سناریوهای پیش روی بازار سرمایه از اقدامات دولت چهاردهم
بعد از انتخابات و رفع ابهامات موجود مسیر بورس پیشبینیپذیر خواهدشد. بورس تهران اگر با ابهاماتی که اکنون درگیر آن است، دستوپنجه نرم کند، احتمالا با افت بیشتری نیز همراه خواهد بود.
به گزارش بورس امروز؛ در ادبیات اقتصادی، بازار سهام هر کشور را آیینه اقتصادش در نظر میگیرند، چراکه بازار سهام از تمام متغیرهای اقتصادی تأثیر میپذیرد. شرکتها، از یک طرف بازوی اجرایی اقتصاد و از طرف دیگر محل تلاقی آثار تغییرات پارامترهای اقتصادی در هر کشوری هستند. اگر بخواهیم چشماندازی از بازار سرمایه برای ادامه سال ۱۴۰۳ داشته باشیم می توانیم به شرایط سیاسی حاکم بر کشور و وضعیت نامشخص و ابهام در انتخابات ریاست جمهوری دانست، بازار سرمایه منتظر آن است که ثبات را در فضای سیاسی و اقتصادی ببیند. نرخ بهره که همچنان رو بالاست و در حال افزایش است و برخی را تشویق به سرمایهگذاری در صندوق درآمد ثابت کرده است، این قضیه به جد در بازار بورس در حال مشاهده است و این بی رمقی بازار نشانگر عدم وجود نقدینگی برای سرمایه گذاری در سهام را نشان می دهد و دامنه نوسان محدود نیز نتوانست از شدت ریزش ها بکاهد.
علاوهبر این سیاست ارزی و نحوه برخورد با دلار نیما نیز یکی از ابهامات است، بهخصوص آنکه اختلاف دلار نیما و آزاد به ۴۰ درصد رسیده که از بهمن ماه سالگذشته بیسابقه بوده است. احتمالا تا انتخابات شرایط ابهامی که در بازار وجود دارد، میتواند شاخصکل را به هرجهتی سوق دهد و ابهامات را افزایش دهد، اما بعد از انتخابات و رفع ابهامات موجود مسیر بورس پیشبینیپذیر خواهدشد. بورس تهران اگر با ابهاماتی که اکنون درگیر آن است، دستوپنجه نرم کند، احتمالا با افت بیشتری نیز همراه خواهد بود.
اگر دولت چهاردهم رویکرد روابط آزاد با جهان را داشتهباشد، احتمالا به نفع اقتصاد کشور و بورس تهران خواهد بود و بازار سرمایه با روند منطقیتری از محدودههای نسبتا ارزنده فعلی میتواند به وارد فازصعودی شود. همچنین اگر دولت چهاردهم رویکرد انقباضی را در سیاست پولی و مالی خود مدنظر قرار دهد، احتمالا با نرخهای بالای بهره، شکست بورس حتمی خواهد بود، چراکه اکنون نیز نرخهای ۳۵ درصدی برای اخزا در بازار بدهی وجود دارد. هرچند در بازار بدهی، تعمیق بهخصوصی دیده نمیشود و نمیتوان نرخ بهره واقعی اقتصاد را ۳۵ درصد درنظر گرفت، اما نرخها همچنان بالاست و ادامه این وضعیت دور از ذهن نیست.
علاوهبر این، اگر دولت بعدی برای حفظ ظواهر، تصمیم به تثبیت نرخ دلار نیما بگیرد و فاصله ۴۰ درصدی فعلی بالا دلار آزاد را حفظ کند، رویخوش نصیب بورس نخواهد شد و احتمالا بازار سرمایه شرایط اسفناک تری را تجربه خواهد کرد، چراکه از یکسو در خوشبینانهترین حالت همه هزینه شرکتها با نرخ ۳۰ درصد و تورم فعلی افزایش مییابد و از سویی دیگر دلار نیما موفق نشدهاست تا این میزان از افزایش هزینه را جبران کند.
امیرحسین راقمی _ تحلیلگر سبدگردان فارابی