چشم انتظاری بازار به انتخابات
طی دو ماه اخیر بیش از ۷ همت پول از بازار سرمایه توسط فروشندگان حقیقی خارج شده است، وضعیت نامطلوب بازار سرمایه و نرخ بالای بهره و خروج پول حتی به صندوقهای درآمد ثابت نیز سرایت کرده است.قطعا تداوم این روند حتی در کوتاه مدت باعث ورود پول به بازارهای موازی و یا رکود شدید تمام کسب و کارها و صنایع کشور خواهد شد.
به گزارش بورس امروز؛ بازار سرمایه در دو ماه اخیر تاریکترین روزهای خود را سپری میکند و هر روز تحت تاثیر ریسکهای سیستماتیک مختلف در حال اصلاح است؛ روندی که بیشتر از اصلاح قیمتی به ریزش و کولپس شباهت دارد. شاخص کل به عنوان شاخص و عیار سنجش بازار سرمایه از ابتدای سال ۱۴۰۳ تا زمان نگارش این مطلب حدود ۱۰ درصد کاهش داشته است که همین کاهش ۱۰ درصدی در شاخص منجر به اصلاح بیش از ۲۰ درصدی در کلیت بازار سهام شده است. از اواخر سال ۱۴۰۲ نرخ بهره بدون ریسک توسط بانک مرکزی و وزارت اقتصاد به ۳۰ درصد افزایش یافت و سپس با روندی خزنده میانگین این نرخ به بیش از ۳۷ درصد رسیده است و همین امر باعث شده تا P/E بازار پول به کمتر از سه واحد برسد. افزایش شدید مالیات شرکتها، کسری بودجه دولت، تنشهای سیاسی، خطر جنگ، شهادت رئیس جمهور در کنار افزایش شدید میانگین نرخ بهره بدون ریسک باعث شده تا وضعیت کنونی بازار سرمایه رقم خورد.
در حال حاضر ارزش دلاری بازار سرمایه در محدوده ۱۴۰ میلیارد دلار قرار گرفته است که با سقف ۲۰۰ میلیاردی سال گذشته و ۴۰۰ میلیاردی سال ۱۳۹۹ فاصله فاحشی دارد و نشان دهنده عقب ماندگی بازار سرمایه در این مدت است. نسبت P/E بازار نیز به محدوده ۷ واحد رسیده که با میانگین یکساله خود حدود ۱۰ درصد و با میانگین ۲ ساله بیش از ۲۰ درصد فاصله منفی دارد. طی دو ماه اخیر بیش از ۷ همت پول از بازار سرمایه توسط فروشندگان حقیقی خارج شده است، وضعیت نامطلوب بازار سرمایه و نرخ بالای بهره حتی به صندوقهای درآمد ثابت نیز سرایت کرده و خروج ۲ همتی پول از این صندوقها نیز در طول این ۶۰ روز رخ داده است. در نگاه اول شاید این اتفاقات فقط برای بازار سرمایه ناخوشایند بنظر رسد؛ اما قطعا تداوم این روند حتی در کوتاه مدت باعث ورود پول به بازارهای موازی و یا رکود شدید تمام کسب و کارها و صنایع کشور خواهد شد.
با گذر از وضعیت بنیادی بازار و با نگاه تکنیکالی، در حال حاضر بیش از ۳۰۰ نماد در منطقه اشباع فروش قرار گرفتهاند و عدد نماگر rsi به کمتر از ۳۰ واحد رسیده است. محدوده ۲۰۵۰ هزار واحدی برای شاخص میتواند محدوده حمایتی مناسبی باشد؛ اما با تداوم سیاستهای دولت و بانک مرکزی، شکست این محدوده حمایتی دور از ذهن نیست. اما بشخصه نوسانات مثبت را در این محدوده دور از ذهن نمیدانم. فعالین بازار سرمایه متاسفانه از این روزها بسیار دیدهاند. اما گذشته ۲۰ سال اخیر بازار سهام ثابت کرده است در نهایت نمادهای مستعد و حتی کلیت بازار راه خود را رفته و این عقب ماندگی فاحش را جبران خواهد کرد.
در حال حاضر چشم اکثر فعالان بازار سرمایه و حتی اقتصاد کشور به انتخابات پیش رو خواهد بود. شاید و شاید حضور فردی به اصطلاح معتدل بتواند کمی شرایط روانی بازارها را کنترل نماید.
نویسنده: علی پور رمضان- تحلیل گر صندوق ایستاتیس پویا
منبع: شماره ۹۵ نشریه بورس امروز- خردادماه ۱۴۰۳