یک تحلیلگر از نتیجه بررسی بازار گفت:
انتظاری برای استقرار
با وجود انتظار برخی از فعالان برای رونق بازار و رشد شاخص، بازار سهام در هفتههای اخیر یکی از تلخترین دوران خود را سپری میکند.
به گزارش بورس امروز؛ در حالی که با نزدیک شدن به فصل مجامع فعالان بازار مطابق بسیاری از سالهای قبل خود برای برای رونق بازار و رشد شاخص آماده میکردند بازار سرمایه و سرمایهگذاران در بازار سهام در هفتههای اخیر یکی از تلخترین دوران خود را سپری میکنند. بسیاری از نمادها با ریزش بیشتری در دوره یاد شده مواجه شدهاند. در صورتی که دامنه نوسان نیز با محدودیت همراه نمیشد یقیناً این ریزشها مضاعف میشد.
دلایل متعددی برای ریزش بازار از سوی تحلیلگران و صاحبنظران عنوان میشود. مهمترین موضوعی که بسیاری از صاحبنظران آن را مهمترین دلیل ریزش بازار در هفتههای اخیر ارزیابی میکنند افزایش نرخ میانگین اوراق درآمد ثابت است. بر اساس اعلام فرابورس ایران میانگین بازدهی سالانه اسناد خزانه اسلامی در هفتههای اخیر به بیش از ۳۵ درصد رسیده که این موضوع بیسابقه است. با توجه به وزن قابل توجه اسناد خزانه اسلامی در بازار بدهی در بازار سرمایه، میتوان این نرخ را به دیگر اوراق بدهی نیز تعمیم داد. (مشاهدات میدانی نشان میدهد نرخهای پیشنهادی برای تامین مالی در خارج از بازار سرمایه از این نرخ نیز فراتر بوده و بیشتر از ۴۰ درصد است.) این موضوع باعث شده تا منابع به سمت این اوراق و صندوقهای درآمد ثابت گسیل گردد. به گونهای که سرمایهگذاران حتی نسبتهای P/E حدود ۳ واحد و کمتر از آن را نیز برای سرمایهگذاری جذاب نمیدانند.
وجه دیگر رشد نرخ میانگین بازدهی اوراق، افزایش هزینههای تامینمالی شرکتهاست. در حالی که بسیاری از شرکتها برای طرحهای توسعهای و یا حتی سرمایه در گردش خود نیاز به نقدینگی دارند (در غیاب امکان اخذ تسهیلات گسترده از بانکها به دلیل سیاستهای انقباضی دولت)، در حال حاضر هزینه تامین منابع از محل انتشار اوراق به بیش از ۴۰ درصد بالغ میگردد. این در حالی است که نرخ بازدهی داخلی بسیاری از فعالیتها از نرخ یاد شده پایینتر بوده و لذا تامین مالی از این محل به صرفه نیست. توقف و یا کندی قابل توجه طرحهای توسعهای در بسیاری از شرکتهای بورسی و فرابورسی گواهی بر این ادعاست.
کاهش نرخ ارز نیز موضوع دیگری است که بسیاری آن را یکی از علل ریزش بازار سرمایه در اردیبهشت ماه میدانند. در حالی که فروردین ماه، بازار مطابق رشد نرخ ارز با رشد نسبی همراه شده بود و بسیاری از بازاریان منتظر افزایش نرخ دلار نیما بودند، نرخ ارز روندی نزولی در پیش گرفت. با این حال، آنچه که تا حدودی این دلیل را زیر سوال میبرد آن که حتی شرکتهای مصرف کننده ارز نیز که علی القاعده میبایست از افت قیمت ارز منتفع شوند نیز در اردیبهشت ماه نزولی بودهاند.
منبع خبر: نشریه بورس امروز