شوت فوتبال به زمین بانک و پتروشیمی
از رخدادهای اردیبهشت ماه میتوان به انتقال سهام دو شرکت فوتبالی «استقلال» و «پرسپولیس» اشاره کرد.
پس از برگزاری مزایده واگذاری سهام دو نماد مذکور در فروردین و اردیبهشت امسال، کنسرسیومی متشکل از ۶ بانک، برنده مزایده واگذاری ۸۵ درصد از سهام پرسپولیس به ارزش ۳۱.۹۹۷ میلیارد ریال و کنسرسیومی متشکل از شرکتهای گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس برنده مزایده ۸۵ درصدی سهام استقلال شدند.
به گزارش بورس امروز؛ در اردیبهشت ماه شاهد انتشار خبرهای جذابی همچون برنامه افزایش سرمایه و افزایش نرخ محصولات صنایع دارویی و خودرویی بودیم اما جذابترین اطلاعیه مربوط به افشاء نتیجه مزایده واگذاری دو شرکت استقلال و پرسپولیس بود که دو کنسرسیوم بانکی و پتروشیمی صاحبان ۸۵ درصدی سهام این دو شرکت شدند.
یکی از اقدامات مهم شرکتها پس از ورود به بازار سرمایه افشائیه اطلاعات در طول عملیات تولید است. در اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ شاهد انتشار ۱۴۲ افشائیه از سوی شرکتهای حاضر در بورس اوراق بهادار تهران بودیم. افشائیههای منتشر شده همان طور که در نمودار زیر مشاهده میشود عمدتاً دربرگیرنده افشائیههای افزایش نرخ محصولات تولیدی شرکتهای حاضر در صنایع مختلف بوده است. در ادامه اطلاعیههای منتشر شده از برگزاری مزایده، نتایج مزایده و مناقصات بیشترین تعداد را در میان اطلاعیههای اردیبهشت ماه به خود اختصاص دادند.
در اردیبهشت ماه سال جاری شاهد افزایش نرخ محصولات صنایع مختلفی همچون قند و شکر، خودرو و ساخت قطعات و مواد محصولات دارویی بودیم. در این بین، بیشترین تعداد افزایش نرخ مربوط به صنعت خودرو و ساخت قطعات بود که شامل ۱۰ اطلاعیه از نمادهای خاذین، ختراک، خزامیا، خزر، خساپا، خلنت، خمحور، خموتور و خودرو بوده است.
جزئیات افزایش نرخ صنعت خودرو و ساخت قطعات مربوط به افزایش نرخ اکثر محصولات خاذین، خانواده هایما در شرکت ایران خودرو، انواع لنت ترمز و لنت کلاچ شرکت تولیدی لنت ترمز ایران (خلنت)، قطعات مجموعه فنر شمش پراید و نیسان در قرارداد فی مابین شرکت فنرسازی خزر (خزر) و شرکت سازه گستر و افزایش قطعات ریخته چدنی فروش رفته شرکت ریخته گری تراکتور سازی ایران (ختراک) به شرکت مهندسی، تولید و تامین قطعات تراکتور سازی بود.
شرکت ایرانی تولید اتومبیل (سایپا) نیز در اردیبهشت ماه اقدام به افزایش نرخ وانت ۱۵۱ تیپ DA نمود. در صنعت قند و شکر نیز شرکتهای فراوردههای غذایی و قند پیرانشهر (قپیرا)، کارخانههای تولیدی صنعتی ثابت (قثابت)، کارخانجات قند قزوین (قزوین)، شکر (قشکر)، شهد (قشهد)، قند اصفهان (قصفها)، قند مرودشت (قمرو)، قند نیشابور (قنیشا) و قند هکمتان (قهکمت) از دریافت مجوز افزایش نرخ محصولات خود توسط وزارت جهاد کشاورزی خبر دادند.
صنعت دارویی نیز از صنایع برتر در خصوص انتشار اطلاعیه افزایش نرخ محصولات طی اردیبهشت ۱۴۰۳ بود؛ به طوری که شرکتهای داروسازی ابوریحان (دابور)، کارخانجات داروپخش (دارو)، البرز دارو (دالبر)، تولید مواد اولیه داروپخش (دتماد)، فرآوردههای تزریقی و دارویی ایران (دفرا) و ایران دارو (دیران) از افزایش بیش از ۲۰ درصدی نرخ محصولات خود توسط کمیسیون قانونی قیمتگذاری سازمان غذا و دارو خبر دادند.
آنچه قابل توجه است افزایش نرخ تمامی محصولات دارویی و همچنین خودرویی به صورت هم زمان انجام نمیشود؛ به عبارت دیگر هر ساله سازمانهای تعیین کننده، بخشی از محصولات شرکتهای چند محصولی را افزایش میدهند تا از اثرات ناگهانی آن بر سبد محصولات شرکت و تقاضای بازار جلوگیری نمایند؛ لذا طی سال شرکتها در چند مرحله از افزایش نرخ محصولات خود خبررسانی میکنند.
