روشهای جدید تامین مالی در دست اقدام است
به گزارش خبرنگار بورس امروز: شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران یکی از شرکت های اصلی زیرمجموعه سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) می باشد. این شرکت صد در صد دولتی و وابسته به وزارت صنعت، معدن و تجارت است. شرکت در سالهای اخیر روشهای جدیدی را به منظور استفاده […]
به گزارش خبرنگار بورس امروز: شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران یکی از شرکت های اصلی زیرمجموعه سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) می باشد. این شرکت صد در صد دولتی و وابسته به وزارت صنعت، معدن و تجارت است. شرکت در سالهای اخیر روشهای جدیدی را به منظور استفاده از ظرفیتهای بخش خصوصی برای توسعه معادن در نظر گرفته است.
برون سپاری اکتشاف و فرآوری محصولات معدنی به بخش خصوصی از جمله راهکارهای شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران به منظور افزایش سهم بخش معدن در تولید ناخالص داخلی است. ضمن اینکه شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران به منظور تامین مالی از روشهای مختلفی استفاده میکند. در همین زمینه با وجیهالله جعفری مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران به گفتوگو پرداختیم. وی معتقد است: روش جدید تامین مالی جمعی در دست اقدام است که این روش فرصتی است برای تامین مالی پروژه های معدنی از طریق پلتفرمهای ایجاد شده توسط بروکرهای مرتبط در این زمینه، سرمایه پذیر با معرفی به این مجموعهها پس از تنظیم گزارشات لازم توسط بروکر به سرمایهگذار در قالب استاندارد معرفی شده و هزینه های این فرآیند را سرمایهگذار به صورت درصدی از میزان سرمایه گذاری به بروکر تامین خواهد کرد. مشروح این گفت و گو در ذیل آمده است:
ابتدا در خصوص فعالیت و محصولات تولیدی توسط شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران توضیح دهید.
شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران با در اختیار داشتن بدنه مدیریتی و کارشناسی گسترده، سیاست گذاری و هدایت معادن فلزی و غیرفلزی کشور را در اختیار دارد. شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران در زمینه تولید کک متالورژی، زغال سنگ، طلا، فروکروم، نفلین سینیت، فسفات، آهک، پتاس، تیتانیوم و سرب و روی نقش بسزایی را در تولید ملی ایفا میکند. شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران به عنوان بازوی اجرایی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، تهیه و تولید انواع مواد معدنی مورد نیاز صنایع معدنی، در راستای توسعه پایدار (اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی) و افزایش سهم بخش معدن در تولید ناخالص داخلی کشور را عهدهدار است.
شرکت چگونه سهم بخش معدن را در تولید ناخالص داخلی افزایش میدهد؟
ایجاد بسترهای لازم برای توسعه فعالیتهای معدنی و استفاده از پتانسیلهای بخش معدن، اکتشاف، استخراج و فرآوری مواد معدنی و پژوهش در زمینه توسعه محصولات معدنی جزو فعالیتهای شرکت به منظور افزایش سهم بخش معدن در تولید ناخالص داخلی است. ضمن اینکه هدایت و جذب سرمایهگذاران داخلی و خارجی برای سرمایهگذاریهای ارزشافزا در بخش معدن نیز جزو برنامههای اصلی این شرکت است.
شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران تا سال ۱۴۰۴ از طریق همافزایی با بخش خصوصی توانمند باید یک شرکت معدنی مرجع در اکتشاف، کارآمد در استخراج و فرآوری و نوآور در توسعه مواد معدنی در کشور گردد.
آخرین اقدامات و فعالیت های شرکت شما در خصوص فعالیت های اکتشافی و توسعه ای منجر به چه نتایجی شده است؟
در بحث استراتژی ها پتانسیلیابی و توسعه اکتشاف، تجهیز و آماده سازی ذخایر، افزایش رقابت پذیری، توسعه ظرفیت های فعلی و ارتقای بهره وری، برون سپاری و واگذاری فعالیت ها مد نظر ما است. در سال ۹۶، ۱۰ فقره پروانه اکتشاف و ۵ فقره گواهی کشف و درسال ۹۷، ۱۱ فقره اکتشاف و ۳ فقره گواهی کشف دریافت کردیم. با استفاده از توان بخش خصوصی در بحث برون سپاری و اکتشاف، ۱۱ پروانه اکتشاف را از طریق بخش خصوصی انجام می دهیم. موضوع برون سپاری تنها به بهره برداری معطوف نشده بلکه در فرآوری و اکتشاف نیز انجام می شود.
در صورتی که شرکتی اعلام آمادگی کند و ریسک اکتشاف را بپذیرد تیپ های مختلف قرارداد را مشخص کرده ایم تا خود آنها مشارکت کرده و کار را به جای دولت انجام دهند.اجرای بند “ت” ماده ۳۵ قانون همراه با استفاده از توان بخش خصوصی و با نظارت عالی صورتمی پذیرد و عمده برون سپاری ها با نظارت عالی انجام می شود.
