شهریورماه؛ آخرین مهلت شرکت های سرمایه گذاری برای برگزاری مجامع عادی سالیانه
انتظار بازار برای بازگشایی نماد شرکت های سرمایه گذاری استانی
با وجود ابلاغ مصوبه برگزاری مجامع شرکت های سرمایهگذاری استانی از شورای عالی بورس در آبان سال گذشته تنها ۳ شرکت سرمایهگذاری استانی مجامع خود را برگزار نموده و صورتهای مالی را تصویب کردند که شامل شرکت سرمایهگذاری استانی زنجان، شرکت سرمایهگذاری استانی خراسان شمالی و شرکت سرمایهگذاری استانی گیلان میباشد.
به گزارش بورس امروز؛ یکی از اصول مهم و اهداف اصلی بازار سرمایه، شفافیت و افشاء تمام رخدادهای صورت گرفته در خصوص فعالیت شرکتها است و وظیفه ناظران بازار، بررسی این مسئله در نمادهای مختلف است. شرکتهای سرمایهگذاری استانی که از سال ۱۳۹۹ وارد بازار سرمایه شدند چندین مرتبه جهت افشاء اطلاعات خود متوقف شدند اما همچنان مسئله عدم شفافیت و انتشار به موقع اطلاعات در خصوص نمادهای مذکور وجود دارد.
سهام عدالت که مهمترین طرح توزیع عمومی ثروت پس از انقلاب اسلامی بوده است تا کنون مراحل متعددی جهت تحقق هدف خود را طی نموده است. براساس مصوبه هیئت وزیران دولت هشتم، سهام عدالت از سوی سازمان خصوصی سازی (به قائم مقامی سهامداران دولتی) به شرکت های سرمایه گذاری استانی طی اقساط ۱۰ حداکثر ۱۰ ساله واگذار گردید. شرکت های سرمایهگذاری استانی که سهامدار مستقیم آن شرکتهای تعاونی عدالت شهرستان هستند در سال ۱۳۸۵ تشکیل و در جهت اجرای قانون سیاست های کلی اصل ۴۴ مصوب ۱۳۸۶ فعالیت خود را آغاز کردند اما ورود به بازار سرمایه و درج نمادهای مذکور تا سال ۱۳۹۹ به طول انجامید.
شرکت های سرمایه گذاری استانی دارای پرتفوی بورسی شامل ۲۶ شرکت در صنایع مختلف پتروشیمی (همچون پتروشیمی جم، پتروشیمی تندگویان، پتروشیمی مارون، هلدینگ خلیج فارس)، پالایشی (از جمله پالایش نفت لاوان، پالایش نفت بندرعباس، پالایش نفت اصفهان، پالایش نفت تبریز)، بانک (بانک تجارت، پست بانک، بانک صادرات ایران، بانک ملت)، بیمه (بیمه دانا)، معادن (سنگ اهن گل گهر، معدنی و صنعتی چادرملو، آلومینیوم ایران، ملی صنایع مس)، سیمان (سیمان داراب) و سایر کارخانجات هستند.
در ۱۹ مرداد ۱۳۹۹ اولین شرکت سرمایه گذاری استانی با نماد «وسخراج» در تابلو دوم بورس تهران درج و آماده بارگذاری شد که تا شهریور ماه تمامی ۲۸ نماد استانی درج شدند اما تعداد محدودی از نمادها اجازه معامله در بازار را کسب کردند که از جمله آن نماد «وسخراج» بود. در این میان علت توقف این نمادها در بازار سرمایه عدم شفافیت شرکت ها در خصوص انتشار صورت های مالی و گزارشات فعالیت آنها بوده است. اگرچه تا زمان تصویب آیین نامه فعالیت شرکتهای سرمایهگذاری دلیل شرکت ها از عدم شفافیت و انتشار گزارشات، برگزاری مجامع بوده است اما از آبان ماه ۱۴۰۲ که سازمان بورس آیین نامه برگزاری مجامع را تصویب کرد تا کنون تعداد محدودی از نمادها مجامع خود را برگزار کردند.
