دردسر سود اهرم ها در شرایط نزولی بازار
واحدهای ممتاز صندوق های اهرمی ملزم به پرداخت کف سود ۲۵ درصدی در شرایط نزولی بازار به دارندگان واحدهای عادی صندوق های اهرمی هستند.
تینا زندی مدیر سرمایه گذاری صندوق بازارگردانی اکسیر سودا سبدگردان کاریزما در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز؛ با اشاره به کف بازدهی ۲۵ درصدی و سقف بازدهی ۳۰ صندوق های اهرمی، اظهار داشت: با توجه به ریزش در بازار این اهرم ها تا چند وقت پیش از حباب منفی نیز برخوردار شدند به گونه ای که قیمت اهرم شبیه قیمت NAV شده بود.
وی با اشاره به تشکیل پرتفوی صندوق های اهرمی از فیکسین کام ها و سهام، گفت: در صورت بهبود شرایط اقتصادی و عملکرد شرکت ها، با رشد سهام، شاهد رشد صندوق های اهرمی در بازار سرمایه نیز خواهیم بود.
این کارشناس بازار سرمایه شرط رشد صندوق های اهرمی را رفع محدودیت دامنه نوسان سه درصدی ذکر کرد که با بازگشت دامنه نوسان ۱۰ درصدی برای صندوق های اهرمی، در پی مابه التفاوت موجود در دامنه نوسان سهام و صندوق های اهرمی، شاهد شکل گیری حباب مثبت در این صندوق ها خواهیم بود.
وی با اشاره به تاثیر گذاری ریسک های سیاسی از جمله جنگ، کاهش قیمت نفت و مسایل اقتصادی بر صندوق های اهرمی، عنوان کرد و گفت: محدودیت های انرژی در تابستان و زمستان سود آوری بنگاه های اقتصادی را تحت تاثیر قرار می دهد که این موضوع ریسکی برای کل بازار و به تبع آن صندوق های اهرمی محسوب می شود.
مدیر سرمایه گذاری صندوق بازارگردانی اکسیر سودا سبدگردان کاریزما در این میان ریسک دیگر حاکم بر صندوق های اهرمی به ویژه در زمان نزول بازار سرمایه را لزوم ایجاد کف سود ۲۵ درصدی واحدهای ممتاز برای واحدهای صدور ابطالی و عادی ذکر و اضافه کرد: در صورت منفی بودن بازار، واحدهای ممتاز باید سود ۲۵ درصدی را پرداخت نمایند.
به گفته وی؛ هر چه صندوق های اهرمی در شرایط صعود بازار از اهرم بیشتری استفاده کنند و منابع کمتری درگیر منابع صندوق های درآمد ثابت در اهرم ها باشد، به نفع سرمایه گذاران این صندوق ها خواهد بود.
زندی اضافه کرد: اما در شرایط نزولی بازار سرمایه به دلیل لزوم رعایت کف سود ۲۵ درصدی هرچه ضریب اهرم کمتر باشد، به نفع این صندوق ها خواهد بود.
صندوق های اهرمی استراتژی مناسب برای سرمایه گذاری کوتاه مدت
این گزارش می افزاید: میثم رحیمی مدیر سرمایه گذاری کارگزاری هوشمند رابین نیز در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز با اشاره به ماهیت وجودی صندوق های اهرمی در بازار سرمایه، اظهارداشت: صندوق های اهرمی با هدف کسب سود در نوسانات بازار طراحی شده اند و در زمان رشد بازار می توانند تا چندین برابر سود نسبت به سایر صندوق ها کسب نمایند.
رحیمی با توجه به اهرم موجود در صندوق های اهرمی، متذکر شد: آنچه که جنس صندوق های اهرمی را نسبت به صندوق های سهامی متمایز می نماید، اهرم این صندوق ها است و نمی توان دیدبلند مدتی داشت. این صندوق ها با نوسانات بیشتری همراه هستند و بابت اهرم دریافتی، موظف به پرداخت بهره می باشند.
مدیر سرمایه گذاری کارگزاری هوشمند رابین صندوق های اهرمی را برای اشخاصی مناسب دانست که به دنبال رویکرد کوتاه مدت و یک استراتژی فعال هستند؛ این درحالیست که سرمایه گذاری در سایر صندوق ها از جمله صندوق های سهامی با دید بلندمدت صورت می پذیرد و تا چندین سال هم ممکن است ادامه داشته باشد .
وی افزود: صندوق های اهرمی به دلیل داشتن اهرم، با قرض اعتبار از دارندگان واحدهای دیگر، سهام خریداری می کنند و همین امر باعث میگردد که توان نوسان گیری با یک اعتبار فراهم شود.
این کارشناس بازار سرمایه یکی از دلایل توجه به صندوق های اهرمی در بازار را بی ثباتی بازار ذکر کرد که با غالب شدن دیدکوتاه مدت، روند فعالیت این صندوق ها صعودی شده است .
رحیمی تصریح کرد: البته باید در نظر داشت این صندوق ها به همان اندازه که با اعتبار افزایش می یابند، به همان اندازه هم با اعتبار تنزل می یابند. به عبارتی در روند نزولی امکان از دست رفتن درصد زیادی از نقدینگی سهامداران وجود دارد.
دولت چهاردهم و بازار سرمایه
وی با توجه به شعارهای اقتصادی دولت چهاردهم، انتظار اهالی بازار سرمایه از دولت جدید را بهبود شرایط در سطح کلان اقتصادی عنوان کرد و گفت: البته حمایت از بازار سرمایه نباید در قالب الزام حقوقی ها به خرید باشد؛ بلکه باید سیاست های کلان در رابطه با نرخ بهره، نرخ خوراک و. … تغییر نماید.
وی همچنین مهم ترین مسئله را ثبات در سیاست گذاری ذکر و تصریح کرد: فارغ از ماهیت هر سیاستی با عدم تغییر در درازمدت شفافیت برای سهامداران ایجاد گردد.