صندوق های سهامی از بورس پیشی گرفتند
در اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ مجموع ارزش خالص داراییهای ۱۳۳ صندوق سرمایهگذاری در سهام به میزان ۱،۰۹۸،۹۸۵.۸۹ میلیارد ریال بوده است که نسبت به اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ از ۱،۰۷۸،۴۴۷.۴۳ میلیارد ریال به میزان ۲ درصد افزایش یافت.
به گزارش بورس امروز؛ صندوق سرمایهگذاری در سهام به دلیل داشتن ریسک بالاتر از دو نوع صندوق سرمایهگذاری مختلط و صندوق سرمایهگذاری با درآمد ثابت برای گروه سرمایهگذاران با درجه ریسکپذیری بالاتر مطلوب است. در اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ مجموع ارزش خالص داراییهای ۱۳۳ صندوق سرمایهگذاری در سهام به میزان ۱،۰۹۸،۹۸۵.۸۹ میلیارد ریال بوده است که نسبت به اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ از ۱،۰۷۸،۴۴۷.۴۳ میلیارد ریال به میزان ۲ درصد افزایش یافت. در نمودار زیر ۱۰ صندوق سرمایهگذاری در سهام با بیشترین ارزش خالص دارایی به تصویر کشیده شده است.
صندوق واسطهگری مالی یکم با ارزش خالص دارایی ها ۱۴۳،۲۴۲.۹۳ میلیارد ریال که ۱۳ درصد از مجموع ارزش خالص داراییهای ۱۳۳ صندوق را تشکیل میدهد در جایگاه نخست قرار دارد. صندوق سرمایهگذاری پالایشی یکم نیز از ارزش خالص داراییهای ۱۳۶،۴۱۲.۵۸ میلیارد ریال برخوردار است. این صندوق با سهم ۱۲ درصدی در جایگاه دوم قرار گرفت.
ارزش خالص داراییهای صندوق سهامی اهرمی کاریزما ۱۰۸،۷۸۹.۸۹ میلیارد ریال بوده است. این صندوق با سهم ۱۰ درصدی در جایگاه سوم صندوق با بیشترین ارزش خالص داراییها قرار گرفت. این درحالی است که در اردیبهشت ماه ۱۴۰۲، صندوق پالایشی یکم با ارزش خالص داراییها به میزان ۱۷۴،۷۴۶.۴۴ میلیارد ریال در جایگاه نخست ۱۰ صندوق با بیشترین ارزش خالص داراییها و سهم ۱۶ درصدی از مجموع خالص ارزش داراییهای صندوقهای سرمایه گذاری در سهام قرار داشت؛ لذا این صندوق با کاهش ارزش خالص داراییهای خود در یک جایگاه پایینتر قرار گرفت.
صندوق واسطهگری مالی یکم نیز که در اردیبهشت ماه سال جاری در جایگاه اول قرار داشت، در دوره مشابه سال گذشته با ارزش خالص دارایی ۱۷۰،۰۰۷.۵۴ میلیارد ریال در جایگاه دوم با سهم ۱۵.۸ درصدی از مجموع خالص ارزش داراییهای صندوقهای سرمایهگذاری در سهام قرار داشت؛ در نتیجه این صندوق با کاهش کمتری در خالص ارزش داراییهای خود در اردیبهشت ماه سال جاری روبرو شد.
صندوق سهامی اهرمی کاریزما که در اردیبهشت ماه سال جاری در جایگاه سوم قرار داشت با وجود اینکه در اردیبهشت ماه سال گذشته از ارزش پایینتری به میزان ۷۹،۱۳۹.۴۶ میلیارد ریال برخوردار بوده است اما به دلیل داشتن سهم ۷ درصدی در جایگاه سومین صندوق سرمایهگذاری در سهام با بیشترین میزان خالص ارزش داراییها قرار داشت.
در اردیبهشت ماه سال جاری ۱۰ صندوق با بیشترین ارزش ابطال شامل صندوق مشترک آگاه، صندوق مشترک کارگزاری بانک ملی ایران، صندوق باران کارگزاری بانک کشاورزی، صندوق مشترک دماسنج، صندوق مشترک نیکوکاری ندای امید، صندوق مشترک ستاره خاورمیانه، صندوق سپهر اول بازار، صندوق مشترک یکم آبان، صندوق مشترک سبحان و صندوق آهنگ سهام کیان است.
همانطور که مشاهده میشود صندوقهای مشترک سهامی بیشترین نقش را در میان ۱۰ صندوق با بیشترین قیمت صدور و قیمت ابطال دارند. این نوع صندوقها به دلیل اینکه یک بار در روز قیمتگذاری می شوند و تمامی متقاضیان با همان قیمت خاص امکان خرید دارند با صندوقهای ETF متفاوت هستند لذا صندوقهای مذکور قیمت صدور و ابطالشان متکی به میزان قدرت عرضه و تقاضا در بازار نیست.
