همکاری بین بخشی ضرورت حمل و نقل ریلی
به گزارش خبرنگار بورس امروز، توسعه شبکه ریلی یکی از اقداماتی است که در چند سال اخیر در زمره افتخارات دولت ها محسوب می شود. اما بسیاری از کارشناسان بر این باورند که این توسعه نتوانسته است چندان که باید و شاید موجب توسعه تولید و اشتغالزایی در کشور شود. یکی از بخشهای مطرح برای […]
به گزارش خبرنگار بورس امروز، توسعه شبکه ریلی یکی از اقداماتی است که در چند سال اخیر در زمره افتخارات دولت ها محسوب می شود. اما بسیاری از کارشناسان بر این باورند که این توسعه نتوانسته است چندان که باید و شاید موجب توسعه تولید و اشتغالزایی در کشور شود. یکی از بخشهای مطرح برای استفاده از خطوط ریلی، معادن هستند، اما در این زمینه با کشورهایی که بهره وری بالایی در صنعت ریلی دارند فاصله زیادی داریم . اتصال چشمه های بار به شبکه ریلی، حق دسترسی ، امکان سنجی حمل بار و …. که در این زمینه مورد بحث قرار دارند. از این رو با فرهنگ طلوعی مدیر عامل و عضو هیات مدیره ریل پرداز سیر در این زمینه به گفت و گو نشسته ایم . به گفته وی محدودیتهای دولتی مانع از سرمایه گذاری های بخش خصوصی در این بخش می شود، آنچه در پی می آید حاصل این گفتگو است .
چرا معادن از حمل و نقل ریلی برای حمل بارهای معدنی خود استفاده نمیکنند؟
البته دلایل زیادی وجود دارد که در این زمینه دست اندرکاران این بخش صاحب نظر تر هستند و باید این سوال را از آنها بپرسید . اما در نظر داشته باشید که حمل و نقل ریلی در دنیا به عنوان یه حمل و نقل سنگین مطرح است و برای معادن که تولیدات انبوه دارند این نوع حمل و نقل کارایی بالایی دارد. اما نکته ای که در این میان مطرح است، نبود مدیریت زمان در ریل و نحوه مدیریت دولتی است . در این نوع مدیریت، دولت خوب سرویس نمی دهد و به دلیل بروکراسی اداری بعضا تاخیرهایی بوجود می آید که موجب می شود تا بار به موقع به مقصد نرسد لذا صاحبان کالا خیلی راغب نیستند تا ازحمل و نقل ریلی استفاده کنند .
زیرساخت لازم برای حمل بارهای مختلف از جمله کالاهای معدنی
ببنید در حال حاضر تخلیه بار در بنادر خیلی مناسب نیست و از طرفی به دلیل محدودیتهایی که دولت ایجاد کرده برای توسعه این بخش هم به راحتی نمیتوان سرمایه گذاری کرد. بنابراین تنها توسعه یک بخش کافی نیست و بایستی این توسعه همگام باشد تا حمل و نقل به خوبی صور ت گیرد. اگر دولت در بخش های مختلف مربوط به حمل و نقل از جمله این بخش شرایط لازم برای سرمایه گذاری را فراهم کند و تسهیلاتی به سرمایه گذارن بدهد، سرمایه گذاری لازم از سوی بخش خصوصی صورت می گیرد. یکی از مشکل بخش حمل ونقل کشور نبود متولی مشخص در این بخش است. در نظر داشته باشید تخلیه و بارگیری به بنادر برمی گردد . بنابراین همکاری بین بخشی در این زمینه از اولویت هاست.
عدم توجیه اقتصادی سرمایه گذاری در بخش معدن با دریافت حق دسترسی ریلی
هزینه حمل جاده ای به شدت افزایش یافته و در حال حاضر حق دسترسی راه آهن در مقایسه با هزینه حمل جاده زیاد نیست . البته تلاش می شود که شرایط رقابت وجود داشته باشد اما به هر حال به دلیل شرایط اقتصادی فعلی دریافت حق دسترسی هم مشکلات متعددی را برای صاحبان بار ایجاد می کند.
توسعه بخش ریلی
در حال حاضر فقط ۱۰ درصد حمل بار توسط ریل انجام می شود لذا در شرایط اقتصاد فعلی باز هم نیاز به توسعه احساس می شود. البته این اقدام نیاز به سرمایه گذاری دارد و اگر دولت با بخش خصوصی همراهی کند، می توان به نتایج لازم دست یافت.
در زمینه حمل و نقل بین المللی چطور؟
هم اکنون نیز راه آهن برای توسعه حمل و نقل بین المللی بار فعالیت می کند و با کشورهای زیادی در حال مذاکره است .
اخیرا مسئولان راه اهن کشورما با ترکیه وارد مذاکره شدند و به توافقاتی رسیده اند، اگر بتوانند در تعرفه های لازم با ایران به توافق برسند می توانیم در این زمینه شاهد پیشرفت هایی باشیم .