کارنامه ضعیف عملکرد اقتصادی بازار سرمایه
توزیع نامناسب منابع در بازار سرمایه را میتوان اینطور تعبیر کرد که ۸۶۵ همت معادل ۶۵ درصد (۵۶۰ همت) پول و سرمایه در صندوقهای درآمد ثابت پارک شده است.
به گزارش بورس امروز؛ متاسفانه سیاستگذاری در بازار سرمایه به شکلی صورت گرفته که کارنامه قابل قبولی به ثبت نرسیده که این سیاستها را میتوان در ۳ شاخص کلی مورد نقد و بررسی قرار داد.
اولین پارامتر مورد بررسی عدم توزیع مناسب منابع است. توزیع نامناسب در بازار سرمایه را میتوان اینطور تعبیر کرد که ۸۶۵ همت معادل ۶۵ درصد (۵۶۰ همت) پول و سرمایه در صندوقهای درآمد ثابت پارک شده است.
خود این موضوع به وضوح نشان میدهد که برخی سیاستگذاری ها تمایل به انتقال سرمایه به بازار پول را دارد که توفیقی در بازار سرمایه ایجاد نخواهد شد.
بازدهی نامناسب و چولگی نامتقارن بازدهی وجود دارد که نه با دلار، نه با خودرو و نه با مسکن هیچ تناسبی نداشته و کمترین بازدهی در ۳ سال گذشته با اختلاف سهم بازار سرمایه است؛ اعمالی که سبب پایین نگه داشتن ارزش معاملات شده و پولهای بزرگ را از بورس تهران دور میکند.
ضمن ابراز نگرانی و ارائه چندین آمار به ادامه توضیحات خود خواهم پرداخت: سال ۹۵ حدود ۲۵ همت ورود پول حقیقی به بازار سرمایه را تجربه کردیم؛ اما این پایان کار نبوده و در سالهای ۱۴۰۰، ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ به ترتیب ۴۰، ۶۰ و ۸۵ همت خروج پول حقیقی را شاهد بودیم که این یعنی توفیقی در هدایت منابع و تشویق سرمایهگذاری، چه مستقیم و چه غیرمستقیم نداشتیم و علت آن را میتوان در عدم حمایت و پوشش لازم از جانب ارکان بازار سرمایه، سازمان بورس و سیاستگذاران خلاصه کرد.
البته ناگفته نماند که از سال ۹۶ تا کنون، بورس تهران بیش از ۳۰ برابر بازدهی را عاید سرمایهگذاران کرده و در این بازه زمانی، به رغم اینکه برخی سیاستگذاران، بورس را قمارخانه و برخی آن را فضای امن سرمایهگذاری نامیدند؛ میتوان مدعی بود که بالاخره بازار سرمایه مسیر خود را خواهد یافت؛ اما در برخی دورهها نامناسبترین سیاستهای ممکن اتخاذ شده است.
در حال حاضر ارزش دلاری بازار سرمایه ۱۱۰ میلیارد دلار است که به پیک آن یعنی ۳۳۰ میلیارد دلار فرسنگها فاصله وجود دارد؛ این تفاوت کارنامه ضعیف عملکرد اقتصادی بازار سرمایه را به خوبی به تصویر میکشد.
نویسنده: فردین آقابزرگی، کارشناس بازارهای مالی
منبع: شماره ۹۶ نشریه بورس امروز – تیرماه ۱۴۰۳