پیش بینی روند بازار سرمایه با صندوق های اهرمی
صندوق های اهرمی در بازار سرمایه می توانند به پیش بینی از روند آتی بازار سرمایه کمک کنند. معامله واحدهای صندوق های اهرمی پایین تر از ارزش ذاتی به معنای روند منفی بازار و معامله هر واحد این صندوق ها با قیمتی بالاتر از ارزش ذاتی آنها نشانه رشد بازار سرمایه است.
پریا اسدالهی نیک کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، به قیمت سهام شرکت های سرمایه گذاری در سال ۱۳۸۳ اشاره کرد که قیمت سهام این شرکت ها بعضا ۲۰ درصد بیش از ارزش ذاتی آنها مورد معامله قرار می گرفت.
وی علت این امر را وجود کارشناسان و خبرگان مالی در این نهادهای مالی ذکر کرد که که با بهره برداری مناسب از منابع مالی و امکانات شرکت های سرمایه گذاری به تقویت سهم می پرداختند.
اسدالهی از شرایط حاکم بر بازار سرمایه به عنوان مانعی از ایجاد ثبات رویه و تزریق ناامیدی در بازار سرمایه نام برد که به تبع این شرایط، صندوق های اهرمی نیز از افت قیمت مواجه شده اند.
وی ادامه داد:در حال حاضر قیمت واحدهای صندوق های اهرمی به قیمت های NAV خود نزدیک شده است و در برخی از صندوق ها، دارایی هایی که از اهرم، برای سرمایه گذاری در این بازار در این صندوق ها استفاده شده بود، به صورت مضاعف با متاثر شدن از شرایط منفی بازار سرمایه، قیمت واحدهای صندوق های اهرمی را به پایین تر از NAV آنها رسانده است.
وی به کاربرد ابزارهای مالی جهت توسعه مالی اشاره کرد که مبنای مناسبی برای پیش بینی وضعیت حاکم بر بازار سرمایه محسوب می شوند.
وی بورس آمریکا را مثال زد که بررسی شاخص این بورس پیش بینی از خوش بینی، بدبینی یا حتی روندی خنثی از آخرین وضعیت بازار سهام به سهامداران و سرمایه گذارانش آن بورس می دهد.
این کارشناس بازار سرمایه معتقد است که می توان از طریق صندوق های اهرمی به بررسی آخرین وضعیت بازار سرمایه پرداخت. به گونه ای که انتظار رشد بازار سرمایه را می توان از معامله قیمت واحدهای صندوق های اهرمی بالاتر از قیمت ارزش ذاتی آنها به نمایش گذاشت.معامله قیمت واحدهای صندوق های اهرمی پایین تر از قیمت nav آنها به معنای منفی بودن روند بازار است.
وی با پیش بینی حرکت در جهت ثبات ریسک های سیستماتیک و غیرسیستماتیک، به انتظار شکل گیری ثبات رویه و بهبود فضای کسب و کار اعم از جلوگیری از ایجاد قوانین خلق الساعه، بخشنامه های ساعتی پس از تعیین رییس جدید سازمان بورس اشاره کرد.
اسدالهی با این حال ریسک نهادهای مالی فعال در بازار سرمایه را مورد اشاره قرار داد که شامل ریسک نرخ سود واحدهای ممتاز صندوق های اهرمی و میزان اهرم صندوق های اهرمی (بین ۳۰ تا ۳۹ درصدی)، ترکیب دارایی های صندوق های اهرمی می شود.
وی از متنوع سازی پرتفوی صندوق های اهرمی به عنوان مهمترین موضوع در این صندوق ها نام برد تا به موجب آن در بازار نه چندان مثبت و بعضا منفی ریسک این صندوق ها پوشش داده شود.
وی با بیان اینکه این اقدام با اختصاص بخشی از پرتفوی صندوق های اهرمی به صندوق های درآمد ثابت رخ داده است، یاد آور شد: برخی از صندوق های اهرمی بعضا از سودهای پایین تر از تعهد پرداخت به واحدهای ممتاز خود برخوردار می شوند که البته مقطعی و کوتاه مدت است.
این کارشناس بازار سرمایه پیشنهاد اختصاص بخشی از دارایی این صندوق ها با جذب ریسک بالاتر داد که تا با گردش سهام و با توزیع ریسک و بازدهی قابل قبول و بعضا بالاتر، سودی را ایجاد کنند.
وی ادامه داد: در واقع نرخ سود کسب شده به واسطه سرمایه گذاری در دارایی های در آمد ثابت می تواند پایه ای برای حرکت های بالاتر در این صندوق ها باشد.
وی معتقد است که حجم دارایی های صندوق های اهرمی آنها را از قدرت مذاکره برای دریافت سودهای مناسب برخوردار می سازد که می تواند بر روند افزایش سودآوری این صندوق ها بیافزاید.