رنجش بازار از نگاه سیاست گذار به محیط کسب و کار
یک نگاه حاکم بر بازار پول، سود بخش خصوصی را به رسمیت نمیشناسد و میتوان گفت با یک نوع نگاه مارکسیستی به دنبال اقتصاد دولتی است که نتایج آن را در نرخگذاری خوراک، تعرفهها و ….دیدهایم.
به گزارش بورس امروز؛ با توجه به وضعیت بازار سرمایه و ریزش آن، در این شرایط نمیتوان به طور قطعی درباره رفتار بازیگران در بازار مالی اظهار نظر کرد. اگرچه ممکن است که انگیزههای مختلفی وجود داشته باشد؛ اما فرض تحلیلی بر این است که عامل اصلی این وضعیت بازار سرمایه حاصل تنشهای سیاسی و نامشخص بودن شرایط است.
عوامل اقتصادی و عوامل سیاستگذاری به اندازه کافی قبل از شدت گرفتن تنشها تاثیر خود را بر بازار گذاشته و لطمات خود را بر این بازار وارد ساخته است.
با بیان اینکه در حالی این شرایط بر بازار سرمایه حاکم است که این بازار در سال جدید آمادگی رشد را داشت تا سقفهای قبلی اش را پس گیرد. پیش از بروز این تنشهای جدید در عرصه سیاسی و نظامی، در معاملات مشاهده می شد که تقاضا افزایش یافته و بدون این تهدیدهای اخیر، بازار سرمایه میتوانست سقفهای قیمتی قبلی خود را پس گیرد.
بازار سرمایه به نظر می رسد که در انتظار سرنوشت تنشهای منطقه است. بر این اساس معتقدم اگر این تنشها به صورت کامل رفع شود، بازار سرمایه میتواند به رشد خود ادامه دهد؛ در غیر اینصورت متناسب با سطح تهدیدی که مطرح میشود، شاهد رفتار دیگری در بازار و اتخاذ تصمیمات متناسب با آن خواهیم بود.
درباره اثرگذاری تصمیمات اقتصادی از جمله سگینالهای اقداماتی که بانک مرکزی انجام داد از جمله توزیع اوراق سپرده ۳۰ درصدی و حراج سکه با نرخ بالاتر از ارز بازار آزاد باید گفت پیش از اثرگذاری تنشهای منطقه، یکسری تهدیدات از سوی سیاستگذاران به بازار سرمایه وارد شد. یک نگاه حاکم بر بازار پول، سود بخش خصوصی را به رسمیت نمیشناسد و میتوان گفت با یک نوع نگاه مارکسیستی به دنبال اقتصاد دولتی است که نتایج آن را در نرخگذاری خوراک، تعرفهها و ….دیدهایم.
موضوع دیگری هم در سیاستگذاری پولی بسیار مشهود است کنترل تورم به قیمت ایجاد رکود بوده که انتشار اوراق سپرده بانکی با نرخ ۳۰ درصد از جمله نتایج این سیاستها محسوب می شود.
این اقدامات و سیاستها و اتفاقات به بازار سرمایه لطمات خود وارد ساخته است. اگر سیاستگذار به محیط کسب و کار اهمیت میداد امروز عدد شاخص متفاوت بود. همین اقدامات باعث توقف رشد بازار شده است اما تنش یکباره و جدی در منطقه عامل بسیار مهم بوده است.
اگر این تنشها ختم به خیر شود میتوان گفت در این سطح قیمتی نگرانی جدی در بازار سرمایه وجود ندارد و با وجود تمام انتقاداتی که به سیاستگذار وجود دارد اعم از آنکه نتایج سیاستهای آنها بازار را تحت تاثیر قرار داده است، در این شرایط در صورت عدم استمرار تنشها، انتظار افت بازار وجود ندارد. اما باید تاکید کرد که همچنان ریسک سیاسی موضوع بسیار جدی برای بازار محسوب می شود.
نویسنده: مهدی سوری کارشناس بازار سرمایه
منبع: شماره ۹۶ نشریه بورس امروز- تیرماه ۱۴۰۳