نقش آفرینی بازارگردان در صندوق های اهرمی؛ سفته بازی یا حمایت؟
صندوق های اهرمی از ابتدای شروع فعالیت خود دچار یک سفته بازی سنگین از سوی متولیان بازار سرمایه شدند. ویژگی های صندوق های اهرمی به طور خاص آپشن های اختیار معامله، زمینه ورود دلالان را به این نوع صندوق فراهم نمود.
محمد علی احمدزاد اصل مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری اهتمام ایرانیان در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز؛ به تأثیرگذاری تفکر سوداگرانه بر عملیات بازارگردانی در بازار سرمایه اشاره کرد که با غلبه این تفکر دیگر نمیتوان به اهداف پیش بینی شده برای صندوق های اهرمی دست یافت.
به گفته وی؛ زمانی که انتظارات سرمایه گذاران از آینده امیدوارکننده نباشد، قیمت سهام و صندوق های ETF حتی میتواند کمتر از ارزش ذاتی آنها و NAV سهم معامله شود.
طبق گفته این کارشناس بازار سرمایه، صندوق های اهرمی از ابتدای شروع فعالیت خود دچار یک سفته بازی سنگین از سوی متولیان بازار سرمایه شدند. ویژگی های صندوق های اهرمی به طور خاص آپشن های اختیار معامله، زمینه ورود دلالان را به این نوع صندوق فراهم نمود.
احمدزاد اصل در مقایسه قیمت معامله صندوق های دارا یکم و پالایش با صندوق های اهرمی گفت: صندوق های دارا یکم و پالایش به میزان ۲۰ تا ۲۵ درصد پایین تر از NAV معامله می شدند، این درحالیست که حضور سفته بازان در صندوق های اهرمی موجب افزایش نرخ واحدهای این صندوق ها ۲۵ درصد بیشتر از NVA آنها در بازار سرمایه شدند.
وی به کاهش قیمت واحدهای سرمایه گذاری صندوق های اهرمی در پی شرایط حاکم بر بازار سرمایه اشاره کرد که در پی این امر بازار شاهد کاهش قیمت واحدهای سرمایه گذاری صندوق های اهرمی و رسیدن به NAV صندوق ها بودیم.
مدیرعامل سرمایه گذاری اهتمام ایرانیان بر حضور بازارگردان در صندوق های اهرمی تاکید کرد و نحوه تامین مالی بازار گردان در این صندوق ها را از طریق دریافت از ناشر (صندوق اهرمی) و سهامدار عمده و اعتبارات دریافتی از کارگزاری و بانک ذکر کرد.
احمدزاد اصل هزینه بر بودن هر دو شیوه تأمین مالی برای بازارگردان را مورد اشاره قرار داد و افزود: در صورت مساعد و صعودی نبودن بازار، هزینه ها به سهامدار عمده، ناشر و بازارگردان براساس نوع تأمین مالی تحمیل می شود. این درحالیست که با مساعد شدن شرایط بازار، بازارگردان می تواند شرایط خود را بهبود بخشد.
وی در این میان صندوق های دارا یکم و پالایش را مورد اشاره قرار داد که با رونق بازار، اولین جهش قیمتی در این دو صندوق رخ خواهد داد.
این فعال بازار سرمایه یاد آور شد: تجربه گذشته این دو صندوق نشان داده است که قیمت معامله واحدهای این دو صندوق به ارزش NVA و حتی بیشتر نیز رسیده است.
احمدزاد اصل علت معامله واحدهای سرمایه گذاری این دو صندوق ۲۵ درصد کمتر از NVA آن را ترجیح بازار ذکر کرد و گفت: قیمت کنونی این دو صندوق به دلیل ریسکی است که سرمایه گذاران از ارزش NVA آنها کم کرده اند.
اهمیت برنامه های وزیر نفت دولت چهاردهم
مدیرعامل سرمایه گذاری اهتمام ایرانیان از جمله نیازهای بازار سرمایه لغو قیمت گذاری دستوری، رفع رانت های ارزی و تک نرخی کردن ارز برشمرد و در کنار آن ارائه خدمات صنعت بانکداری به بخش تولید و بهره گیری از بستر بازار سرمایه در تأمین مالی مورد نیاز شرکت ها را نیز مورد اشاره قرار داد.
احمدزاد اصل با اشاره به نرخ های کنونی سهام و صندوق های سرمایه گذاری در بازار سرمایه، شرایط کنونی را مانعی جهت تحقق انتظارات در آینده عنوان کرد.
به گفته وی؛ با توجه به تاثیر گذاری شرایط منطقه ای و جهانی بر نرخ نفت، در صورت پیش بینی جنگ، نرخ نفت همچون سایر انرژی ها افزایش خواهد یافت.
احمدزاد اصل افزود: در صورت پیش بینی ثابت و آرامش بازار جهانی از شرایط آتی، قیمت انرژی هایی همچون نفت افت می کند.
وی با اشاره به تحولات منقطه ای و انتظار مذاکرات و بهبود شرایط در آینده، افت قیمت انرژی همچون نفت را در بازار جهانی پیش بینی کرد.
مدیرعامل سرمایه گذاری اهتمام ایرانیان با اشاره به تاثیر گذاری نرخ نفت بر سهام پتروپالایشی ها افزود: بازار پتروشیمی به عنوان صنایع پایین دستی کاملا رقابتی است، لذا کاهش نرخ نفت موجب افزایش سود آوری و افزایش نرخ نفت نیز منجر به افزایش قیمت محصولات تولیدی آنها جهت حفظ صرفه اقتصادی می شود.
احمدزاد اصل با اشاره به وجود عوامل اثرگذار دیگری همچون پیشرفت تکنولوژی و تغییر نیازها بر قیمت سهام شرکت های پتروپالایشی ها، نقش وزیر نفت منتخب بر بازار نفت را نیز مورد تاکید قرار داد و گفت: مشکلات عمده بازار نفت کشور تنها با حل دو مسئله FATF و تحریم ها برطرف می شود. لذا باید برنامه های وزیر نفت را در این راستا شنید تا برآورد نمود تا چه میزان از قابلیت اجرایی برخوردارند.