سازگاری تولید با محیط زیست؛ راهبرد مدیریتی فولاد خراسان
سرمایه گذاری صدها میلیاردی «فخاس» برای نجات یک دشت تاریخی
دشت نیشابور، محل استقرار شرکت «مجتمع فولاد خراسان»، مانند بسیاری از دشت های کشور از تغییرات اقلیمی و کاهش بارش ها طی دو دهه اخیر آسیب دیده است. در این میان گرچه تولید صنعتی نسبت به کشاورزی «غیراقتصادی» موجود در منطقه، منطقی تر و در سازگاری بیش تری با محیط زیست و حفظ پایداری این دشت تاریخی ارزیابی می شود، اما این موضوع کافی و وافی به مقصود نیست. نیل به توسعه پایدار، از طریق در نظر گرفتن راهبردهایی که به کاهش برداشت از ذخایر آبی منجر شود، راهبردی مسئولانه است.
به گزارش بورس امروز؛ دشت نیشابور، محل استقرار شرکت «مجتمع فولاد خراسان»، مانند بسیاری از دشت های کشور از تغییرات اقلیمی و کاهش بارش ها طی دو دهه اخیر آسیب دیده است. در این میان گرچه تولید صنعتی نسبت به کشاورزی «غیراقتصادی» موجود در منطقه، منطقی تر و در سازگاری بیش تری با محیط زیست و حفظ پایداری این دشت تاریخی ارزیابی می شود، اما این موضوع کافی و وافی به مقصود نیست. نیل به توسعه پایدار، از طریق در نظر گرفتن راهبردهایی که به کاهش برداشت از ذخایر ابی منجر شود، راهبردی مسئولانه است.
به ویژه با در نظرگرفتن این موضوع که پیشرفت در صنعتگر چه قسمت عمدهای از مشکلات جامعه را حل نموده و اقتصاد کشور را توسعه میدهد، در عین حال باعث بوجود آوردن بسیاری از مخاطرات زیست محیطی و ریسکها نیز میشود. از جمله مشکلات زیست محیطی تولید ضایعات، پسامندها، آلودگی آب، هوا، خاک و صوت است.
یکی از روشهای بررسی مخاطرات و تنظیم استراتژی لازم، ارزیابی ریسک است تا کلیه پیامدهای بالقوه بر افراد، تجهیزات و محیط زیست را شناسایی و ارزیابی نماید.
اقدامات و ارزیابی محیط زیستی شرکت «مجتمع فولاد خراسان» (با نماد بورسی «فخاس») با نگاه سازگاری احداث مجتمع با محیط زیست، از ابتدای سال ۱۳۶۲ با انتخاب یک شرکت معتبر بین المللی به نام کوبه استیل ژاپن به عنوان مشاور پروژه، آغاز شد و پس از انجام مطالعات امکان سنجی فنی و اقتصادی در سال ۱۳۶۸، منطقه مناسب احداث خود را پیدا و باتوجه به فاکتورهای محیط زیستی، مراحل ساخت و تأسیس مجتمع در شهرستان نیشابور، اجرایی شد.
اینک و پس از دو دهه از شروع تولید فولاد در شرق کشور، این مجموعه بزرگ صنعتی، راهبردهایی هوشمندانه را برای تامین پایدار آب و همزمان کاهش آلودگی محیط زیست و نیز حفاظت از ذخایر آبی در پیش گرفته است تا علاوه بر ارتقای عملکرد زیست محیطی به ایفای مسئولیت اجتماعی، همزمان با رسالت تولیدی خود در منظومه اقتصادی کشور و پیشبرد اهداف کلان خود بپردازند.
اقداماتی همچون سرمایهگذاری در پروژه های «تکمیل شبکه جمع آوری و انتقال فاضلاب شهری نیشابور» با بیش از ۱۰۰ هزار انشعاب، «احداث تصفیه خانه» و «ایجاد خط انتقال پساب شهری فاضلاب نیشابور» از جمله مهم ترین اقدامات مسئولانه و نشانگر عملکرد متعهدانه این شرکت نسبت به محیط زیست ارزیابی می شود.
جمع آوری و تصفیه فاضلاب شهری که در فاز نهایی قادر به جداسازی و تصفیه بیش از ۴۰ هزار متر مکعب پساب در شبانه روز از مواد آلوده است، منجر به صرفه جویی سالانه ای به میزان بیش از ۱۲ میلیون متر مکعب آب از طریق بازچرخانی آب مصرف شده و انتقال آن به صنایع و حتی بخش کشاورزی خواهد بود.
فولاد خراسان پیش از این با ساخت دریاچه های ۱۶۰ و ۳۲۰ هزار متر مکعبی و چهار عدد مخزن زمینی، به استفاده بهینه از پسابهای خروجی تصفیه خانههای صنعتی، بهداشتی، نزولات آسمانی و آبهای سطحی پرداخته و آبهای تصفیه شده را در آبیاری فضای سبز استفاده کرده تا کمترین مصرف را از آب های زیرزمینی داشته باشد.
اما در این پروژه کلان، «فخاس» با انعقاد قرارداد و پیش بینی هزینه ۱۰،۷۳۷ میلیارد ریالی مورد نیاز گامی فراتر برداشته است؛ در اجرای این پروژه، فخاس پیمانکار مربوطه را انتخاب و اسناد و نقشههای ساخت را تکمیل کرده است. شرکت آب و فاضلاب خراسان رضوی نیز در ازای تکمیل طرح، امتیاز استفاده از ۲۸۸.۹۶۹ میلیون متر مکعب پساب صنعتی فاضلاب تصفیه شده خروجی از تأسیسات را برای یک دوره ۲۵ ساله به «فخاس» واگذار نموده است.
شرکت فولاد خراسان پس از اخذ مجوز از شرکت آب و فاضلاب استان خراسان رضوی، در جهت عملیات اجرایی خرید لوازم و تجهیزات و اجرای شبکه جمع آوری و نصب انشعابات و عملیات مهندسی، اقدام به انعقاد قرارداد با تعدادی پیمانکار نموده و در راستای ساخت و نصب نیز مراتب انتخاب پیمانکار را در دستور کار قرار داد.
گفتنی است شرکت فولاد خراسان علاوه بر اقداماتی همچون انجام پیوسته خود اظهاری در پایش و اندازهگیری آلایندههای زیست محیطی هوا، راه اندازی سیستم پایش مداوم شاخص های گرد و غبار و گازها و ارایه مستمرگزارش های مربوط به سازمان محیط زیست، استاندارد سیستم مدیریت زیست محیطی ISO 14001 را نیز اخذ و مرتبا آن را تمدید و به روزرسانی می کند.
منبع: ماهنامه شماره ۹۸ بورس امروز_شهریور ۱۴۰۳