بررسی شرکت صبا فولاد خلیج فارس؛
سود هر سهم “فصبا” در پایان سال مالی ۱۴۰۳
شرکت صبا فولاد خلیج فارس در زمینه تولید بریکت گرم با ظرفیت ۱،۵۰۰،۰۰۰ تن در سال فعال است. این شرکت در نظر دارد تا سال ۱۴۰۵ واحد دوم تولید بریکت گرم با ظرفیت ۱،۷۶۰،۰۰۰ تن را راه اندازی نماید. با توجه به شرایط مناسب تولید شرکت و نرخ های مناسب بریکت، انتظار می رود در سال مالی منتهی به ۳۰ آذر ۱۴۰۳ شرکت به ازای هر سهم سودی در حدود ۸۱۱ ریال بسازد.
به گزارش بورس امروز؛ بر اساس پیش بینی های انجمن جهانی فولاد (World Steel Association) تقاضا برای فولاد در سال های ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ به ترتیب با افزایش به میزان ۱.۷% و ۱.۲% به مقادیر ۱۷۹۳ و ۱۸۱۵ میلیون تن خواهد رسید. از زمان بحران کرونا در سال ۲۰۲۰ و نوسانات شدید بازار در این سال ها، برای اولین بار در سال های ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ پیش بینی ها نشان دهنده افزایش در تقاضای فولاد است.
اقتصاد جهانی به رغم مسایل تاثیرگذاری مانند حمله روسیه به اوکراین، تورم بالا، کاهش قدرت خرید خانوار و افزایش عدم قطعیت های جغرافیایی و سیاسی، در حال نشان دادن تاب آوری مناسبی است. انتظار می رود امسال تقاضای فولاد در چین در همان حدود مربوط به سال ۲۰۲۳ باقی بماند. زیرا از طرفی، با توجه به بحران ساخت مسکن در چین، تقاضا برای فولاد در این کشور کاهش خواهد یافت. ولی از طرف دیگر، با توجه به افزایش تقاضای فولاد در بخش تولید و افزایش سرمایه گذاری در زیرساختها، بازار فولاد چین با کاهش قابل توجهی مواجه نخواهد شد و این تقاضا در حدود سال قبل باقی خواهد ماند.
این در حالی است که تا سال ۲۰۲۵ تقاضا برای فولاد در چین از مقدار بیشینه آن در سال ۲۰۲۰ به نحو قابل توجهی کاهش خواهد داشت. بسیاری از کارشناسان بر این باورند که چین بیشینه تقاضای فولاد خود را در سال ۲۰۲۰ دیده است و در سالهای آتی، به طور پیوسته تقاضای فولاد آن کاهش خواهد یافت. زیرا اقتصاد چین به آهستگی در حال عبور از مدل توسعه ای وابسته به سرمایه گذاری در بخش مسکن و زیر ساخت است.
در پیش بینی مربوط به تقاضای جهانی به جز چین، افزایش قابل توجه ۳.۵% در بازه سال های ۲۰۲۴ تا ۲۰۲۵ پیش بینی می شود. برای مثال، در هند که از سال ۲۰۲۱ به عنوان مهمترین عامل رشد تقاضای فولاد جهانی شناخته می شود، تقاضا به میزان ۸% افزایش خواهد یافت. این افزایش تقاضا ناشی از رشد در تمام بخش هایی است که از فولاد استفاده می کنند. بیشترین تاثیر در افزایش تقاضای هند را رشد سرمایه گذاری در زیرساختهای این کشور دارد. به همین خاطر، پیش بینی می شود تقاضای فولاد در هند در سال ۲۰۲۵ به میزان ۷۰ میلیون تن بیشتر از سال ۲۰۲۰ باشد.
بخش هایی مانند خاورمیانه و کشورهای ASEAN در این دو سال بعد از کاهش تقاضای سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳، در سال های ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ با رشد تقاضای فولاد مواجه خواهند شد. با این حال، مسایل سیاسی ممکن است میزان رشد مورد نظر را کاهش دهد.
