تزریق نقدینگی تا کی؟؟؟
به یاد داریم که در بروز بحران قبلی یعنی حمله به کنسولگری ایران تا مدت ها بازار سرمایه همچنان در شرایط غیرعادی بسر می برد. اما بعد از پاسخ نظامی ایران، بازار به شرایط عادی بازگشت. در شرایط کنونی نیز در صورت طولانی شدن این روند، همچنان باید برای بهبود شرایط بازار، نقدینگی به بازار سرمایه تزریق کرد.
به گزارش بورس امروز؛ در خصوص اثرگذاری حمایت ۱۰ هزار میلیارد تومانی بانک مرکزی از بازار سرمایه باید گفت قاعدتا ایجاد هرگونه تقاضا، میتواند در همان مقطع زمانی اثرات رو به بالایی در قیمت سهام داشته باشد. اگر با تزریق مستقیم نقدینگی و ارائه تسهیلات در رشد تولید شدیم، پس با ایجاد تقاضا در بازار سرمایه از طریق تزریق مستقیم نقدینگی هم میتوان وضعیت بازار سرمایه را بهبود بخشید.
اما واقعیت آنست که همانطور که نتوانستیم با ارائه تسهیلات و تزریق نقدینگی، تولید را افزایش دهیم، در بلندمدت با هر میزان تزریق نقدینگی و ایجاد تقاضا نیز نمی توان روند بازار را تغییر داده و شرایط عادی را بازگرداند.
بازار سرمایه زمانی میتواند از جذابیت لازم برخوردار باشد که سرمایه گذاران آزاد و مستقل تمایل به سرمایهگذاری در این بازار را داشته باشند. مادامی که مسائل زیربنایی بازار را حل نکرده و با مشکلات زیادی در بازار مواجه هستیم، ورود هر میزان نقدینگی به بازار سرمایه، هر چند موجی در قیمتها ایجاد میکند، اما پس از مصرف این نقدینگی، بازار به وضعیت روز اول خود باز میگردد.
با اعمال اصلاحات ساختاری مانند حذف قیمت دستوری، اصلاح روابط دولت با شرکتها در عدم برداشت هر سودی از شرکت ها، واقعی بودن سود سازی بنگاه های اقتصادی، برخورداری از صرفه اقتصادی سرمایه گذاری، نیاز به این تزریق نقدینگیها در بازار سرمایه از میان می رود.
در شرایط خاص و حاکمیت هیجانات منفی جدی بر بازارها، یا در شرایط انجام اقدام مثبت اما فاقد اثرگذاری بر بازار، حاکمیت میتواند با ایجاد تقاضا در مقطعی خاص با تزریق نقدینگی محرکی ایجاد کند. اگرچه این اقدام به مانند مُسکن تنها رنج حاصل از درد را کاهش میدهد. بر این اساس تزریق نقدینگی۱۰ هزار میلیارد تومانی یا هر قیمت دیگری نیز در بازار به مانند مسکُن است. این اقدام در صورتی موثر خواهد بود که اقدامات زیربنایی نیز در حال انجام باشد. در غیراینصورت نمیتوان از آن به عنوان عامل اصلی بهبود وضعیت بازار نام برد.
این مشوقها و تزریق نقدینگی از دو جنبه اثر گذار است؛ نخست آنکه، با ایجاد تقاضای متناسب با میزان متوسط معاملاتی منجر به رشد بازار می شود. دوم نیز با ایجاد اثر مثبت روانی و شکل گیری خوش بینی، تقاضایی را در بازار ایجاد می کند. اما این تقاضای ثانویه ایجاد شده با توقف حمایت نقدینگی، قطع و با خروج سریع، هیجانات بازار را تشدید و فشار فروش را ایجاد میکند. بازار سرمایه پس از تنشهای منطقهای و رویدادهای سیاسی (از جمله ترور هنیه، سقوط هلیکوپتر رییسجمهوری، ترور سردار سلیمانی و حمله اسراییل به کنسولگری ایران)، درصورت سیاست کنترل منفیهای بازار، امکان بازگرداندن بازار به ریل خود با تزریق نقدینگی بازار وجود داشت. در شرابط فعلی تنها شاهد محدود شدن دامنه نوسان هستیم که استمرار آن به معنای عدم بازگشت بازار به شرایط عادی است.
بنابراین به نظر می رسد که نگاه نهاد ناظر نیز بر عدم وجود شرایط عادی بازار سرمایه است. به یاد داریم که در بروز بحران قبلی یعنی حمله به کنسولگری ایران تا مدت ها بازار سرمایه همچنان در شرایط غیرعادی بسر می برد. اما بعد از پاسخ نظامی ایران، بازار به شرایط عادی بازگشت. در شرایط کنونی نیز در صورت طولانی شدن این روند، همچنان باید برای بهبود شرایط بازار، نقدینگی به بازار سرمایه تزریق کرد.
نویسنده: مهدی سوری، کارشناس بازار سرمایه
منبع: شماره ۹۸ نشریه بورس امروز- شهریورماه ۱۴۰۳