از میان ۳۱ شرکت سرمایه گذاری استانی، ۲۸ نماد در بورس اوراق بهادار درج و برخی از گزارشات فعالیت خود را منتشر نموده اند. با این وجود به دلیل عدم تکمیل شفافیت، از ۲۸ نماد وارد شده، ۲۶ نماد در حالت تعلیق به سر می برند که در ادامه علت تعلیق نمادهای مذکور به تفکیک بیان شده است.
نمادهای مذکور از اسفند سال ۱۴۰۰ به تعلیق درآمده اند که طی دو سال مذکور وضعیت تعلیق نمادشان به طور پیوست توسط ناظران بورس تمدید گردید. طبق اطلاعیه ناظران بورس، علت عدم افشاء کامل اطلاعات توسط شرکتهای مذکور بوده است. با وجود پیگیری های سازمان بورس و اطلاعیه های متعدد ناظران در خصوص تداوم تعلیق شرکت های سرمایه گذاری استانی، برخی از نمادها همچنان افشائیه اطلاعات را به طور کامل انجام نداده و مجامع خود را برگزار نکردند.
با وجود ابلاغ مصوبه برگزاری مجامع شرکت های سرمایهگذاری استانی از شورای عالی بورس در آبان سال گذشته تنها ۳ شرکت سرمایهگذاری استانی مجامع خود را برگزار نموده و صورتهای مالی را تصویب کردند که شامل شرکت سرمایهگذاری استانی زنجان، شرکت سرمایهگذاری استانی خراسان شمالی و شرکت سرمایهگذاری استانی گیلان میباشد. در جدول زیر زمان برگزاری مجامع این ۳ شرکت و موارد تصویب شده به تصویر کشیده شده است. شرکتهای سرمایهگذاری استانی مذکور با حضور سهامداران خود که شامل سهامداران حقیقی و شرکتهای تعاونی شهرستانی میباشد، مجامع عمومی عادی به طور فوق العاده خود را برگزار و صورتهای مالی سال ۱۴۰۲ را به تصویب رساندند.
در کنار برگزاری مجمع عمومی عادی ۳ شرکت سرمایهگذاری مذکور، شرکت سرمایه گذاری استان قم با نماد «وسقم»، شرکت سرمایهگذاری استانی اصفهان با نماد «سصفها»، شرکت سرمایهگذاری استانی ایلام با نماد «وسیلا»، شرکت سرمایهگذاری استانی مرکزی با نماد «وسمرکز» و شرکت سرمایهگذاری استانی کرمان با نماد «وسکرمان» نیز آگهی دعوت به مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده خود را منتشر و تاریخ برگزاری مجمع را به شرح جدول زیر تعیین کردند.
این درحالی است که ۲۰ شرکت سرمایهگذاری استانی دیگر در پاسخ به نامه سازمان بورس که در فروردین ماه خطاب به مدیران و هیئت مدیره شرکت های سرمایهگذاری استانی ارسال شده بود، تنها بازه زمانی احتمالی برگزاری مجامع عمومی عادی به طور فوق العاده خود را اعلام نمودند.
همان طور که مشاهده میشود، عمده شرکتهای سرمایهگذاری استانی با وجود مهلت سازمان بورس تا پایان شهریور ماه سال جاری، برنامه خود را برای برگزاری مجامع عمومی عادی به طور فوق العاده تا نیمه دوم مرداد ماه ۱۴۰۳ اعلام نموده اند. انتظار میرود با برگزاری مجامع و تصویب صورتهای مالی شرکتهای سرمایهگذاری در نیمه نخست سال جاری، از نیمه دوم سال شاهد فعالیت شرکتهای مذکور در بازار سرمایه باشیم.
منبع: شماره ۹۶ نشریه تیرماه ۱۴۰۳