در بین کشورهای توسعه یافته، انتظار می رود تقاضا در سال ۲۰۲۴ به میزان ۱.۳% و در سال ۲۰۲۵ به میزان ۲.۷% رشد داشته باشد. در سال ۲۰۲۵ انتظار می رود که کشورهای اروپایی رشد قابل توجهی را شاهد باشند و کشورهای امریکا، ژاپن و کره جنوبی تغییر قابل توجهی در میزان تقاضای خود نداشته باشند.
اطلاعات کلی شرکت صبا فولاد خلیج فارس (فصبا)
معرفی شرکت:
شرکت صبا فولاد خلیج فارس یکی از شرکت های فعال و اثرگذار در حوزه تولید بریکت گرم با روش احیای مستقیم (میدرکس) است که بر اساس سیاست های سطح کلان کشور و چشم انداز ملی صنعت فولاد، پایه گذاری شده است. صبا فولاد خلیج فارس در زمینی به مساحت ۱۲۹ هکتار در ۱۳ کیلومتری غرب شهر بندرعباس و در منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس قرار دارد. هدف از تاسیس شرکت تولید سالانه ۴.۸ میلیون تن آهن اسفنجی و ۴.۲ میلیون تن شمش فولاد بوده که تاکنون مرحله اول از فاز اول آن با ظرفیت تولید ۱.۵ میلیون تن بریکت در سال در حال بهره برداری است. این شرکت به عنوان تنها تولید کننده بریکت گرم در کشور نقشی راهبردی در تامین مواد مورد نیاز کارخانه های فولادسازی ایفا می کند. این شرکت از واحدهای تجاری فرعی شرکت سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی کشوری است.
طرح های توسعه آتی شرکت:
شرکت در نظر دارد به منظور تکمیل زنجیره تولید فولاد در داخل مجموعه خود، راهبرد توسعه گام به گام به منظور تبدیل شدن به یک تولید کننده بزرگ فولاد در سطح کشور را دنبال کند. از این رو، طرح ایجاد واحد احیای مستقیم با ظرفیت ۱.۷۶ میلیون تن بریکت گرم در شرکت آغاز شده است. به این منظور، در سال ۱۴۰۲، شرکت اقدام به افزایش سرمایه از محل آورده نقدی از طریق سلب حق تقدم نمود. در این طرح، قرار است یک واحد مگامدول بر اساس تکنولوژی میدرکس ساخته شود. پیشرفت این پروژه در تاریخ ۱۴۰۲/۱۲/۲۹ برابر با یک درصد اعلام شده است و برآورد تکمیل این پروژه در تاریخ ۱۴۰۵/۰۶/۰۷ تخمین زده شده است.
معرفی محصول:
بریکت گرم (HBI) محصولی است که در فرآیند ساخت آهن اسفنجی گرم در دمای بالای ۶۵۰ درجه تولید می شود. این نوع از بریکت بهترین نوع اسفنجی برای جابجایی ایمن و آسان است. یکی از مهمترین دلایلی که منجر به سوق دادن صنعت فولاد به سمت توسعه محصول بریکت شد، کاهش مشکلات مرتبط با حمل و نقل و جابجایی آهن اسفنجی بود. از ویژگی هایی که منجر به تسهیل حمل و نقل بریکت می شود، سطح تماس کم، قدرت مکانیکی بالا و مقاومت بهینه در برابر اکسید شدن است. از مزیت های استفاده از بریکت گرم در کوره های قوس الکتریکی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سطح پایین عناصر رزیجوال
- هماهنگی شیمیایی مناسب
- شکل و فرم همگن
- تراکم بالا
- دارا بودن قابلیت اضافه شدن پیوسته به کوره
- عمل کردن به عنوان یک پاک کننده نیتروژن
فرآیند تولید:
این محصول به روش میدرکس تولید می شود. بریکت گرم از فرآیند تولید آهن اسفنجی با دمای بالا (بیش از ۶۵۰ درجه) به دست می آید. در فرآیند فوق، گندله اکسیدی تولید شده در کارخانه گندله سازی از قسمت بالای کوره احیا مستقیم به سمت پایین سقوط می کند که در این بازه زمانی گاز احیا کننده به درون کوره دمیده شده و آهن اسفنجی تولید می شود. آهن اسفنجی تولید شده به صورت داغ و با دمای بالای ۶۵۰ درجه وارد ناحیه بریکت سازی شده و به وسیله دستگاه پرس غلتکی بریکت گرم تولید و پس از خنک شدن به وسیله آب، ذخیره سازی می شود.
