کدام شرکت های سیمانی را برای خرید انتخاب کنیم؟
صنعت سیمان در دنیا قدمت بسیاری دارد و طبق بررسیهای باستان شناسی استفاده از سیمان به دوره فینیقیها بازمی گردد. تمدنهای ایرانی جز اولین استفاده کنندگان از سیمان بودند. گرچه سیمان به شکل امروزی استفاده نمی شده است ولی استفاده از آهک پخته شده در بندر خمیر نشان می دهد که ایرانیان در زمانهای بسیار دور به خاصیت استحکام بخشی آهک پخته شده پی برده بودند و از این ماده در بناهای بسیاری استفاده میکردند.
به گزارش بورس امروز، صنعت سیمان در دنیا قدمت بسیاری دارد و طبق بررسیهای باستان شناسی استفاده از سیمان به دوره فینیقیها بازمی گردد. تمدنهای ایرانی جز اولین استفاده کنندگان از سیمان بودند. گرچه سیمان به شکل امروزی استفاده نمی شده است ولی استفاده از آهک پخته شده در بندر خمیر نشان می دهد که ایرانیان در زمانهای بسیار دور به خاصیت استحکام بخشی آهک پخته شده پی برده بودند و از این ماده در بناهای بسیاری استفاده میکردند. امروزه نیز میزان مصرف سیمان در کشورهای درحال توسعه یکی از پارامترهای رشد اقتصادی و حرکت در مسیر توسعه می باشد؛ به طوری که در کشور خودمان طی سال هایی که رشد اقتصادی مناسبی داشتیم، مصرف سیمان نیز رشد چشمگیری داشته است. ایران با تولید حدود ۷۰ میلیون تن تولید سیمان در رتبه هشتم برترین تولید کنندههای دنیا ایستاده است و چین با بیش از ۲میلیارد تن تولید، رتبه اول و سهم بیش از ۵۰ درصدی از بازار سیمان دنیا را در اختیار دارد. ترکیه نیز جز تولید کننده های برتر دنیا بوده و اکثر بازارهای خاورمیانه را تحت پوشش قرار داده است.
آمارهای صنعت:
طی ۲۰ سال اخیر استفاده از روش بتون آرمه بدلیل سهولت اجرا، هزینه کمتر و شرایط آب و هوایی ایران از روش اسکلت فلزی بسیار بیشتر شده است. در حال حاضر طبق آمارهای منتشره، حدود ۹۰ درصد از سازهها اسکلت بتنی هستند؛ همین امر باعث رشد سه برایری مصرف سیمان طی ۲۰ سال اخیر شده است. طبق فهرست بها و روشهای متره، برای ساخت هر متر مربع ساختمان اسکلت بتنی حدود ۲۵۰ کیلوگرم سیمان نیاز است که با قیمت امروز حدود ۵۰۰ هزار تومان سهم سیمان از بهای تمام شده خواهد بود. باتوجه به آمارهای موجود، بهای تمام شده ساخت هر مترمربع در حال حاضر حدود ۱۵میلیون تومان برآورد می شود که سهم سیمان حدود ۳.۵ درصد می باشد. در مورد بهای تمام شده هر تن سیمان نیز سهم هزینههای انرژی حدود ۲۰ درصد، سهم هزینه حقوق دستمزد حدود ۴۰ درصد و سهم مواد اولیه نیز ۲۰ درصد است که این سه عامل بیشترین تاثیر را در بهای تمام شده و قیمت سیمان دارند.
معاملات بورس کالا:
طی حدود ۴ سال اخیر که سیمان در بورس کالا عرضه شده است، شفافیت در این صنعت به طور چشمگیری افزایش یافته است. عرضه و تقاضا باعث شکل گیری قیمتها شده و این امر در صورتهای مالی شرکتهای سیمانی به وضوح نمایان است. در حال حاضر نسبت p/e این صنعت حدود ۶ واحد میباشد که نسبت مناسبی برای این صنعت است. این امر در کنار حاشیه سود ۵۰ درصدی منجر به دیده شدن این صنعت و افزایش تقاضا برای سرمایه گذاری در نمادهای سیمانی شده است. با بررسی معاملات بورس کالا در مرداد ماه سال جاری شاهد افزایش قیمت هر تن سیمان پاکتی تا مرز ۲ میلیون تومان هستیم؛ در حالی که در فروردین ماه هر تن سیمان پاکتی حدود ۱.۱ میلیون تومان معامله میشد. از دلایل این افزایش قیمت می توان به افزایش سنتی تقاضای مصرفی و افزایش ساخت و سازها در فصل تابستان اشاره کرد که طرف تقاضا را تقویت کرده است. اما در طرف عرضه هم مشکلاتی مانند قطع برق باعث شده تا میزان تولید و عرضه کارخانهها کاهش یابد. کاهش عرضه و افزایش تقاضا باعث رشد حدود ۹۰ درصدی قیمت سیمان طی شش ماه اخیر شده است. عوامل موثر بر عرضه و تقاضای سیمان شامل موارد زیر می باشد: (تغییر در هر یک از این پارامترها می تواند باعث برهم خوردن تعادل عرضه و تقاضا و بر قیمت سیمان تاثیر داشته باشد)
عوامل موثر بر عرضه: نرخ انرژی-پایداری انرژی-حقوق و دستمزد-مواد اولیه- نرخ دلار
عوامل موثر بر تقاضا: میزان تولید مسکن-بودجه عمرانی-تورم
بهترین نمادهای صنعت سیمان:
برای بررسی بهترین نمادهای سیمانی میتوان از پارامترهایی همچون نسبت p/e، میزان تولید و فروش، حاشیه سود و روند رشد حاشیه سود استفاده کرد. سیمان تهران، سیمان آبیک، سیمان مازندران و سپاهان جز شرکتهایی هستند که به دلیل قرارگیری در شهرها و استانهای پرمصرف سیمان همواره تولید و فروش مناسبی دارند و این تولید و فروش در کنار حاشیه سود مناسب باعث شده تا نسبت p/e این شرکتها از میانگین این صنعت کمتر باشد. اگر به رشد حاشیه سود ناخالص این شرکت ها طی پنج سال گذشته نگاهی داشته باشیم، به طور میانگین بیش از ۱۰۰ درصد رشد حاشیه سود ناخالص داشته اند که بازهم نشان از برتری و رشد بیشتر این نمادها نسبت به دیگر سرکتها است.
نویسنده: علی پور رمضان – تحلیلگر شرکت سبدگردان ایساتیس پویا
منبع: شماره ۹۸ نشریه بورس امروز- شهریورماه ۱۴۰۳