بررسی یک ماهه تیر 1403 صندوق های سرمایه گذاری مختلط؛
همراستایی کاهش بازده صندوق های مختلط با ارزش دارایی
درحالی بازده یکساله صندوق برتر صندوقهای سرمایه گذاری مختلط در جایگاه نخست طی یکسال منتهی به تیر ماه ۱۴۰۳ به میزان ۲۵.۱۴ درصد بوده است، که در یکسال منتهی به تیر ۱۴۰۲، بازده صندوق برتر حاضر در جایگاه نخست به میزان ۷۰.۷۴ درصد بوده است. علاوه بر این صندوق های دهگانه بعدی نیز از بازده یکساله بیشتر از ۴۷ درصد برخوردار بوده اند.
به گزارش بورس امروز؛ صندوق های سرمایه گذاری مختلط در یک سال منتهی به تیر ماه سال جاری با بازده کمتری نسبت به دوره مشابه سال گذشته روبرو شدند که همراستا با کاهش ارزش دارایی این صندوق ها بوده است، در این گزارش این موضوع را به تفسیر بیان می کنیم.
صندوق های سرمایه گذاری مختلط به دلیل چینش سبد متنوع با وزن قابل تغییر در اوراق بهادار، از میزان ریسک کمتری نسبت به صندق های سرمایه گذاری در سهام برخوردار بوده و به دلیل سهم بیشتر اوراق سهام در سبد خود نسبت به صندوق های سرمایه گذاری در اوراق با درآمد ثابت، از ریسک و بازده بیشتری نسبت به صندوق های سرمایه گذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت برخوردار هستند.
جذابیت این صندوق ها موجب شده تا شاهد افزایش تعداد تأسیس صندوق های موجود نسبت به سال گذشته باشیم؛ به طوری که در تیر ماه سال جاری نسبت به دوره مشابه سال گذشته، یک صندوق به مجموع صندوق های سرمایه گذاری مختلط افزوده شده و تعداد به ۲۵ صندوق رسیده است و در این بین، مجموع ارزش خالص دارایی کل صندوق های مذکور با رشد ۱۳ درصدی از ۶۰،۷۵۰.۶۲ میلیارد ریال به ۶۸،۷۵۶.۰۳ میلیارد ریال رسید.
در نمودار زیر ۱۰ صندوق سرمایه گذاری مختلط که بیشترین ارزش دارایی را دارند به تصویر کشیده شده است. صندوق تضمین اصل سرمایه گیتی دماوند با ارزش خالص دارایی ۱۵،۶۸۸.۳۴ میلیارد ریال در جایگاه نخست، شرکت تضمین اصل سرمایه کاریزما با ارزش خالص دارایی ۱۵،۲۶۴.۹۶ میلیارد ریال در جایگاه دوم و صندوق زیتون نماد پایا با ارزش خالص دارایی ۵،۸۱۶.۹۵ میلیارد ریال در جایگاه سوم قرار دارد.
این درحالیست که در تیر ماه سال گذشته، ۳ صندوق تضمین اصل سرمایه کاریزما با ارزش دارایی ۲۲،۱۲۸.۹۱ میلیارد ریال در جایگاه نخست، صندوق زیتون نماد پایا با ارزش خالص دارایی ۶،۱۴۹.۷۴ میلیارد ریال در جایگاه دوم و صندوق تضمین اصل سرمایه مفید با خالص ارزش دارایی ۴،۹۵۹.۱۶ میلیارد ریال در جایگاه سوم قرار گرفته است.
لذا با وجود افزایش ارزش خالص دارایی کل صندوق ها که عمدتاً ناشی از افزایش تعداد صندوق های فعال می باشد، ارزش صندوق برتر در جایگاه اول کاهش یافته است و مقدار آن به ارزش صندوق های حاضر در جایگاه های پایین تر نزدیک شده است. باتوجه به ریسک پذیری بیشتر صندوق های سرمایه گذاری مختلط نسبت به صندوق های سرمایه گذاری با درآمد ثابت که دارای درصد سود تضمین شده ای هستند، صندوق های سرمایه گذاری مختلط در کنار بازده مورد انتظار بیشتر، با ریسک کاهش ارزش بیشتری در یک بازده زمانی نسبت به صندوق های سرمایه گذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت دارند. به عبارت دیگر حضور اوراق سهام در سبد دارایی این صندوق ها موجب شده تا ریسک کاهش ارزش آنها بیشتر از ریسک صندوق های با درآمد ثابت باشد.
کاهش ارزش دارایی ها در این صندوق ها موجب شده تا در تیر ماه سال جاری، صندوق تضمین اصل سرمایه کاریزما در جایگاه دوم قرار گیرد درحالی که در دوره مشابه سال گذشته با ارزش خالص ۲۲،۱۲۸.۹۱ میلیارد ریال در جایگاه نخست قرار داشت. علاوه بر این، صندوق سرمایه گذاری زیتون نماد پایا نیز که در تیر ماه سال ۱۴۰۲ با خالص ارزش دارایی ۶،۱۴۹.۷۴ میلیارد ریال در جایگاه دوم قرار داشت، در تیر ماه سال جاری با خالص ارزش دارایی ۵،۸۱۶.۹۵ میلیارد ریال به جایگاه سوم افت نماید.
در تیر ماه سال جاری، ۱۰ صندوق که بیشترین بازده سالانه را محقق نمودند شامل صندوق تعالی دانش مالی اسلامی با بازده سالانه ۲۵.۱۴ درصد، صندوق زیتون نماد پایا با بازده ۲۴.۸۸ درصد، صندوق نیکوکاری ایتام برکت با بازده ۲۱.۰۶ درصد، صندوق مختلط گوهر نفیس تمدن با بازده ۱۷.۸۶ درصد، صندوق یکم نیکوکاری آگاه با بازده ۱۷.۷۹ درصد، صندوق مشترک پارس با بازده ۱۷.۳۳ درصد، صندوق مشترک گنجینه مهر با بازده ۱۶.۶۸ درصد، صندوق تضمین اصل سرمایه مفید با بازده ۱۵.۳۷ درصد، صندوق مشترک نیکی گستران با بازده ۱۴.۹۷ و صندوق مختلط کاریزما با بازده ۱۴.۳۳ درصد در رده اول تا دهم قرار گرفتند.
درحالی بازده یکساله صندوق برتر در جایگاه نخست طی یکسال منتهی به تیر ماه ۱۴۰۳ به میزان ۲۵.۱۴ درصد بوده است، که در یکسال منتهی به تیر ۱۴۰۲، بازده صندوق برتر حاضر در جایگاه نخست به میزان ۷۰.۷۴ درصد بوده است. علاوه بر این صندوق های دهگانه بعدی نیز از بازده یکساله بیشتر از ۴۷ درصد برخوردار بوده اند. بررسی ها نشان میدهد که ارزش سبد همراستا با بازده سالانه کاهش یافته است و صندوق ها به دلیل کاهش ارزش اوراق بهادار موجود در سبد، بازده سالانه پایین تری را نیز تجربه نموده اند و مدیریت صندوق با پذیره ریسک، وزن دارایی پر ریسکی همچون سهام را کاهش نداده است.
منبع: شماره ۹۷ نشریه بورس امروز– مردادماه ۱۴۰۳