بهترین گزینه برای حمایت از بازار چیست؟
اولین و مهم ترین حمایتی که باید از بازار صورت گیرد نه توسط سازمان که توسط قوه مجریه و مقننه است. حذف رانت، پایبندی به قوانین و مقررات و انتشار به موقع اخبار و عدم تصمیم گیری های غیرمنطقی و ناگهانی و خلاف اصول علمی اصلیترین کاریست که باید در حمایت از بازار سرمایه صورت پذیرد.
به گزارش بورس امروز؛ از وظایف اصلی اقتصاد، حفظ ثبات در بازار است؛ بازارها باید به گونه ای توسط بانک مرکزی و دولت مدیریت شوند که کمترین نواسان را داشته و کمترین آسیب را به بازار و کارگزاران اقتصاد وارد کنند. طی سال های گذشته، عدم تخصص قانون گذار و مسوولان و تصمیمات ناگهانی و سلیقه ای صورت گرفته، تاثیر بسیار منفی در بازار داشت؛ زیرا این تصمیمات، سبب نوسانات ناگهانی و عدم پیش بینی پذیری بازار می شد که در نهایت سبب افزایش ریسک بازار گشت. همچنین وجود برخی اطلاعات نهانی برای برخی بازیگران بازار سرمایه از جمله نامه مصوبه نرخ خوراک که سبب ریزش شدید بازار در هجدهم اردیبهشت ۱۴۰۲ شد و چندین روز بعد منتشر گردید موجب دلسردی تحلیلگران بازار گردید. همه این اتفاقات موجبات بی اعتمادی سرمایه گذاران و تحلیلگران را در مورد پیش بینی های خود نسبت به بازار فرهم کرد؛ چیزی که سبب شده همچنان هر اتفاق و خبر مثبتی بی تاثیر و اصطلاحا سوخت شود و هر خبر منفی موجب ریزش بیش از حد بازار گردد.
اولین و مهم ترین حمایتی که باید از بازار صورت گیرد نه توسط سازمان که توسط قوه مجریه و مقننه است. حذف رانت، پایبندی به قوانین و مقررات و انتشار به موقع اخبار و عدم تصمیم گیری های غیرمنطقی و ناگهانی و خلاف اصول علمی اصلیترین کاریست که باید در حمایت از بازار سرمایه صورت پذیرد. در کنار این امر سازمان بورس به عنوان نهاد ناظر با نظارت کافی باید مانع از دست اندازی دلالان و نوسان گیران و همچنین افراد دارای اطلاعات نهانی به دارایی سرمایه گذاران گردد. این بازگشت اعتماد سرمایهگذاران امریست زمانبر که از زمان ریزش بزرگ بازار در سال ۹۹ به مرور از دست رفت. در نتیجه زمان زیادی لازم است تا بازار بتواند این سرمایه های از دست رفته را مجددا جلب کند.
درحال حاضر سازمان بورس با هدف حمایت از سرمایه گذاران و جلوگیری از ریزش های هیجانی بازار، دامنه نوسان را محدود کرده است. این امر شاید در نگاه اول بتواند سرعت کاهش قیمت ها را تقلیل بخشد اما از سوی دیگر موجب افزایش فشار فروش و قفل شدن صف ها و عدم توان فروش سهامداران خواهد شد. این عدم نقدشوندگی بازار خود می تواند عاملی منفی برای بازار سرمایه باشد. از طرفی بعضی معتقدند این محدودیت ها خود دخالت در روند بازار است.
در کنار همه این مباحث در کوتاه مدت باید اقداماتی صورت گیرد که از حقوق سهامداران به ویژه سهامداران خرد حمایت شود و در کنار بازگرداندن اعتماد به بازار باید از این فاز ناامیدی فرسایشی خارج شد؛ بصورتی که سهام بازار تحلیل پذیر گردد و سهام ارزنده قابلیت رشد داشته باشد. انتشار اوراق تبعی و تزریق پول از طریق صندوق توسعه کارهاییست که دولت در روزهای گذشته با این هدف در حمایت بازار انجام داده است. اما با وجود تاثیر نسبی بر روند شاخص اقدامی کافی نیست و بازار نیازمند حرکتی اساسی تر است.
همواره این اصل مطرح است که اوضاع اقتصاد یک کشور را می توان از بازار سرمایه آن کشور شناخت. اوضاع بد بازار سرمایه این روزها نشان از اوضاع نابسامان اقتصاد کشور دارد. در دولت گذشته تصمیمات غلطی گرفته شد که بشدت شرکت های بورسی را تحت تاثیر قرار داد. همچنین عدم بهبود زیرساخت ها که اغلب متاثر از تحریم ها بود موجب گشت صنایع در زمستان ها دچار قطعی گاز و در تابستان ها دچار قطعی برق گردند که خود به تولید شرکت ها به شدت آسیب زد. با استقرار دولت جدید امید است با تصمیم گیری های معقول با ثبات و علمی به چرخه تولید کمک کرد. با تزریق اخبار مثبت به بازار مانند کاهش مالیات شرکت های تولیدی، حذف قیمت گذاری دستوری، تک نرخی کردن ارز و یا حداقل نزدیک کردن نرخ ارز آزاد و نیما و هرآنچه که به ارزنده شدن سهام کمک کند می توان به بهبود اقتصاد، جذاب شدن سهام و به تبع آن بهبود بازار سرمایه گام برداشت.
نویسنده: سارا انصاریان ،کارشناس سرمایه گذاری شرکت تدبیر انتخاب فردا