افزایش سرمایه استراتژیک شرکت ها؛ کاهش نسبت بدهی با حفظ نقدینگی در شرکت
در مرداد ماه سال جاری، ۱۴۴ اطلاعیه در خصوص افزایش سرمایه منتشر شد که ۲ اطلاعیه در خصوص تصمیم افزایش سرمایه تفویضی، ۲۹ اطلاعیه در خصوص پیشنهاد هیئت مدیره و ۲۰ اطلاعیه مربوط به اظهار نظر حسابرس، ۲۰ اطلاعیه مربوط به دریافت مجوز و ۱۵ اطلاعیه نیز به نتیجه ثبت افزایش سرمایه اختصاص داشت.
به گزارش بورس امروز؛ یکی از معیارهای سهامداران برای انتخاب یک سهم جهت سرمایه گذاری در یک بازه زمانی مشخص، میزان بازده مورد انتظار سهم است. شرکت ها با اثرگذاری بر بازده مورد انتظار از سهم، می توانند بر جذابیت و مقبولیت بیشتر یک سهم اثر گذارند. یکی از اقدامات اثرگذار شرکت ها بر افزایش بازدهی، افزایش سرمایه است.
شرکت ها علاوه بر تامین مالی برای اهداف برنامه ریزی شده خود، با انتخاب نوع رشد سرمایه میزان بازده سهم را تغییر می دهند. در مرداد ماه سال جاری، شاهد انتشار ۱۴۴ اطلاعیه در خصوص افزایش سرمایه شرکت ها اعم از پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع، مجوزات سازمان برای افزایش سرمایه، آگهی ثبت و … بودیم که در نمودار زیر قابل مشاهده است.
در مرداد ماه، ۲ اطلاعیه در خصوص تصمیم رشد سرمایه تفویضی مربوط به نمادهای «پنوپا» و «فغدیر» منتشر گردید و ۲۹ شرکت پیشنهاد افزایش سرمایه هیئت مدیره خود را منتشر نمودند. علاوه بر این، حسابرسان ۲۰ شرکت در خصوص برنامه افزایش سرمایه اظهار نظر نموده و مجوز ۲۰ افزایش سرمایه درخواستی در ماه های گذشته نیز طی مرداد ماه منتشر شد. همچنین، ۱۵ شرکت نتیجه ثبت افزایش سرمایه خود را به سمع و نظر سهامداران رساندند.
از میان افزایش سرمایه های پیشنهادی در مرداد ماه بیشترین میزان افزایش سرمایه متعلق به شرکت تولید تجهیزات سنگین هپکو می باشد که برنامه افزایش سرمایه ۳۲۶ درصدی را از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی را داشته تا به اصلاح ساختار مالی بپردازد. دومین رشد سرمایه پیشنهادی که مبلغ بالایی را در میان پیشنهادات مرداد ماه به خود اختصاص داده است، مربوط به بانک سینا بوده که به ارزش ۱۴ هزار میلیارد ریال به میزان ۳۵ درصد سرمایه ارائه شده است تا از محل سود انباشته و سایر اندوخته ها به بهبود کفایت سرمایه خود پرداخته و نسبت های احتیاطی را رشد دهد.
شرکت گروه فن اوا با نماد «فن آوا» که در صنعت رایانه و تجهیزات بازار سرمایه حضور دارند، در جایگاه سومین افزایش سرمایه پیشنهادی از نظر میزان افزایش سرمایه، قرار داشته است. این شرکت در روزهای نخست مرداد ماه پیشنهاد افزایش سرمایه ۶ هزار و ۶۰۰ میلیارد ریالی خود را که به میزان ۳۰۰ درصد سرمایه کنونی آن شرکت است، به مجمع پیشنهاد داده است تا از محل مطالبات و آورده نقدی به اصلاح ساختار مالی پرداخته و از خروج وجه نقد از شرکت جلوگیری نماید.
شرکت تاید واتر خاورمیانه با نماد «حتاید» چهارمین شرکت با بیشترین میزان افزایش سرمایه پیشنهادی در مرداد ماه بوده است که مبلغ این پیشنهاد به ارزش ۵ هزار میلیارد ریال و ۴۲ درصد سرمایه کنونی می باشد. این شرکت قصد دارد با تحقق افزایش سرمایه مذکور از محل سود انباشته، به اصلاح ساختار مالی، جلوگیری از خروج وجه نقد و حفظ و تقویت سرمایه در گردش خود خواهد پرداخت.
در مرداد ماه ۱۴۰۳، عمده افزایش سرمایه های پیشنهادی مربوط به منبع سود انباشته بوده است. شرکت ها با ارائه پیشنهاد افزایش سرمایه از محل سود انباشته علاوه بر اینکه به رشد تعداد سهام و ارزش اسمی سهم می شوند، جذابیت سهم را برای سرمایه گذان افزایش می دهند. در مرداد ماه سال جاری نمادهای «وسینا»، «شاملا»، «ثنظام»، «خفنر»، «فجهان»، «تک نیرو»، «کایزد»، «ثرود»، «وثنو»، «غبهار»، «نطرین»، «درهآورد»، «کرومیت»، «ویسا»، «ثپردیس»، «ثالوند» «فسوژ» و «حتاید» پیشنهاد افزایش سرمایه از محل سود انباشته را مطرح نمودند که تنها اظهار نظر شرکت های معدنی املاح ایران، فنرسازی خاور، جهان فولاد سیرجان، سرمایه گذاری مسکن زاینده رود، عطرین نخ قم، سرمایه گذاری ایساتیس پویا و لیزینگ آریانا منتشر گردیده است.
شرکت البرز دارو علاوه بر اینکه پیشنهاد افزایش سرمایه از محل سود انباشته را مطرح نموده است، محل مطالبات و آورده نقدی را نیز از دیگر منابع افزایش سرمایه خود معرفی نموده است تا به تکمیل پروژه دارویی در دست خود بپردازد و تجهیزات مورد نیاز را تأمین نماید. عمده افزایش سرمایه های پیشنهادی، هدف خود را تحقق افزایش سرمایه، اصلاح ساختار مالی بیان نموده اند؛ این درحالی است که اصلاح ساختار مالی جهت جلوگیری از افزایش نسبت بدهی به دارایی است و رشد این نسبت ریسک های نامطلوبی را برای شرکت به همراه دارد. باتوجه به اینکه عمده شرکت ها محل افزایش سرمایه خود را سود انباشته اعلام کرده اند، جلوگیری از خروج وجه نقد با استراتژی کاهش نسبت بدهی می تواند عملکرد آتی شرکت ها را بهبود بخشد.
منبع: شماره ۹۸ نشریه بورس امروز- شهریورماه ۱۴۰۳