بازار سرمایه، تهدیدات و ابهامات
افزایش ریسکهای سیستماتیک و ژئوپلیتیک از جمله تنشهای منطقهای نیز تاثیر منفی بر بازار سرمایه داشته و باعث افزایش صرف ریسک کل بازار و کاهش ارزش بازار شرکتها شده است. همچنین انتخابات زودهنگام تیرماه ۱۴۰۳ نیز از جمله نقاط نااطمینانی بازار است که با مشخص شدن سیاستهای اقتصادی دولت جدید میتواند مسیر پیش روی بازارها را روشنتر سازد.
به گزارش بورس امروز؛ در حالی که تاثیرات نرخ بهره در یک بازه میان مدت بر روی فضای اقتصادی قابل مشاهده است، واکنش بازار سهام به تغییر نرخ اغلب سریعتر اتفاق میافتد. بازارها اغلب با انتظارات آتی افزایش نرخها قیمتگذاری میشوند و اقدامات بانک مرکزی را پیشبینی میکنند. بازار سرمایه نیز در حال حاضر با واکنش به همین موضوع مواجه است. افزایش نرخ رسمی سود بانکی به محدوده ۳۰ درصد برای اولین بار در تاریخ ایران که در برخی موارد تا نرخ های ۳۱ درصد پرداخت ماهانه (معادل ۳۵.۸ موثر ) نیز به سپردههای با ارزش بالا پیشنهاد میشود. علاوه بر این فشار فروش اوراق خزانه دولتی ناشی از فروش پیمانکاران دارنده این اوراق که نرخ میانگین را در برخی از روزها تا محدوده ۳۷ درصد موثر سالانه بالا برده است، از جمله مهمترین متغیرهای اثرگذار بر بازار سرمایه بوده است. بررسی روند بلندمدت میانگین نرخ بهره میتواند نشاندهنده شرایط بیسابقه این متغییر در حال حاضر باشد.
از سمت دیگر، کسری بودجه ۴۰۰ الی ۵۰۰ هزار میلیارد تومانی برآوردی دولت در سال جاری میتواند تاثیرات مثبت و منفی بر بازار سرمایه داشته باشد. اگر دولت به مانند آنچه در سال گذشته اتفاق افتاد به سمت افزایش نرخ انرژی مصرفی صنایع به خصوص برق برود، میتواند تاثیر مستقیم و قابل توجهی بر روند سودسازی این صنایع داشته باشد و در مواردی حتی به زیانده شدن شرکتها ختم شود. اگر به سمت عرضه بیشتر اوراق بدهی حرکت کند با شرایط حال حاضر نرخ بهره اوراق و سیاست کنترل ترازنامه بانکها، باید در انتظار نرخهای بهره بالاتر در بازار بود که عملا باعث ایجاد رکودی بیسابقه در بازارها خواهد شد. یک مورد هم میتواند افزایش نرخ حاملهای انرژی مانند بنزین باشد. اگر دولت در انجام هیچیک از موارد مذکور موفق نشود جبران کسری بودجه از طریق تغییر سیاستهای بانک مرکزی میتواند منجر به تورمی افسار گسیخته و غیر قابل کنترل گردد.
در همین حال افزایش ریسکهای سیستماتیک و ژئوپلیتیک از جمله تنشهای منطقهای نیز تاثیر منفی بر بازار سرمایه داشته و باعث افزایش صرف ریسک کل بازار و کاهش ارزش بازار شرکتها شده است. همچنین انتخابات زودهنگام تیرماه ۱۴۰۳ نیز از جمله نقاط نااطمینانی بازار است که با مشخص شدن سیاستهای اقتصادی دولت جدید میتواند مسیر پیش روی بازارها را روشنتر سازد. با در نظر گرفتن تمامی این موارد میتوان به این نتیجه رسید که سالی بسیار پر ابهام و سرشار از تصمیمات سخت در پیش روی دولت و سرمایهگذاران قرار دارد و اتخاذ یک تصمیم غلط میتواند منجر به لطمات جبران ناپذیری گردد.
نویسنده: کیارش محمدی کارشناس ارشد سرمایهگذاری سبدگردان الگوریتم
منبع: شماره ۹۵ بورس امروز- نشریه بورس امروز