چشم انداز قیمت جهانی فولاد و مس؛
کاهش تقاضا فولاد و وجود مشکل در تقاضایی مس
انجمن جهانی فولاد باتوجه به نرخ رشد تقاضا در سایه نوسانات بازار، هزینه های تولید بالا و تنشهای ژئوپلیتیکی میزان تقاضای جهانی را در سال جاری میلادی کمتر از پیش بینی قبلی برآورد کرده است.
به گزارش بورس امروز : انجمن جهانی فولاد باتوجه به نرخ رشد تقاضا در سایه نوسانات بازار، هزینه های تولید بالا و تنشهای ژئوپلیتیکی میزان تقاضای جهانی را در سال جاری کمتر از پیش بینی قبلی برآورد کرده است. این انجمن اکنون انتظار دارد تقاضای جهانی فولاد در سال ۲۰۲۴ با رشد ۱.۷ درصد به ۱.۷۹۳ میلیارد تن که قبلا ۱۸۴۹۰۱ میلیارد تن پیش بینی شده بود و در سال ۲۰۲۵ با افزایش ۱.۲ درصد به ۱.۸۱۵ میلیارد تن افزایش یابد. در سال ۲۰۲۳ تقاضای فولاد ۱.۱ درصد کاهش یافته بود.
مارتین تورینگر رئیس کمیته اقتصادی در این باره اظهار داشت: بعد از دو سال رشد منفی و نوسانات شدید بازار از زمان بحران کرونا در سال ۲۰۲۰، ما نشانه های اولیه از تقاضای جهانی فولاد در مسیر رشد در سالهای ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ را مشاهده می کنیم.
وی همچنین اشاره کرد: تأثیر باقیمانده از بحران ویروس کرونا و حمله روسیه به اوکراین، تورم بالا، هزینه های بالا و کاهش قدرت خرید خانوار، افزایش تنش های ژئوپلیتیکی همچنان بر دوش صنعت فولاد سنگینی می کند.
در چین تقاضای فولاد در سال ۲۰۲۴ انتظار می رود حدود سال ۲۰۲۳ باقی بماند چراکه افول سرمایه گذاری در املاک افزایش متناظر با رشد تقاضا برای بخشهای زیرساختی و صنعتی خنثی خواهد شد. انتظار می رود تقاضای فولاد چین در سال ۲۰۲۵ با کاهش یک درصدی به روند نزولی بازگردد و به نزول ادامه دهد؛ چراکه مدل اقتصادی چین به تدریج در حال فاصله گرفتن از یک مدل توسعه اقتصادی وابسته به املاک و سرمایه گذاری در بخش های زیرساخت است.
نمودار زیر صادرات محصولات فولادی چین را در سالهای ۲۰۲۲، ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ میلادی در واحد میلیون تن نشان می دهد. طبق گزارش سایت GMK شرایط اقتصادی چین به تدریج در حال تغییر از افزایش صادرات به تامین نیاز داخل است. توجه بیش از حد به صادرات حداکثری، تولیدکنندگان چین را از بازار داخل بازداشته است. با توجه به مصرف ۵۰-۶۰ تولید فولاد این کشور توسط صنعت ساختمان بحران ایجاد شده در این حوزه ضربه مهلکی به صنعت فولاد چین وارد می کند. در راستای تمهیدات اقتصادی جدید چین، فولاد سازان اقدام به کاهش تولید خواهند کرد؛ اما گذشته نشان داده که فولادسازان این کشور توانایی همسان سازی سریع عرضه و تقاضا را ندارند. در نتیجه همچنان تولید و صادرات فولاد چین در حال افزایش می باشد. همین امر باعث اختلال در قیمت گذاری فولاد جهانی و افزایش عرضه و در نهایت منجر به کاهش قیمت می شود. این اتفاقات باعث کاهش قدرت رقابت فولاد سازان اروپایی و بروز مشکلات و تعطیلی گسترده در این قاره شده است.