جایگاه شرکت:
بر اساس آمار ارائه شده توسط ایمیدرو، تولید آهن اسفنجی در کشور در سال ۱۳۹۹ به اوج خود رسیده است. در این سال، ۳۳،۴۶۲ هزار تن آهن اسفنجی در کشور تولید شده است. با این حال، در سال های بعدی این میزان از تولید تکرار نشده است. همچنین، در سال ۱۴۰۲، میزان تولید برابر با ۲۶،۰۴۷ هزار تن بوده است که نسبت به سال ۱۳۹۹، ۲۲% و نسبت سال ۱۴۰۱، ۱۱% کاهش را نشان می دهد.
شرکت صبا فولاد خلیج فارس با ظرفیت سالانه ۱،۵۰۰،۰۰۰ تن بریکت گرم، نخستین واحد تولیدی کشور است که از فناوری تولید بریکت گرم استفاده کرده است. شرکت اولین تولید کننده بریکت گرم در کشور، سومین تولید کننده در خاورمیانه و هفدهمین کارخانه بریکت گرم در جهان است. شایان ذکر است، ایران دهمین کشوری است که اقدام به تولید بریکت گرم کرده است.
شرکت صبا فولاد خلیج فارس از مجموع تولید آهن اسفنجی ایران در سال ۱۴۰۲سهمی در حدود ۲.۸ درصد داشته است که از لحاظ میزان تولید در رتبه ۱۱ برترین تولیدکنندگان آهن اسفنجی قرار داد. به منظور نمایش بهتر جایگاه شرکت، در جدول زیر سهم شرکت های مختلف آورده شده است:
بهای تمام شده کالای فروش رفته:
۸۴% از بهای تمام شده شرکت صبا فولاد خلیج فارس مربوط به مواد مصرفی بوده که از این مقدار، ۸۵% گندله خریداری شده است و باقی مربوط به گاز مصرفی در فرآیند تولید می باشد. تامین کنندگان اصلی گندله شرکت عبارتند از سنگ آهن گهر زمین (۵۲%)، شرکت معدنی صنعتی گل گهر سیرجان (۲۳%)، سنگ آهن معدنی ایران (۱۲%) و شرکت معدنی و صنعتی چادرملو (۷.۶%). بیش از ۹۵% از گندله دریافتی شرکت در سال مالی منتهی به ۱۴۰۲/۰۹/۳۰ از طریق بورس کالا خریداری شده است.
نتیجه گیری:
شرکت صبا فولاد خلیج فارس در زمینه تولید بریکت گرم با ظرفیت ۱،۵۰۰،۰۰۰ تن در سال فعال است. این شرکت در نظر دارد تا سال ۱۴۰۵ واحد دوم تولید بریکت گرم با ظرفیت ۱،۷۶۰،۰۰۰ تن را راه اندازی نماید. با توجه به شرایط مناسب تولید شرکت و نرخ های مناسب بریکت، انتظار می رود در سال مالی منتهی به ۳۰ آذر ۱۴۰۳ شرکت به ازای هر سهم سودی در حدود ۸۱۱ ریال بسازد. همچنین، در سال مالی بعد نیز سود شرکت به ازای هر سهم در حدود ۸۳۱ ریال خواهد شد. البته باید این نکته را در نظر داشت که شرکت در سال ۱۳۹۶ به بهره برداری رسیده است و با توجه به این که محل کارخانه در منطقه ویژه اقتصادی قرار دارد، از زمان بهره برداری به مدت ۷ سال معاف از مالیات است. در صورت عدم تمدید این معافیت، در سال مالی منتهی به ۱۴۰۴/۰۹/۳۰ شرکت ملزم به پرداخت مالیات خواهد بود که میزان سودآوری شرکت را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
نویسنده: وحید محققی تحلیل گر شرکت سرمایه گذاری سامان ایرانیان
منبع خبر: نشریه بورس امروز