پیشگیری از فساد با رتبه بندی شرکت های کوچک و متوسط
قاسم محسنی،عضو هیات مدیره رتبه بندی برهان در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد: بانکها برای اعطای تسهیلات به ۵ ویژگی تسهیلات گیرنده توجه میکنند که به ۵C معروف است. این پنج ویژگی عبارتند از: سرمایه (Capital)، وثیقه (Collateral)، شخصیت (Character)، ظرفیت (Capacity) و شرایط (Condition). شرکتهای بزرگ معمولا این پنج ویژگی را دارند. […]
قاسم محسنی،عضو هیات مدیره رتبه بندی برهان در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد: بانکها برای اعطای تسهیلات به ۵ ویژگی تسهیلات گیرنده توجه میکنند که به ۵C معروف است. این پنج ویژگی عبارتند از: سرمایه (Capital)، وثیقه (Collateral)، شخصیت (Character)، ظرفیت (Capacity) و شرایط (Condition).
شرکتهای بزرگ معمولا این پنج ویژگی را دارند. آنها سرمایۀ زیادی در اختیار دارند و ظرفیت وامگیری آنها بالاست. این شرکت ها انواع داراییهای ثابت که قابلیت وثیقهگذاری را دارند، در اختیار دارند. معمولا مالکان و مدیران این شرکتها از اشخاص معتبر و شناخته شده و با صلاحیت هستند. این ویژگیها از طریق صورتهای مالی حسابرسی شدۀ آنها و سایر منابع معتبر، قابل ارزیابی است.
شرکتهای کوچک و متوسط ویژگیهای خاصی دارند که آنها را از شرکتهای بزرگ متمایز کرده و بانکها آنها را به عنوان مشتری با ریسک بالا تلقی کرده و درخواست تسهیلات آنها را رد میکنند. معمولا سرمایۀ شرکتهای کوچک/متوسط کم است، داراییهای کمی که قابلیت وثیقه داشته باشند در اختیار دارند، سابقۀ آنها در کسب و کار کوتاه است، به بازار سرمایه برای تأمین مالی دسترسی ندارند، اتکای زیادی به معاملات به صورت نقدی دارند، اطلاعات راجع به سابقۀ اعتباری آنها که از طرف یک منبع مستقل تولید شده باشد وجود ندارد و شفافیت مالی پایینی دارند.
بنابراین بانکها برای دریافت و تدقیق اطلاعات یک شرکت کوچک/ متوسط، باید هزینۀ بیشتری متحمل شوند و زمان زیادی بگذارند، در حالی که شرکت به فوریت نیاز به منابع مالی دارد و وقت کافی برای تکمیل فرمهای اطلاعاتی و پاسخگویی به سؤالات بانک را در اختیار ندارد.
در اینجا موسسات رتبهبندی اعتباری میتوانند کمک کنند. این موسسات باید پایگاه دادهای از اطلاعات شرکتهای کوچک و متوسط گردآوری کرده و مدلهای ویژهای برای ارزیابی ریسک اعتباری این شرکتها، طراحی و پیادهسازی نمایند. این مدلها با استفاده از دادههای ذخیره شده در پایگاه دادهای، احتمال نکول شرکت کوچک/ متوسط را برآورد کرده به عنوان یک تحلیل مستقل در اختیار بانک قرار میگیرد.
به دلیل ویژگیهای خاص شرکتهای کوچک و متوسط، نوع نگاه و عوامل مورد توجه برای ارزیابی ریسک اعتباری این شرکتها باید متفاوت از شرکتهای بزرگ باشد، عوامل پنجگانه فوق (۵C) در مورد شرکتهای کوچک/ متوسط، پاسخگو نخواهند بود.
شرکتهای کوچک و متوسط با انجام رتبهبندی میتوانند تسهیلات مالی را با شرایط بهتری دریافت کنند، در طرفهای تجاری اطمینان بیشتری ایجاد و با اطلاع از نقاط ضعف و قوت مندرج در گزارش رتبهبندی وضعیت اعتباری بهبود خود را بهبود بخشند.
رتبهبندی شرکتهای کوچک و متوسط برای تسهیلاتدهندگان (بانکها) نیز مفید است. این منجر به کاهش هزینه و زمان بانکها برای ارزیابی مشتری میشود. با انجام رتبهبندی توسط موسسات رتبهبندی، بانک یک ارزیابی حرفهای و مستقل از مشتری بر پایۀ اطلاعات کاملتر در اختیار خواهد داشت که در ضمن از فساد پیشگیری کرده و باعث اعمال انضباط بیشتر در وامدهی میگردد. بانک می تواند با استفاده از نتایج رتبه بندی، ریسک سبد تسهیلات اعطایی خود را ارزیابی و کنترل کند و در نهایت استفاده از رتبهبندی، باعث کاهش مطالبات معوق بانکی میشود.
گسترش رتبه بندی شرکتهای کوچک و متوسط برای نهادهای ناظر بانکی (بانک مرکزی) نیز مفید است. این امر دسترسی به تأمین مالی برای شرکتهای کوچک و متوسط فراهم کرده و در نتیجه منجر به افزایش اشتغال، افزایش رفاه، کاهش فقر و کاهش فاصله طبقاتی میشود. همچنین رتبهبندی به ارتقاء سلامت نظام بانکی کمک میکند.