انتظار می رود تقاضای فولاد در کشورهای توسعه یافته با رشد ۱.۳ درصدی در سال ۲۰۲۴ و ۲.۷ درصدی در سال ۲۰۲۵، جان بگیرد. درحالی تقاضای فولاد از رشد معنی دار در اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۵ حمایت می کند که در ایالات متحده ژاپن و کره این حمایت بی رمق است. هند از سال ۲۰۲۱ قویترین رشد تقاضای فولاد را داشته و انتظار دارد تقاضای فولاد هند در طول سالهای ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ با افزایش قابل توجه ۸ درصدی ادامه یابد. تقاضای روزافزون در سایه افزایش مداوم در تمام بخش های استفاده کننده از فولاد و به ویژه در سرمایه گذاری های زیر ساخت در حال رشد و شکوفایی است که سبب کاهش صادرات فولاد این کشور شده است. پیش بینی می شود در سال ۲۰۲۵ تقاضای فولاد در هند ۷۰ میلیون تن بیشتر از سال ۲۰۲۰ باشد. در منطقه خاورمیانه، شمال آفریقا و آسیای شرقی نیز انتظار می رود پس از یک افت قابل توجه در طول سال های ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ و همچنین در طول سال های ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ رشد شتاب زده ای در تقاضای فولاد صورت بگیرد.
تحلیلگران بسیار کمی وجود دارند که پیش بینی قیمت فولاد را برای سال ۲۰۳۰ ارائه می کنند؛ زیرا پیش بینی بلندمدت قیمت فولاد شامل عوامل مختلف غیرقابل پیش بینی و پیچیده است. با این حال BMI پیش بینی کرد که قیمت فولاد می تواند در سالهای آینده بیشتر کاهش یابد و به طور متوسط تا سال ۲۰۳۰ به ۵۴۰ دلار در هر تن و تا سال ۲۰۳۳ به ۵۲۰ دلار در هر تن برسد. کاهش تخمین زده شده در قیمت فولاد به این دلیل است که تقاضای داخلی چین در دهه آینده کاهش خواهد یافت، زیرا دومین اقتصاد بزرگ جهان در پی فروپاشی بازار املاک و مستغلات در حال پیشروی برای دور شدن از صنایع سنگین و به سمت بخش خدمات است.
چشم انداز قیمت جهانی مس
در سال ۲۰۲۲ قیمت جهانی مس به علت سیاست محدود کننده چین در شرایط همهگیری کرونا که فعالیت صنعتی این کشور را دچار اختلال کرد و تقاضا را برای کامودیتی ها کاهش داد. حدودا ۱۴ افت کرد در اوایل سال ۲۰۲۳ با لغو محدودیتهای کرونا بزرگترین خریدار مس جهان، به قیمت کمک کرد تا در در همان شروع سال نو میلادی مس با ثبت رکورد ۸۳۰۰ دلار در هر تن در بورس فلزات لندن شروعی قوی داشته باشد. در ادامه اما در ژانویه ۲۰۲۳ با خوش بینی نسبت به اقتصاد چین مس توانست به ۹۴۳۰ دلار در هر تن دست یابد که بالاترین نرخ از ژوئن ۲۰۲۲ به شمار می رفت. در سال ۲۰۲۳ مطابق گزارش S&P بخش املاک چین حدودا ۲۰ درصد از مصرف مس را در این کشور به خود اختصاص داده است که با طولانی شدن بحران مسکن و ضعف در تقاضای محلی قیمت فلز زرد تحت تاثیر قرار گرفت. از طرفی نگرانی هایی که در سمت عرضه وجود داشت سبب سال ۲۰۲۳ شد.
در ۲۰۲۴ اما در حالی که تقاضای مس از بخش ساخت و ساز همچنان با مشکل مواجه است، به ویژه به دلیل عملکرد ضعیف بخش املاک و مستغلات چین، انتظار می رود افزایش تقاضا ناشی از کربن زدایی و مصرف برق همچنان بتواند از فلز قرمز حمایت کند. از آنجایی که برای محافظت از مردم در برابر تغییرات جوی به برق بیشتری نیاز است. فشار برای افزایش شبکه های برق احتمالاً تقاضا برای فلزات کلیدی مانند مس و آلومینیوم را در سال های آینده افزایش می دهد. در چین صنعت برق حدودا یک سوم تقاضای مس را تشکیل می دهد و احتمالاً در بحبوحه رشد قوی در توسعه زیرساختهای شبکه برای تسهیل انرژیهای تجدیدپذیر و محافظت از سیستم قدرت این سهم افزایش خواهد یافت. در سالهای اخیر کاربرد مس در صنایع خودروسازی نیروی باد و انرژی خورشیدی نیز به طور فزایندهای حیاتی شده است. در خودروهای برقی، مس نه تنها برای کابلها و سیم ها، بلکه برای اینورترها ایستگاه های شارژ باتری ها و موتورهای الکتریکی نیز استفاده می شود. به طور مشابه توربین های بادی به طور گسترده از مس در سیم پیچ های ژنراتور ترانسفورماتورها و کابل های الکتریکی استفاده کنند. تحققیقات ANZ پیش بینی تقاضای مس خود را در بخش برق در ۲۷ ژوئن ارتقا داد و از پیش بینی قبلی ۳۱.۵ میلیون تنی در سال ۲۰۳۰ به ۳۸.۵ میلیون تن در سال ۲۰۳۰ رسید. این پیش بینی نشان دهنده رشد سالانه ۴ تا ۵ درصدی طی پنج سال آینده است.
