معافیت مالیاتی معاملات پسته با ورود به بورس کالا
حمید عزت آبادی عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران نیز که یکی از موافقان عرضه پسته در بورس کالا است که در گفتگو با بورس امروز به سؤالات زیر پاسخ داده است. عرضه پسته در بورس کالا در چه مرحله است؟ عرضه پسته از دو سال پیش شروع شد و مقاومتهایی برای این اقدام شکل […]
حمید عزت آبادی عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران نیز که یکی از موافقان عرضه پسته در بورس کالا است که در گفتگو با بورس امروز به سؤالات زیر پاسخ داده است.
عرضه پسته در بورس کالا در چه مرحله است؟
عرضه پسته از دو سال پیش شروع شد و مقاومتهایی برای این اقدام شکل گرفت. در مجموع به این دلیل که دیر هنگام شروع شده بود و از فصل برداشت گذشته بود، آن چنان توفیقی نداشت. معاملاتی شکل گرفت، انبارهایی پذیرش شد اما سال گذشته که سال زراعی پسته در ایران نبود، عرضه پسته در بورس مطلوبیت نداشت. اما با اضافه کردن آپشن های جدید در بازار معاملات و تجربه موفق بازار زعفران در این مدت کمک به عرضه پسته در بورس کالا خواهیم کرد. یک ماه دیگر فصل برداشت پسته است و میتوانیم عرضههای خوبی در بورس داشته باشیم. در نهایت امیدواریم که معاملات خوبی در بورس سامان دهیم.
فواید این عرضه چیست و چه تأثیری بر فعالیت کشاورزان، واسطهها و صادرکنندهها دارد؟
عرضه پسته در بورس کالا برای همه مفید است. کشاورزان، واسطهها و صادرکنندهها از این عرضه سود خواهند برد. واسطهها نیاز ندارند که به صورت فیزیکی کالا را تحویل بگیرند. با گواهی ها به راحتی معاملات را بدون تحویل گیری و تحویل دهی انجام بدهند. در بورس به راحتی میتوانند، گواهی سپرده کالایی را بخرند و خرید فروش این گواهیها را داشته باشند. این امر بدون هیچگونه دخالتی در موضوعات تحویل دهی و تحویل گیری پسته است. واسطهها کسبوکار سنتی خود را از دست نمیدهند. در کنار کار قدیم خود یک آپشن و امکان دیگر تحت عنوان معاملات گواهی سپرده پسته دارند. این معاملات معاف از مالیات است. در نتیجه نگرانی برای این افراد ایجاد نمیشود. این در حالی است که کسبوکارهای سنتی آنها مشمول مالیات بود.
در بحث کشاورزها هم باید اشاره کنیم که این اقدام شامل مزیتهایی است. کشاورزان بدون اینکه محصول را به انبارهای خودشان منتقل کنند، محصول را بعد از فرآوری به انبار تحویل میدهند. در پایان هم گواهی میگیرند. این انبارها تحت نظارت بورس کالای ایران است و گواهی سپرده کالایی صادر شده در بورس قابلیت توثیق تأمین مالی در بانکها را دارد. در زمینه عرضه هم مشکلی وجود نخواهند داشت.
در رابطه با مزیتهای صادرکنندهها هم باید اشاره کنیم که صادرکنندهها بدون نگرانی از کیفیت پسته بر اساس استانداردها و ضوابط موجود در انبارها پستهای از انبار تحویل میگیرند که از نظر کیفی سنجش شده است. از طرفی برای قراردادهای صادراتی این امکان وجود دارد که موجودی انبار را چک کنند. بر اساس موجودی مشخص قرارداد صادراتی را به راحتی میبندند.