در صنعت محصولات شیمیایی تنها شرکت معدنی املاح ایران (شاملا) از افزایش نرخ سولفات سدیم در بورس کالا خبر داد. نرخ انواع بیسکوییت از محصولات «غگرجی» و انواع محصولات «غمهرا» در صنعت غذایی نیز افزایش یافت. در صنعت کاشی و سرامیک نیز محصولات کاشی و سرامیک شرکتهای «کساوه» و «کلوند» افزایش نرخ داشتند.
با وجود آنکه برخی از شرکتها در خصوص میزان افزایش نرخ محصولات نسبت به سال گذشته درصد دقیقی را اعلام نکردند اما نرخ اکثر محصولات بیش از ۱۰ درصد افزایش یافتند. شرکتهای تامین سرمایه «امید» و «امین» نیز نرخ قرارداد بازارگردانی سهام شرکت معدنی و صنعتی گل گهر را در اردیبهشت ماه طبق قرارداد با شرکت مذکور افزایش دادند.
در خصوص افزایش نرخ مواد اولیه در صنعت دارویی تنها شرکت «دتماد» اطلاع رسانی نمود. در صنعت محصولات شیمیایی نیز شاهد انتشار اطلاعیه افزایش ۴۶ درصدی نرخ سرویسهای جانبی توسط شرکت پتروشیمی غدیر بودیم. طی اردیبهشت ماه ۱۴۰۳، در خصوص طرحهای در دست احداث و بهرهبرداری شده تنها ۳ اطلاعیه منتشر گردید.
شرکت گروه مپنا از احداث نیروگاه گازی برای شرکت نیروگاه لامرد با ظرفیت اسمی ۳۱۰ مگاوات طی دو فاز خبر داد که فاز اول در مرحله تکمیل تجهیزات و راهاندازی بوده و فاز دوم در مرحله احداث میباشد. شرکت گروه مدیریت سرمایهگذاری امید نیز از برنامه بهرهبرداری فاز نخست مخزنگاه جاسک خبر داد که در صورت تحقق ۲ میلیون بشکه نفت پس از رها سازی نفت و پهلوگیری کشتی VLCC به بهرهبرداری میرسد.
شرکت سرمایهگذاری نیرو با نماد «ونیرو» نیز از برنامه بهرهبرداری طرح نیروگاه آریان زنجان با ظرفیت اسمی ۵.۲ میلیارد کیلووات ساعت انرژی برخوردار است. این شرکت برنامه بهرهبرداری را برای ابتدای خرداد ماه طرحریزی کرده است. از دیگر رخدادهای اردیبهشت ماه میتوان به انتقال سهام دو شرکت فوتبالی «استقلال» و «پرسپولیس» اشاره کرد.
پس از برگزاری مزایده واگذاری سهام دو نماد مذکور در فروردین و اردیبهشت امسال، کنسرسیوم بانکهای غیردولتی که شامل ۶ بانک ملت، تجارت، صادرات، شهر و رفاه میشوند، برنده مزایده واگذاری ۸۵ درصد از سهام پرسپولیس به ارزش ۳۱.۹۹۷ میلیارد ریال شدند که هر یک از بانکها از سهم ۲۰ درصدی برخوردار است.
در مزایده واگذاری نماد «استقلال» نیز کنسرسیوم رقابت متشکل از شرکتهای گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس شامل پتروشیمی بندر امام، پتروشیمی بوعلی سینا، پتروشیمی شهید تندگویان، پتروشیمی پارس و شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس برنده مزایده ۸۵ درصدی سهام این شرکت گردید و به این ترتیب استقلال عضو خانواده گروه صنایع پتروشیمی قرار گرفت.
برخی شرکتهای حاضر در بورس اوراق بهادار تهران نیز در خصوص برنامه افزایش سرمایه خود خبر دادند که شامل سه نماد «ثفارس»، «قثابت» و «سصفها» بود. شرکت کارخانههای تولیدی صنعتی ثابت در اردیبهشت ماه پیرو اطلاعرسانی مدیرعامل به هیئت مدیره شرکت در خصوص افزایش بیش از ۱۰۰ درصدی ارزش داراییهای ثابت شرکت، پیشنهاد افزایش سرمایه را ارائه نمود که براساس تصویب هیئت مدیره، مدیرعامل ملزم به ارائه طرح توجیهی افزایش سرمایه گردید.
شرکت عمران و توسعه فارس نیز بر اساس جلسه هیئت مدیره به منظور تأمین نقدینگی پروژههای در دست ساخت و اصلاح ساختار مالی برنامه افزایش سرمایه ۷۵ درصدی از محل سود انباشته را در دستور کار قرار داد. هیئت مدیره شرکت سیمان اصفهان نیز در جلسه اردیبهشت ماه خود برنامه افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی را به منظور استفاده حداکثری از توان تولیدی شرکت را به تصویب رساندند.
منبع: نشریه بورس امروز – شماره ۹۵