کدام نهادها باید از بازار سرمایه حمایت کنند؟
در شرایط نامناسب بازار سرمایه، صندوق های اهرمی عملکرد بهتری دارند یا هلدینگ ها، شرکت های سرمایه گذاری و صندوق های بازنشستگی و کارکنان؟ بازار سرمایه باید در انتظار ورود کدامیک باید باشد؟
وی اظهارداشت: در صورت تشخیص کمیتههای سرمایهگذاری هلدینگ ها، شرکتهای سرمایه گذاری و صندوق های بازنشستگی و کارکنان مبنی بر بهبود وضعیت اقتصاد کلان کشور، بازار سهام و چشمانداز سودآوری شرکتها، این نهادهای حقوقی فرصت ورود به بازار سرمایه را از دست نخواهند داد.
معاون مدیریت دارایی شرکت تامین سرمایه لوتوس پارسیان در این میان الزام این نهادهای حقوقی برای ورود به بازار سرمایه در شرایط نامناسب بازار سرمایه را ناشی از نوعی تمایل برای کمک به بازار سرمایه ذکر کرد.
وی که رکود حاکم بر بازار سرمایه را ناشی از برخی سیاستهای کلان نامناسب از قبیل قیمت گذاری دستوری، تثبیت نرخ ارز نیما، نرخ بهره بالا، قوانین خلقالساعه و مواردی از این دست ذکر می کرد، تصریح کرد: تا مادامی که این موضوعات به درستی تعیین تکلیف نشوند، سرمایهگذاران استقبال چندانی از بازار سرمایه نخواهند داشت.
به گفته روزگار؛ ورود بیشتر منابع از سوی شرکتهای حقوقی به بازار سرمایه میتواند به بهبود وضعیت بازار کمک کند؛ با این حال هلدینگ ها، شرکت های سرمایه گذاری و صندوق های بازنشستگی و کارکنان به عنوان خریداران بلندمدت قادر به بهبود وضعیت بازار به طور اساسی نیستند.
وی معتقد است: ورود منابع از سوی این نهادهای حقوقی در صورت عدم وجود چشمانداز روشن از سوی بازار سرمایه، تنها میتواند نوسانات کوتاهی را در بازار ایجاد کند؛ اما پس از مدتی با توجه به پائین بودن ارزش معاملات، منجر به قفل شدن منابع این نهادها می شود.
وی ورود منابع از سوی نهادهای حقوقی نسبت به نهادهای حمایتی مانند صندوق توسعه و تثبیت را از دو جنبه حجم منابع و زمان نگهداری سهام دارای مزیت دانست و افزود: با این حال در صورت عدم اصلاح متغیرهای کلان اقتصادی موثر بر بازار سرمایه، این موضوع به زیان نهادهای حقوقی خواهد بود.
معاون مدیریت دارایی شرکت تامین سرمایه لوتوس پارسیان اضافه کرد: اگر بنا باشد با حمایت از بازار سرمایه وضعیت آن بهتر شود، بایستی این اتفاق تا به حال رخ داده بود؛ بر این اساس درگیر کردن منابع نهادهای حقوقی دیگر در این کار بدون اصلاح موارد اساسی، به نظر آدرس اشتباه دادن است.
وی ماهیت صندوقهای اهرمی را مورد اشاره قرار داد و گفت: پرداخت سود به واحدهای عادی در این صندوق ها، آنها را ملزم به نگهداری بخشی از منابع خود به صورت نقد و یا ابزارهای درآمد ثابت کرده است.
این کارشناس بازار سرمایه عنوان کرد: اینکه در شرایط نزول بازار با توجه به ساختار فعلی، حتی اهرم آنها افزایش یافته، کمتر قادر به حمایت از بازار هستند. در این میان ورود منابع از سوی حقوقیهای دیگر میتواند اثربخشی بالاتری در بازار داشته باشد.
وی تصریح کرد: با این حال این قضیه نیز تنها به اثربخشی سیاستهای حمایتی در بازار سرمایه مربوط بوده و لزوما راهکار اصلی برای حل مشکلات بازار نیست.