در سال ۹۷ در تجهیز و آماده سازی معدن زیرزمینی انگوران که از سال ۹۶ شروع شده بود ۶۰ هزار تن خاک سولفوره را استخراج کردیم و در حقیقیت این معدن امسال به راندمان اصلی حدود ۱۸۰ هزار تن در سال خواهد رسید. البته این موضوع در برنامه سال ۹۷ نبود اما توانستیم این امر را محقق سازیم. این کار دستاورد بخش خصوصی بوده و به صورت پیمانی کار را انجام داده و هزینه ها نیز به عهده خود پیمانکار است. احداث، راه انداری و شروع عملیات استخراج و بهره وری طلای سنجده، تجهیز و راه اندازی و فعال سازی معدن آنتیموان حیدرآباد در سال ۹۷ و راه اندازی و احداث کارخانه فرآوری با ظرفیت ۱۲ هزار تن کنسانتره سرب در مجتمع سرب نخلک – که این تجهیز و آماده سازی نیزحاصل برون سپاری بوده است- از جمله این فعالیت هاست.
در مجتمع سرب نخلک، شرکت تهیه و تولید حدود ۱۸۰۰ تن تولید این محصول را داشت که این شرکت خصوصی طی یکسال و نیم و از زمانی که مسوولیت به آن واگذار شده با سه خط جدید خود این میزان را به ۱۲ هزار تن رسانده است. تولید حدودا ۶ برابر و پروژه سودده شده و اکتشافات را توسعه داده است . در نخلک با حضور بخش خصوصی، عیار ورودی فرایند تغییر کرده، مجوز لازم دریافت شده، بخشی از درآمد سودده شده و کارکنان از ۱۵۰ نفر به ۳۵۰ نفر رسیده و همچنین کارخانه ای جدید راه اندازی شده است. در موضوع نخلک بخش خصوصی توانسته به خوبی کار ها را به عهده گرفته و بازده بسیار خوبی داشته باشد، در واقع می توان گفت پروژه مرده دوباره احیا شده است.
طرح های احیای معادن توسط شرکت شما به لحاظ مالی چه تاثیری بر عملکرد شرکت داشته است؟
این طرح یکی از طرح های عملیاتی جدید تعریف شده در شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران است که با توجه به رسالت این شرکت جهت توسعه زیرساختهای بخش معدن، این طرح فرصت مناسبی است که بخشی از هماهنگی ها و برنامهریزیهای این زمینه را پیگیری کند. استفاده از فرصت های کارشناسی موجود در شرکت و تجربه فنی حاصل از پروژه های موجود میتواند در بررسی های کلینیکی مورد استفاده قرار گیرد. با توجه به اینکه مجموعه های سرمایهگذاری زیادی به شرکت جهت مشارکت مراجعه میکنند و به دلیل دولتی بودن و قوانین حاکم نمی توان مستقیما از آنها در پروژه ها استفاده کرد، با معرفی فرصت های موجود در زمینه معادن کوچک در قالب طرح های سرمایه گذاری جدید و ایجاد اعتماد برای سرمایه گذاران مجموعه های جدید معدنی فعال خواهند شد. یکی دیگر از شرایط قابل طرح، معرفی طرح های جدید معادن غیرفعال و یا طرح های توسعه ای به راهبرهای موجود شرکت است.
بحث مشکل تامین نقدینگی در بخش معادن چگونه قابل حل خواهد بود؟
تامین نقدینگی برای پرسنل از طریق منابع داخلی صورت می گیرد که بار مالی زیادی برای شرکت نخواهد داشت، اما برای طرحها از فرصت موجود در زمینههای تسهیلات بانک صنعت و معدن و صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیتهای معدنی استفاده می شود. همچنین تفاهم نامههای مشترک با شرکتهای بزرگ معدنی منعقد می شود که با استفاده از اعتبار آنها با شرط تامین ماده معدنی اولیه برای آن شرکتها اقدام می شودو از سوی دیگر ضمانت صندوق بیمه و نهایتا روش جدید تامین مالی جمعی نیز از دیگر اقداماتی است که به عنوان آخرین فرصت برای تامین مالی پروژه های معدنی از طریق پلتفرمهای ایجاد شده توسط بروکرهای مرتبط در این زمینه به کار می رود. در این روش ، سرمایه پذیر با معرفی به این مجموعهها پس از تنظیم گزارشات لازم توسط بروکر به سرمایهگذار در قالب استاندارد معرفی شده و هزینه های این فرآیند را سرمایهگذار به صورت درصدی از میزان سرمایه گذاری به بروکر تامین خواهد کرد.
به چه میزان نقدینگی در این بخش نیاز است و بازار سرمایه چگونه می تواند در این خصوص به بحث توسعه معادن کمک کند؟
در شرایط موجود نمیتوان میزان دقیقی از سرمایه مورد نیاز برآورد کرد اما بهترین شرایط میتواند از طریق شفاف سازی و مونیتور کردن فرصت های سرمایه گذاری در قالب استاندارد با استفاده از پلتفرم های بازار سرمایه و بورس و یا بروکرهای تخصصی ایجاد کرد.
بخشی از فرصتها را نیز میتوان از طریق فراخوان از کانالهای موجود در شرکت تهیه و تولید برای ایجاد اعتماد و معرفی در مجموعه های مطلع از فرصتهای این شرکت اقدام کرد.