عرضه مس ممکن است در سال جاری و سال آینده با چالش هایی همراه باشد؛ از تعطیلی معدن Cobre در پاناما به دلایل قانونی گرفته تا چالش هزینه ی بالا برای توسعه و احیای پروژهای جدید در معادن. چراکه قیمت فعلی مس به اندازه کافی برای پوشش هزینه های توسعه بالا نیست. به طور کلی تحلیلگران پیش بینی کردند که قیمت مس در سال جاری با افزایش کسری عرضه، چرخه کاهش نرخ در ایالات متحده و بهبود تقاضا حمایت می شود. BMI در آخرین پیش بینی قیمت مس در ۲۰ ژوئن میانگین قیمت مس را در سال ۲۰۲۴ به ۹۲۰۰ دلار در هر تن پیش بینی کرد که ۷.۹ درصد نسبت به تخمینی ۸۵۲۳ دلار در سال ۲۰۲۳ افزایش داشت. BMI در گزارش خود اظهار داشت تضعیف دلار آمریکا از قیمتهای فلزات اساسی از جمله مس حمایت می کند؛ زیرا هزینه کالاهای دلاری را بر حسب ارز محلی کاهش می دهد. در کوتاه مدت انتظار داریم که قیمت مس به شدت نوسان داشته باشد زیرا بازار به پس زمینه چالش برانگیز اقتصادی واکنش نشان می دهد؛ با این حال فکر می کنیم که قیمت ها به خوبی پشتیبانی می شوند زیرا پشتوانه آن کمبود عظیم مس مورد نیاز برای تغذیه انتقال انرژی در حال ظهور است.
مس آماده بهره مندی از تقاضای فزاینده
پیش بینی می شود تقاضا برای مس در بخش حمل و نقل تا سال ۲۰۵۰ به میزان ۱۱.۱ برابر افزایش یابد. برای مثال خودروهای الکتریکی می توانند بیش از یک مایل سیم کشی داشته باشند. علاوه بر این پیش بینی می شود که تقاضا برای مس مورد نیاز برای گسترش شبکه جهانی برق تا سال ۲۰۵۰، ۴۸ برابر از سال ۲۰۲۲ افزایش یابد. پیش بینی می شود تا سال ۲۰۳۰، شکاف عرضه مس به ۱۰ میلیون تن نزدیک شود که هم قیمت مس و هم ذخایر معدن مس به طور بالقوه سود خواهند برد. اکثر تحلیلگران پیش بینی های مثبتی از قیمت مس دارند و انتظار دارند این فلز در سال ۲۰۲۵ به روند صعودی خود ادامه دهد. در پیش بینی قیمت مس در سال ۲۰۲۵، BMI میانگین مس را ۹۴۰۰ دلار در تن پیش بینی کرد که از ۹۲۰۰ دلار در سال ۲۰۲۴ بیشتر بود. تحقیقات ANZ همچنین مشاهده کرد مس می تواند در سال ۲۰۲۵ با ۹۹۲۹ دلار در هر تن معامله شود که از ۹۲۴۵ دلار در سال ۲۰۲۴ افزایش یافته است. ING نیز انتظار ۹۹۵۰ دلاری برای سال آینده دارد که از ۹۵۳۵ دلار
که پیش بینی شده برای سال ۲۰۲۴ بالاتر گزارش کرده است.
نویسنده: راحله موسوی