بی محلی بانک مرکزی به بورس
بانک مرکزی به بازار سرمایه جهت فروش اوراق برای تامین مالی خود نگاه میکند که همخوانی با عملکرد اصلی این بازار ندارد و این مورد (تامین مالی از طریق ابزار بدهی برای دولت)، یکی از کارکردهای بازار سرمایه میباشد. این در حالیست که بانک مرکزی در شورای عالی بورس که به ریاست وزیر اقتصاد برگزار میگردد، دارای کرسی میباشد. اما عدم حضور مستمر رئیس کل بانک مرکزی در جلسات سبب گردیده شنونده نظرات مسئولین بازار سرمایه نباشند.
به گزارش بورس امروز؛ از دیرباز اتخاذ سیاستهای پولی و مالی زیر نظر متولیان امر در جهت کارکرد بهتر اقتصاد بوده است. هماهنگی بین اجزای مختلف، سبب تاثیرگذاری بیشتر قوانین خواهد شد. لذا برگزاری جلسات مختلف در جهت اتخاذ سیاستی جدید که بر همه اجزای اقتصاد تاثیرگذار است، باید با حضور همه ارگانها و سازمانهای مرتبط برگزار گردد. موردی که متاسفانه این سالها در کشورمان کمتر به چشم میآید.
این امر خصوصا در مواردی که یک طرف آن بانک مرکزی باشد به کرات دیده میشود. از تعیین نرخ سقف برای سپردهها تا افزایش یکباره نرخ آن که سبب افزایش هزینه تامین مالی برای شرکتها شده است، عملا اخذ تسهیلات در راستای گسترش فعالیتهای اقتصادی را مقرون به صرفه نمی سازد. از سوی دیگر بانک مرکزی به بازار سرمایه جهت فروش اوراق برای تامین مالی خود نگاه میکند که همخوانی با عملکرد اصلی این بازار ندارد و این مورد (تامین مالی از طریق ابزار بدهی برای دولت)، یکی از کارکردهای بازار سرمایه میباشد.
این در حالیست که بانک مرکزی در شورای عالی بورس که به ریاست وزیر اقتصاد برگزار میگردد، دارای کرسی میباشد. اما عدم حضور مستمر رئیس کل بانک مرکزی در جلسات سبب گردیده شنونده نظرات مسئولین بازار سرمایه نباشند. از سوی دیگر ایجاد شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا (خرداد ۱۳۹۷) که برای تصمیمگیری درباره معضلات اساسی اقتصاد کشور تشکیل میشود با حضور همه رکنهای اقتصادی و سیاسی کشور (از جمله مرکز پژوهشهای مجلس و سازمان برنامه بودجه و وزارت امور خارجه) بجز رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار است. این در حالیست که تاکنون بیش از ۶۰ میلیون کد سهامداری ایجاد شده است.
با اینکه بیش از ۴۰ میلیون نفر در طرح سهام عدالت، هم اکنون سهامدار میباشند (مستقیم و غیرمستقیم)، لذا عملا نیمی از جمعیت کشور را باید سهامدار کنونی دانست. لذا اینجاست که اهمیت ریاست سازمان بورس و اوراق بهادار و نقش و عملکرد بازار سرمایه بر زندگی مردم مشخص میشود. از سوی دیگر بزرگترین شرکتهای کشور که بیشتر آنها ارز آوری مناسبی نیز دارند، از جمله شرکتهایی هستند که سهام آنها در بازار بورس مورد داد و ستد قرار میگیرد. بنابراین هر تصمیمی هر چند در ظاهر کوچک میتواند بر سودآوری و ارزش شرکتها اثرگذار باشد. لذا حضور ریاست سازمان بورس در تمامی جلسات اقتصادی کشور باید از الزامات باشد.
هر چند صحبتهایی از یکی شدن نهاد ناظر بر بانک مرکزی و بورس شنیده میشود، اما باید به این نکته توجه داشت که کارکرد هر دو نهاد متفاوت، اما مکمل است. لذا بهتر آنست که هر دو نهاد با هم همکاری داشته و در جلسات اقتصادی کشور، در کنار هم حضور داشته باشند. پیشنهادات هر طرف، توسط نهاد دیگر بررسی و در قالب گزارشی در جلسات عالی اقتصادی در خصوص آن صحبت شود تا نتایج در راستای سیاستهای کلان کشور که گسترش تولید میباشد، اتخاذ گردد.
نویسنده: رسول جاویدی – مدیرسرمایه گذاری سبدگردان داریوش
منبع: شماره ۹۸ نشریه بورس امروز- شهریورماه ۱۴۰۳