهای و دریایی خود را نشان داده و باعث ایجاد مشکلاتی در زنجیره تأمین مواد اولیه و توزیع محصولات شده است. با وجود نیاز بالای صنعت فولاد به حمل و نقل ریلی به دلیل مزایای اقتصادی و زیستمحیطی آن، این بخش به اندازه کافی توسعه نیافته و شرکتهای فولادی در بسیاری از موارد مجبور به استفاده از حمل و نقل جادهای شدهاند. از سوی دیگر، اسکلههای موجود در بنادر کشور برای حمل دریایی محصولات فولادی نیز از نظر ظرفیت و اندازه مناسب نیستند و این موضوع دسترسی به بازارهای بینالمللی را محدود میکند. در کنار این چالشها، فرصتهای بزرگی نیز در این صنعت وجود دارد که میتواند در صورت توجه دولت و بخش خصوصی به توسعه زیرساختها، به رشد پایدار صنعت فولاد کمک کند. همکاریهای بینبخشی، توسعه فناوریهای نوین و توجه به مسائل زیستمحیطی از جمله راهکارهایی است که میتواند نقش کلیدی در رفع چالشهای موجود داشته باشد و به توسعه پایدار این صنعت استراتژیک کمک کند. در این راستا بورس امروز گفت و گویی را با غلامرضا سلیمی -معاون بهره برداری فولاد مبارکه انجام داده است که مشروح آن در ذیل آمده است:
بورس امروز: چالش های صنعت فولاد در حوزه حمل و نقل چیست؟
معاون بهره برداری فولاد مبارکه اصفهان: صنعت حمل و نقل با ظرفیت هایی که برای تولید در صنعت فولاد وجود دارد، همخوانی ندارد و در بخش هایی همچون حمل و نقل زمینی، حمل و نقل ریلی و حمل و نقل دریایی مجوزهای صادره متناسب با نیاز صنعت فولاد نیست. اگر چه این صنعت به حمل و نقل ریلی برای حمل مواد اولیه و محصولات خود بیشتر از حمل و نقل جاده ای نیاز دارد، اما این بخش به میزان مورد نیاز رشد نیافته و میزان مجوزهای صادره و رشد این بخش در برخی موارد کمتر از بخش جاده ای بوده است؛ لذا به دلیل عدم دسترسی به حمل و نقل ریلی در برخی موارد، شرکت ها مجبور به استفاده از حمل و نقل جاده ای هستند. در زمینه حمل و نقل دریایی نیز اسکله هایی با مقیاس بزرگ و مناسبی برای استفاده این صنعت وجود ندارد. لذا اگرچه یکی از شاخص های توسعه یافتگی کشورها میزان توسعه صنعت حمل و نقل آنها است، اما در این بخش با چالش هایی مواجه هستیم و نیاز است تا صنایع و دولت بیشتر به آن احتمام ورزند.
بورس امروز: مسائل پیش روی صنعت فولاد برای تولید پایدار چیست؟
غلامرضا سلیمی: مسئله زیست محیطی که در چند سال اخیر بیشتر مورد توجه کشورها قرار گرفته است. در دنیا برای تولید فولاد سبز گام های جدی برداشته شده است تا با اقداماتی همچون تعرفه بندی به کنترل آلودگی ها پرداخته شود. از سوی دیگر با ایجاد استانداردهایی برای حضور تولیدکنندگان در بازارهای جهانی، نیاز است تا تولیدکنندگان از شیوه سنتی خارج شده و چنین مسائلی را مورد توجه قرار دهند. فناوری نوظهور یکی از چالش های مهم صنایعی همچون فولاد است؛ اگرچه در صورت عدم توجه به آن می توان تا بازه زمانی کوتاهی به فعالیت خود ادامه داد اما در بلندمدت باید به ان پرداخته شود و همگام با دنیا پیش رفت. هوش مصنوعی، ماشین لرنینگ، دوقلوی دیجیتال و .. مقوله هایی هستند که در بحث دیجیتال باید به آن بپردازیم تا از دنیا عقب نمانیم.
بورس امروز: چشم انداز صنعت فولاد به ویژه تا پایان سال را چگونه می بینید؟
معاون بهره برداری فولاد مبارکه اصفهان: مجوزهای صادره در صنعت فولاد به تولیدکنندگان، به مرور شرکت ها را رقیب یکدیگر خواهد ساخت. موضوعی که در سال های گذشته برای صنایع دیگر نیز رخ داد و سبب شد تا شرکت های کوچک با تغییر تولید و فعالیت خود از بازار برخی محصولات خارج شوند. لذا در صورت عدم مدیریت صدور مجوز در صنعت فولاد، این موضوع برای صنعت فولاد نیز رخ خواهد داد و شرکت های کوچک دیگر قابلیت سوداوری نخواهند داشت. موضوع ادغام یکی از راه حل هایی است که در حال حاضر میتواند مورد توجه قرار گیرد. باتوجه به اینکه مجوزهای صادره به شرکت ها منجر به ورود شرکت های معدنی به تولید فولاد و بالعکس، شرکت های تولیدکننده فولاد به استخراج از معدن می شود، می توان با ادغام به سودآوری شرکت ها کمک کرد. موضوع ادغام می تواند برای شرکت های تازه وارد به این صنعت اجرا شود.
کشور چین با تولید یک میلیون تن در سال، نقش تعیین کننده ای بر صنعت فولاد جهان و سودآوری شرکت ها دارد. سال گذشته در زمینه تولید الکترود شاهد بودیم که عملکرد چین در خصوص تغییر نوع الکترود و میزان تناژ، بر دسترسی شرکت های فولادی به این ماده میزان تولید شرکت های فولادی تأثیر گذاشت. لذا اقدامات چین می تواند در سال جاری نیز بر کاهش قیمت محصولات و سودآوری شرکت های فولادی تأثیر گذار باشد. از طرفی، اتفاقات بین منطقه ای و چالش های جهانی در یک سال گذشته تولیدات صنایع و بازار کامودیتی را تحت تأثیر قرار داده است، در ادامه سال نیز می تواند فروش و سودآوری این صنعت را تحت تأثیر قرار دهد. جنگ میان اوکراین و سوریه بر بازار کامودیتی اثر داشت. دامپینگ روسیه نیز با تحت تأثیر قرار دادن بازار کامودیتی بر رضایت مشتریان و قیمت محصولات تأثیر گذاشت. لذا جنگ ها و رخدادهای سیاسی می تواند در ادامه نیز فروش و سودآوری شرکت های فولادی را تحت تأثیر قرار دهد. اگرچه نیمی از سال سپری شده است اما چالش هایی در نیمه دوم سال نیز پیش روی صنعت فولاد قرار دارد که منجر به سخت شدن سودآوری این صنعت شده است. فولاد و صنعت فولاد به عنوان یک جایگزین مطرح برای اقتصاد نفتی مطرح می شود. لذا باتوجه به قابلیت این صنعت نیاز است تا دولتمردان به این صنعت توجه نموده و درصد قابل توجهی از اقتصاد را به آن اختصاص دهند.