همانطور که در نمودار فوق مشاهده میشود، صندوق مشترک آگاه با ارزش صدور ۶۳۲،۹۴۰،۲۸۵ ریال و قیمت ابطال ۶۲۸،۸۷۴،۱۰۱ ریال در اردیبهشت ماه سال جاری جایگاه نخست را در میان ۱۰ صندوق با بیشترین ارزش صدور و ابطال را به خود اختصاص داد. صندوق مشترک کارگزاری بانک ملی ایران نیز با قیمت صدور ۵۸۰،۶۰۰،۲۰۲ ریال و نرخ ابطال ۵۷۶،۶۹۰،۸۹۰ ریال در جایگاه دوم قرار گرفت.
ارزش صدور ۷۵،۰۰۷،۴۸۴ ریال و نرخ ابطال ۷۴،۴۹۴،۵۳۷ ریال صندوق باران کارگزاری بانک کشاورزی، این صندوق را در جایگاه سوم در میان دسته مذکور قرار داد. در حالی که در اردیبهشت ۱۴۰۲، دو صندوق مشترک آگاه و صندوق مشترک کارگزاری بانک ملی ایران در جایگاه اول و دوم صندوقهای با بیشترین قیمت صدور و قیمت ابطال قرار داشتند.
ارزش صدور صندوق مشترک آگاه در اردیبهشت ۱۴۰۲ به میزان ۶۹۳،۱۵۱،۳۰۵ ریال و ارزش ابطال آن به میزان ۶۸۸،۴۲۷،۳۳۳ ریال بوده است. صندوق مشترک کارگزاری بانک ملی ایران نیز در دوره مذکور از نرخ صدور ۶۱۶،۷۴۵،۷۳۳ ریال و نرخ ابطال ۶۱۲،۵۷۷،۳۳۳ ریال برخوردار بوده است. صندوق مشترک بورسیران که در اردیبهشت ۱۴۰۲ با ارزش صدور ۴۵۸،۵۸۵،۴۶۴ ریال و ۴۵۵،۴۷۹،۶۳۹ ریال در جایگاه سوم قرار داشت در اردیبهشت سال جاری جایگاهی در میان ۱۰ صندوق با بیشترین ارزش صدور و ابطال نداشت.
در اردیبهشت ۱۴۰۳ تنها ۷ صندوق سرمایهگذاری در سهام دارای بازده مثبت سالانه بودند که شامل صندوقهای مشترک مانا الگوریتم، ثروت هامرز، آرمان رایا یکم، بازده بورس، مشترک نوید انصار، مشترک دماسنج و آسمان آرمانی سهام میشود. صندوق مشترک مانا الگوریم با بازده سالانه ۷۹۸.۸۹ درصدی در جایگاه اول در میان ۷ صندوق دارای بازده مثبت سالانه قرار داشت که تفاوت بازده سالانه این صندوق با سایر صندوقهای مورد بررسی میزان قابل توجهی بوده است.
صندوق ثروت هامرز با بازدهی ۲۸.۲۸ درصدی در جایگاه دوم و صندوق آرمان رایا یکم با بازده ۲۲.۷۶ درصدی در جایگاه سوم قرار گرفت. این درحالی است که در اردیبهشت ماه سال گذشته صندوقهای سرمایهگذاری در سهام بسیاری از بازده مثبت سالانه برخوردار بودند. در میان صندوقهای با بازده مثبت طی اردیبهشت ماه ۱۴۰۲، ۱۰ صندوق با بیشترین میزان بازده سالانه در نمودار زیر به تصویر کشیده شدهاند.
صندوق پالایشی یکم در اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ بیشترین بازده سالانه را به میزان ۸۲.۷۳ درصد محقق کرد درحالی که در اردیبهشت سال جاری صندوق پر بازده حاضر در جایگاه نخست بازده سالانه ۷۹۸.۸۹ درصدی را ایجاد کرد. بازده سالانه محقق شده توسط دومین صندوق با نام ثروت داریوش به میزان ۸۰.۴۰ درصد بوده است. جایگاه سومین صندوق نیز به مشترک دماسنج با بازده ۷۷.۴۵ درصد اختصاص مییابد.
درحالی که شاخص کل بورس اوراق بهادار در ۳۱ اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۳ به میزان ۲،۱۱۲،۵۶۰.۳ واحد بوده است که نسبت به دوره یکسال گذشته بازده منفی ۸ درصد را کسب کرده است، صندوقهای سرمایهگذاری در سهام بسیاری از بازده بالاتر از شاخص برخوردار شدند که ۱۰ صندوق با بیشترین میزان ضریب آلفا در اردیبهشت ماه سال جاری به تصویر کشیده شده است.
