افزایش جذابیت اوراق با درآمد ثابت به جای بورس
بازار سرمایه به دلیل تنش های اخیر در جهان تصمیمات دولت دچار رکود شد؛ به طوری که محمودیان در صحبت های خود یکی از ریسک های بازار را مسئله کسری بودجه و انتشار ارواق معرفی کرد. در این گزارش صحبت های این کارشناس بازار سرمایه در خصوص بازار سرمایه را خواهیم دید.
مهدی محمودیان مدیرعامل کارگزاری سینا در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز؛ تعیین چشم انداز بازار سرمایه را نیازمند بررسی عوامل مؤثر بر بازار دانست و از قیمت گذاری دستوری به عنوان عاملی نام برد که موجب رکود در صنایع خودرویی و فولادی شده است؛ به گونه ای که تولیدکنندگان در حالی مواد اولیه و نهاده های تولید را با قیمت آزاد خریداری می کنند که ملزم به عرضه محصولات تولیدی به قیمت تعیین شده از سوی شورای رقابت هستند.
وی استفاده دولت از نرخ دولتی برای عرضه کالاهای اساسی جهت کنترل تورم را مورد اشاره قرار داد که منجر به غیرقابل کنترل شدن فاصله قیمتی بین نرخ دولتی عرضه محصولات و نرخ آزاد نهاده های تولید شده است.
محمودیان برچالش برانگیز بودن حذف قیمت گذاری دستوری تاکید کرد و اظهار داشت: در صورتی که کالاها با نرخ آزاد محاسبه و عرضه شوند، مردم توانایی خرید آنها را ندارند و در ادامه تورم غیرقابل کنترلی در بازار خواهیم داشت.
مدیرعامل کارگزاری سینا به انتشار اوراق بدهی در بازار سرمایه با نرخ های بیش از ۳۰ تا ۴۰ درصدی از سوی دولت اشاره کرد که در پی رفع کسری بودجه دولت صورت گرفته بود.
محمودیان یادآور شد: فروش اوراق بدهی با نرخ های بیش از ۳۰ تا ۴۰ درصدی در بازار سرمایه موجب افزایش ریسک سرمایه گذاری در سهام و روی گردانی مردم از بازار سرمایه شد.
وی همچنین نیاز شرکت ها به تأمین نقدینگی را نیز مورد اشاره قرار داد که آنها را ناچار به عرضه اوراق با نرخ بالای ۴۰ درصدی به منظور پوشش ریسک خود کرد که نتیجه آن نیز افزایش نرخ بازده بدون ریسک و تشدید کاهش جذابیت بازار سرمایه شد.
لزوم رفع کسری بودجه؛ عامل افزایش ریسک بازار
مدیرعامل کارگزاری سینا به سیاست دولت سیزدهم برای جلوگیری از خلق پول و کنترل ترازنامه بانک ها اشاره کرد که در این راستا با تعیین سقف برای ارائه تسهیلات و وام بانکی، تامین مالی بانک ها را با مشکل مواجه ساخت. در این میان عدم استقبال از بازار سرمایه نیز امکان تأمین مالی با افزایش سرمایه به حد مطلوب را برای شرکت ها فراهم نکرد.
محمودیان در ادامه مسیر زیاندهی سیاست مذکور اظهار داشت: در ادامه ناتوانی بانکها در انجام عملیات خود، شرکت های تأمین سرمایه نیز به عنوان نهادمالی متعهد پذیره نویسی، دچار کمبود منابع شدند. انتشار اوراق با نرخ دستوری ۳۰ درصدی، در مقابل اوراق بدهی دولتی حاضر در بازار سرمایه، جذابیت این اوراق را از میان برد به گونه ای که خرید و فروش آن نیز کاهش یافت.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: باتوجه به تعهد شرکت های تأمین سرمایه در خرید مابقی اوراق منتشر شده، آنها اوراق باقی مانده را با نرخ های جذاب بالای ۴۰ درصد خریداری می کنند درحالی که تا پیش از اجرای تعهد، اوراق مذکور با نرخ ۳۰ درصد در بازار عرضه شده بود.
