بررسی پروژه رهام پارس در آهن و فولاد ارفع
شرکت آهن و فولاد ارفع یک طرح چالش برانگیز رهام پارس را نیز در دست اجرا و سرمایه گذاری دارد که تولید سالیانه حدود ۱.۷ میلیون تن آهن اسفنجی میباشد. با توجه به کاهش میزان کمبود آهن اسفنجی و وارد مدار تولید شدن طرحهای در دست احداث در این حوزه تا انتهای سال ۱۴۰۳، نمیتوان درباره پروژه رهام پارس اظهار نظر کرد.
به گزارش بورس امروز؛ شرکت آهن و فولاد ارفع (سهامی عام) در ۶ اسفند ۱۳۸۳ بصورت شرکت سهامی خاص تاسیس و در اداره ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی تهران به ثبت رسید. مرکز اصلی شرکت در تهران و محل کارخانه استان یزد شهرستان اردکان است. همچنین شرکت با نماد معاملاتی ” ارفع ” در فهرست شرکتهای بازار دوم فرا بورس به ثبت رسیده و عرضه اولیه سهام نیز در پایان سال ۱۳۹۲ انجام شد. موضوع فعالیت اصلی شرکت، ایجاد کارخانجات آهن و فولادسـازی و واحدهای مربوطه در راستای پیشبرد و گسترش معادن و صنایع معدنی ایران در نقاط تعیین شده با روش احیای مستقیم، انجام عملیات فولادسازی با روشهای مختلف ذوب و ریختهگری و نورد فلـزات آهنـی و تولید انواع قطعات هندسی استاندارد، احـداث واحدهای مربوطه و صنایع وابسته جنبی و پائین دستی و تکمیلی در راستای توسعه هر چه بیشتر و بهینه صنعت فولاد است.
میزان تولیدات محصولات زنجیره فولاد در کشور طی سالیان اخیر بر اساس گزارش پایگاه اطلاع رسانی انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران به شرح جدول زیر میباشد:
همانگونه که در جدول ۱ مشاهده میشود میزان تولیدمحصولات این زنجیره در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ دارای رشد بوده است و میزان تولید بلوم و بیلت از حدود ۱۸.۷ میلیون تن در سال به حدود ۲۰ میلیون تن در سال رسیده است. همچنین میزان تولید آهن اسفنجی از حدود ۳۰.۴ میلیون تن در سال ۱۴۰۱ به حدود ۳۳.۳ میلیون تن در سال ۱۴۰۲ بالغ شده است. در ادامه به بررسی میزان صادرات کشور در سالیان اخیر خواهیم پرداخت.
همانگونه که در جدول ۲ مشاهده میشود میزان صادرات کشور در موارد مختلف در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ دارای رشد بوده است، تاجایی که میزان کل مقاطع طویل فولادی از حدود ۲.۷ میلیون تن در سال ۱۴۰۱ به ۲.۹ میلیون تن در سال ۱۴۰۲ بالغ شده است و میزان صادرات اسلب در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ با رشد حدود ۲۶ درصدی از حدود ۲ میلیون تن در سال به ۲.۵ میلیون تن در سال ۱۴۰۲ رسیده است، همچنین میزان صادرات فولاد میانی در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ دارای رشد حدود ۶ درصدی بوده است. سهامداران شرکت آهن و فولاد ارفع مطابق با نمودار زیر میباشد.
همانگونه که در نمودار ۱ مشخص است میزان سهامداری فولاد مبارکه اصفهان حدود ۶۵.۲۵ درصد میباشد که البته عمده این میزان مربوط به شرکت معدنی و صنعتی چادرملو با حدود ۴۴ درصد و پس از آن سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات با حدود ۲۱ درصد میباشد. ساختار سرمایه شرکت به شرح نمودار زیر میباشد:
با توجه به اینکه شرکت آهن و فولاد ارفع در زنجیره تولیدات خود از تولید آهن اسفنجی تا شمش را دارا میباشد، یکی از چالشهای اساسی شرکت تامین گندله میباشد که با توجه به عیار محصولات تولیدی خود عمده آن را از سیرجان تهیه مینماید، در زیر به بررسی روند نسبت نرخ گندله در سه شرکت چادرملو، گل گهر و گهر زمین اشاره شده است.
همانگونه که در نمودار ۳ مشاهده میشود نسبت گندله به سبد فولاد خوزستان برابر در حدود ۲۵ الی ۲۶ درصد بوده است. لازم به ذکر است با توجه به اطلاعات ارائه شده توسط شرکت در مجمع عمومی عادی سالیانه صاحبان سهام شرکت که در خرداد ماه سال جاری برگزار گردید، حدود ۶۸ درصد از شمش تولیدی شرکت در دو سال اخیر شمش آلیاژی بوده است که این موضوع باعث بالاتر بودن نرخ شمش آهن و فولاد ارفع نسبت به باقی شرکتهای موجود در این صنعت شده است.
مفروضات استفاده شده در تحلیل به شرح جدول زیر میباشد.
با توجه به مفروضات ذکر شده میزان سود و زیان شرکت آهن وفولاد ارفع به شرح جدول ۴ میباشد
البته باید توجه داشت که میزان تولید شرکت مطابق با سالیان اخیر در نظر گرفته شده است و وزن میزان تولید شمش آلیاژی نیز مطابق با سال گذشته لحاظ شده است.
لازم به ذکر است که شرکت آهن و فولاد ارفع یک طرح چالش برانگیز رهام پارس را نیز در دست اجرا و سرمایه گذاری دارد که تولید سالیانه حدود ۱.۷ میلیون تن آهن اسفنجی میباشد. با توجه به کاهش میزان کمبود آهن اسفنجی و وارد مدار تولید شدن طرحهای در دست احداث در این حوزه تا انتهای سال ۱۴۰۳، نمیتوان درباره پروژه رهام پارس اظهار نظر کرد.
نویسنده: محمدرضا بیات تحلیلگر ارشد بازار سرمایه