عرضه پسته در بورس کالا چه تأثیری بر نقدینگی فعالان بازار پسته دارد؟
در بورس کالا عرضهکننده این امکان را دارد که اوراق سلف منتشر کند. البته مشروط به اینکه ضوابط و ساختارهای خودشان را داشته باشند. بعد از فروش، باغدار به صورت نقدی پول خود را دریافت میکند. در کسبوکار سنتی معمولاً خریدهای نقدی زمان میبرد و ممکن کاملاً نقدی نباشد. در بورس بر اساس ضوابط خیلی زود تسویه میشود. از طریق شرکت سپردهگذاری مرکزی تمامکارها انجام میشود. بدون فروش کالا میتوانند گواهیها را در بانک توزیع کنند. عملاً با این کار تسهیلات دریافت میکنند. این مزیتها به تأمین مالی کمک میکند. در مدتزمانی که بازارهای صادراتی و بازار هدف ما خرید ندارد (در آبان یا آذر) عرضه بیش از حد پسته قیمتهای داخلی را کاهش میدهد. در آن زمان نقدینگی کمک به بازار میکند. بر اساس راهکارهایی بورس کالا و شکلگیری صندوقهای کالایی، گواهی سپرده کالایی را میتوانیم تهیه کنیم. این اقدام از افت قیمت جلوگیری میکند.
آیا عرضه پسته در بورس کالا موجب افزایش کیفیت این محصول میشود؟
کشاورزان و صادرکنندههای ما در کار خود به اندازه بورس کالا شفافیت دارند. این شفافیت بورس، شفافیت کشاورزان و صادرکنندهها همافزایی خوبی را شکل میدهد. در موضوع کنترل کیفیت نیز مطلوبیت را به همراه خواهد داشت. به همکاران خود توصیه میکنیم که از این بستر خرید کنند.
با وجود تحریمهای بانکی بورس کالا مؤثر در نقل و انتقالات مالی بازار پسته است؟
صادرکنندههای خشکبار کشور به اندازهای حرفهای عمل کردهاند که در کشورهای هدف و بازارهای صادراتی حضور فعال دارند. در خصوص نقلوانتقال خود مسیرهایی را دارند که برای برگشت پول جای نگرانی نگذاشتهاند. صادرکنندههای خشکبار حداقل از این بابت مشکلی ندارند، به اندازه کافی حرفهای در این بازارها حضور پیدا کردهاند. کمک بازار بورس به این صنف در خصوص برگشت ارز نیست. این امر را نباید فراموش کرد که با تحریمها برگشت پول کمی سخت شده است اما ناممکن نیست بلکه زمان این نقلوانتقال بیشتر شده است. با این وجود ما نقدینگی بیشتر نیازمند هستیم. در نقدینگی پول کم میآوریم. بورس در تأمین این نقدینگی از طریق صندوقهای کالایی و از طریق معاملات مدتدار کمک میکنند.
رونق صادرات غیر نفتی با عرضه پسته در بازار سرمایه
اولین قدم در این مسیر ترغیب تولیدکنندگان به حضور در بازار سرمایه است. بورس کالا میتواند تسهیلات ارزان قیمت را در اختیار کشاورزان قرار دهد و در نهایت معامله پسته کاران در تالار انجام شود. هدف اصلی در این مسیر اعتماد به بورس است. اعتمادی که به سختی در میان متقاضیان شکل می گیرد. همچنین پسته یکی از محصولات استراتژیک ایران محسوب میشود؛ بهطوریکه در گذشتههای نه چندان دور ایران صادرکننده انحصاری پسته در جهان بود اما چند سالی است که انحصار تولید و همچنین صادرات این محصول از ایران گرفته شده و سایر کشورها تواونستهاند با افزایش تولید خود، درآمد ارزی ایران را کاهش دهند.
ورود پسته به بورس کالا تحول بزرگی در صادرات غیرنفتی کشور ایجاد میکند. با توجه به اهمیت صادرات غیرنفتی در شرایط تحریمی پسته در بازار سرمایه به یک برند تجاری جهانی تبدیل خواهد شد. در بحث داخلی هم ورود پسته به بورس کالا موجب شفافیت و حذف واسطهها میشود. در نتیجه سود حاصل از صادرات پسته از این پس نصیب باغداران خواهد شد.