محمودیان افزود: این سیاست ها، باعث تسری زیان از اشخاص حقیقی به حقوقی ها و شرکت های تولیدی و در نهایت کاهش تولید می شود.
وی کاهش نرخ ارز در ابتدای شکل گیری دولت چهاردهم را مورد اشاره قرار داد که منجر شد تا شرکت ها به منظور واقعی کردن سود خود مجبور به فروش محصولات به صورت خصوصی در خارج از بازار بورس کالا نباشند. این کاهش فاصله بین نرخ آزاد و نرخ نیمایی منجر به سودآوری مورد انتظار شرکت ها می شود.
به گفته مدیرعامل کارگزاری سینا؛ حمایت دولت از بازار سرمایه در ادامه سیاست گذاری های اخیر باعث می شود بازار سرمایه نسبت به رکود بازارهای موازی، برای سرمایه گذاری جذابتر باشد.
وی در این میان از انتخابات پیش روی آمریکا و ریسک های منطقه ای به عنوان عواملی نام برد که می تواند دارای تاثیر منفی بر بازار سرمایه باشد.
محمودیان اظهار داشت: با این وجود شاخص بورس در سال جاری نسبت به سال های گذشته روند بهتری را تجربه کرده است و با انتخابات دولت جدید، رشد بازار سرمایه می تواند تداوم یابد.
وی ادامه داد: حذف عوامل کنترل کننده تورم و رفع کسری بودجه دولت سبب رفع اثر کنترلی و انقباضی بر ترازنامه بانک ها شد. همچنین با سودآوری شرکت ها در پی عرضه محصولات در بورس کالا به موجب کاهش فاصله نرخ نیما و آزاد، عرضه محصولات در بورس کالا عقلانی شدن روند بازار سرمایه را در پی دارد.
انتخابات آمریکا؛ عامل تنش بازار کامودیتی
مدیرعامل کارگزاری سینا با اشاره به حاکمیت نگاه بازار آزاد در تیم اقتصادی دولت جدید، اظهار داشت: به نظر می رسد دولت جدید بیشتر سیاست های انقباظی را دنبال نماید و باتوجه به دیدگاه تیم اقتصادی دولت به اقتصاد آزاد، انتظار یک رشد خوب در کوتاه مدت خواهیم داشت. اما به طور کلی روند بازار سرمایه تا پایان سال بدون در نظر گرفتن عوامل سیاسی می تواند مثبت باشد.
محمودیان در پیش بینی بازارهای جهانی در ادامه، انتخابات آمریکا و جبهه گیری دولت ترامپ نسبت به چین را مورد اشاره قرار داد و گفت: توجه ترامپ به اقتصاد داخلی، در صورت روی کار آمدن وی، آمریکا را با چین دچار چالش هایی خواهد کرد که نتیجه آن افت قیمت کامودیتی ها و در ادامه اقبال بازار طلا است.
وی افزود: تنش های جهانی و به طور خاص در خاورمیانه منجر به اقبال بیشتر طلا به دلیل ریسک گریزی اقتصاد جهانی شده است. در صورتی که قیمت کامودیتی ها در پی روی کار آمدن دولت جدید آمریکا دچار کاهش شود، بازار طلا رشد بیشتری را تجربه خواهد نمود.
این فعال بازار سرمایه با اشاره به افزایش ریسک بازار کامودیتی ها در پی تنش های جهانی، اظهار داشت: هر لحظه احتمال کاهش قیمت ها در بازار کامودیتی ها وجود دارد که نتیجه آن کاهش درآمد دولت از فروش نفت و کسری بودجه است. لذا به جز سه ماه نخست سال آینده که انتظار افزایش قیمت در بازارهای جهانی و بهبود بازار سرمایه وجود دارد.
محمویان ادامه داد: کشور با خام فروشی در زمینه محصولات نفتی و فولادی همچون مس و سنگ آهن درآمد خود را تأمین می کند لذا سایه تنش های جهانی و ریسک های سیستماتیک بر آن همواره چیره است.