جذابیت معامله گواهی سپرده در مقابل معاملات سکه و شمش فیزیکی
اعتماد مردم به گواهی سپرده شمش و سکه، بهدلیل خبرهای اخیر درباره سرقت از صندوقهای امانات بانکی افزایش یافته است. پشتوانه فیزیکی این گواهیها و تضمین امنیت انبارهای بورس کالا، این ابزارها را به گزینهای مطمئنتر تبدیل کرده است. برای حمایت از بازار شمش و سایر مشتقات آن در بورس کالا، کاهش پیچیدگیهای کدگیری و استفاده از تبلیغات مؤثر میتواند به جلب توجه سرمایهگذاران کمک کند
به گزارش بورس امروز، گواهی سپرده سکه و شمش به عنوان ابزار مالی نوین، از سال ۱۳۹۴ به بازار ایران معرفی شده و بهسرعت مورد استقبال عموم قرار گرفته است. این استقبال بهدلیل تبلیغات مؤثر و مزایای قابل توجه این ابزار، نسبت به خرید سکه و شمش فیزیکی میباشد. در ابتدا، سکه ها از طریق خزانههای بانکی تنها در تهران عرضه میشدند که برای خریداران شهرستانی مشکلاتی ایجاد میکرد. با تشکیل خزانه بورس سکه و عرضه یکپارچه و با نرخ ثابت، این چالشها کاهش یافت. علاوه بر سکه، عرضه شمش در بورس کالا مزیتهای منحصر به فردی دارد. با حداقل قیمت عرضه و امکان خرید ۱۰۰ سوت شمش، خریداران بهراحتی قادر به خرید و سرمایهگذاری در این بازار هستند. وجود بازار آتی برای شمش، جذابیت این محصول را افزایش داده و نوسانات قیمت بهعنوان فرصتهای سرمایهگذاری مدنظر قرار میگیرد. بسیاری از سرمایهگذاران به جای نگهداری شمش فیزیکی، به خرید و فروش گواهیها روی آوردهاند، که این امر به مدیریت ریسک و افزایش سود کمک میکند. اعتماد مردم به گواهی سپرده شمش و سکه، بهدلیل خبرهای اخیر درباره سرقت از صندوقهای امانات بانکی افزایش یافته است. پشتوانه فیزیکی این گواهیها و تضمین امنیت انبارهای بورس کالا، این ابزارها را به گزینهای مطمئنتر تبدیل کرده است. برای حمایت از بازار شمش و سایر مشتقات آن در بورس کالا، کاهش پیچیدگیهای کدگیری و استفاده از تبلیغات مؤثر میتواند به جلب توجه سرمایهگذاران کمک کند. با توجه به تورم و روند صعودی قیمت طلا و شمش، سرمایهگذاری در این بازار همواره جذاب بوده و با مزایایی همچون معافیت مالیاتی و تسویه بر اساس قیمت روز، بهعنوان گزینهای کارآمد برای سرمایهگذاران مطرح است. در نهایت، با توجه به شرایط اقتصادی و افزایش تقاضا برای سرمایهگذاریهای ایمن، جذابیت گواهی سپرده سکه و شمش نسبت به معاملات فیزیکی روزبهروز بیشتر میشود. بر این اساس گفت و گویی با علی رحمانی رییس کارگروه ابزار مشتقه کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار صورت گرفته است که مشروح آن در ذیل آمده است:
بورس امروز: گواهی سپرده شمش و سکه از چه زمانی و چگونه مورد استقبال مردم قرار گرفت؟
رئیس کارگروه ابزار مشتقه کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار:گواهی سپرده سکه از سال ۱۳۹۴ و و سپردها شمش طلا از اسفند ۱۴۰۱ راه اندازی شد و باتوجه به تبلیغات خوبی که برای آن صورت گرفت، مردم با آن آشنا شدند و کم کم مورد استقبال اکثریت واقع شد. در ابتدا بانک مرکزی توسط خزانه های بانکی که در تهران بود اقدام به عرضه سکه می کرد؛ اما این مسئله برای افراد خارج از تهران و شهرستان ها مشکل ساز شد. هرچند که در صورت معرفی فرد دیگری که در تهران حاضر بود به واسطه وکالت نامه، سکه ها تحویل داده می شد اما این مسئله خطر دزدیده شدن سکه و دیگر ریسک های احتمالی را به همراه داشت. در حال حاضر ۵ بانک به عرضه سکه در بورس می پردازند که شامل صادرات، ملت، رفاه، آینده و سامان هستند که هر کدام با نرخ متفاوتی اقدام به عرضه می کردند و مردم در خصوص انتخاب بانک دچار چندگانگی شده بودند. نرخ عرضه سکه توسط این بانک ها تقریباً به میزان ۳۰۰ هزار تومان تفاوت داشت. این مشکلات با اقدام بورس کالا در خصوص تشکیل خزانه بورس سکه رفع گردید. با تشکیل این خزانه، بانک ها دیگر عرضه کننده سکه نبودند و با یک نرخ مشخص این عرضه صورت می گرفت. از خرداد سال جاری مدت زمان نگهداری سکه های موجود در انبار بانکها دیگر تمدید نخواهد شد و تمامی سکه ها به انبار بورس کالا منتقل و از انجا عرضه می شوند.