همان طور که در نمودار زیر مشاهده میشود، صندوق مشترک مانا الگوریم با ضریب آلفا ۸۱۲.۸۹، موفق به کسب بازده ای ۸۱۲.۸۹ درصد بیشتر از بازده شاخص کل در ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ گردید. سایر صندوقهای دارای ضریب آلفای مثبت با تفاوت بسیار زیادی نسبت به صندوق مذکور در جایگاههای بعدی قرار گرفتند.
صندوق آرمان رایا یکم با ضریب آلفا ۳۵.۷۶ موفق به کسب بازده ۳۵.۷۶ درصد بیشتر از بازده منفی ۸ درصدی شاخص کل بورس شد که این میزان بازدهی صندوق مذکور را در جایگاه دوم قرار داد. ضریب آلفای ۳۱.۲۸ صندوق ثروت هامرز، نیز رتبه سوم را به این صندوق اختصاص داد.
در حالی که بازده شاخص کل بورس اوراق بهادار در ۳۱ اردیبهشت سال گذشته مثبت ۴۶ درصد بوده است، صندوقهای سرمایهگذاری در سهام همچنان بازده بیشتری نسبت به شاخص را کسب کردند اما نسبت تفاوت بازده صندوق بازده بورس که در جایگاه نخست قرار داشت با سایر صندوقهای برتر همچون اردیبهشت ماه سال جاری تفاوت زیادی نداشته است.
در اردیبهشت ماه سال گذشته صندوقهای بازده بورس با ضریب آلفای ۴۰.۹۱ ، صندوق ثروت آفرین تمدن با ضریب آلفای ۳۴.۹ و صندوق زری نهال ثنا با ضریب آلفای ۳۳.۷۱ به ترتیب در جایگاههای اول تا سوم با بیشترین میزان ضریب آلفا قرار داشتند که حاکی از بازده مثبت بیشتر از بازده شاخص بود.
همچنان که میدانیم ضریب بتا میزان ریسکی که سرمایهگذار متحمل میشود و حکایت از حساسیت دارایی نسبت به تغییرات بازار سرمایه است. در ۳۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ از میان ۱۳۳ صندوق سرمایهگذاری در سهام ۱۳۲ صندوق با درجه حساسیت بیشتر از بازار سرمایه همراه بودند و تنها صندوق سهامی ثروت سازان دیبا از درجه حساسیت صفر نسبت به تغییرات بازار برخوردار بوده است.
به عبارت دیگر صندوق سهامی ثروت سازان دیبا بازده مشابه شاخص کل بازار بورس بوده است در حالی که صندوقهای دیگر از حساسیت بیشتری نسبت به بازار برخوردار بودند که به همان نسبت انتظار کسب بازده بیشتر نیز از آنها خواهیم داشت. در اردیبهشت ماه ۱۴۰۳، ۱۰ صندوق که بیشترین ضریب بتا داشتند شامل صندوق سهامی اهرمی موج فیروزه، سهامی اهرمی کاریزما، سهامی اهرمی شتاب آگاه، سهامی اهرمی جهش فارابی، سهامی اهرمی توان مفید، مشترک پویا، مشترک مبین سرمایه، توسعه اعتماد رفاه، سپهر اول بازار و پالایشی یکم میباشد.
در میان ۱۰ صندوق با بیشترین ضریب بتا در ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳، صندوق سهامی اهرمی موج فیروزه با ضریب بتای ۲.۱۷، صندوق سهامی اهرمی کاریزما با ضریب بتا ۱.۷۹ و سهامی اهرمی شتاب آگاه ۱.۶۱ به ترتیب در رتبه های اول تا سوم قرار گرفتند. در اردیبهشت ۱۴۰۲، ۱۰ صندوق با بیشترین ضریب بتا شامل صندوق سهامی اهرمی کاریزما، سهامی اهرمی توان مفید، توسعه اعتماد رفاه، مشترک یکم آبان، سپهر اول بازار، مشترک نیکواری ندای امید، پالایشی یکم، مشترک بورسیران، زرین پارسیان و مشترک دماسنج بود.
در میان صندوق های مذکور، صندوق سهامی اهرمی کاریزما که در جایگاه دوم در بین ۱۰ شرکت با بیشترین ضریب بتا طی اردیبهشت ۱۴۰۳ قرار داشت، در دوره مشابه سال گذشته با داشتن ضریب بتا ۱.۸ در جایگاه نخست قرار داشت.
منبع خبر: نشریه بورس امروز