تمرکز ناشران در افزایش سرمایه ها؛
جریانی مستمر در اصلاح ساختار مالی
در اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۳ شاهد انتشار ۷۶ اطلاعیه در خصوص افزایش سرمایه شرکتهای حاضر در بازار بورس اوراق بهادار تهران بودیم که ۱۸ اطلاعیه در خصوص پیشنهاد افزایش سرمایه از سوی هیئت مدیره ۱۸ شرکت به مجمع عمومی منتشر شده است. اطلاعیههای منتشره در خصوص پیشنهاد افزایش سرمایه، اجرای افزایش سرمایه تنفیضی، اظهار نظر حسابرس، تعیین زمان برگزاری مجمع، تاریخ شروع پذیرهنویسی، مهلت تمدید شده مشارکت در پذیرهنویسی و در نهایت زمان ثبت افزایش سرمایه انجام شده بود.
به گزارش بورس امروز؛ اصلاح ساختار مالی به عنوان یکی از هدفهای افزایش سرمایه در اردیبهشت ماه سال جاری جایگاه ویژهای در برنامه افزایش سرمایه شرکتهای بورسی داشته است تا به این طریق، مسیر رسیدن به برنامههای کلان خود را تسهیل نموده و اهرم مالی خود را بهبود بخشند. در ادامه نگاهی به رخدادهای حاضر در خصوص افزایش سرمایه طی اردیبهشت ماه خواهیم داشت.
با وجود آنکه ارزش یک شرکت به مواردی همچون سود، تجهیزات، نیروی انسانی، خطوط تولید و ارزش برند آن است اما آنچه که باعث تحقق موارد ارزش آفرین مذکور میشود، داشتن سرمایه مناسب است. میزان سرمایه شرکت تعیین کننده منابع در دسترس آسان جهت انجام فعالیت و تحقق سود است. شرکتهای حاضر در بازار سرمایه با دسترسی آسان به چنین منبعی میتوانند فعالیت خود را گسترش داده و عملکرد خطوط تولید را بهبود بخشند.
در اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۳ شاهد انتشار ۷۶ اطلاعیه در خصوص افزایش سرمایه شرکتهای حاضر در بازار بورس اوراق بهادار تهران بودیم که ۱۸ اطلاعیه در خصوص پیشنهاد افزایش سرمایه از سوی هیئت مدیره ۱۸ شرکت به مجمع عمومی منتشر شده است. همانطور که در نمودار زیر مشاهده میشود در اردیبهشت سال جاری، اطلاعیههای منتشر شده از سوی شرکتهای بازار بورس اوراق بهادار تهران در خصوص پیشنهاد افزایش سرمایه، اجرای افزایش سرمایه تنفیضی، اظهار نظر حسابرس، تعیین زمان برگزاری مجمع، تاریخ شروع پذیرهنویسی، مهلت تمدید شده مشارکت در پذیرهنویسی و در نهایت زمان ثبت افزایش سرمایه انجام شده بود.
از میان ۱۸ اطلاعیه پیشنهاد افزایش سرمایه ارائه شده توسط شرکتهای بورسی، ۳ اطلاعیه از سوی نمادهای حاضر در صنعت سرمایهگذاری، ۲ اطلاعیه از نمادهای صنعت ماشین آلات و تجهیزات منتشر گردید که دو صنعت مذکور بیشترین تعداد اطلاعیههای منتشر شده در خصوص پیشنهاد افزایش سرمایه توسط هیئت مدیره را منتشر کردند. در این بین، نمادهای حاضر در صنایعی همچون دارویی، صنعت چند رشتهای، محصولات غذایی، انبوهسازی، استخراج کانههای فلزی و استخراج نفت و گاز نیز اقدام به انتشار اطلاعیه پیشنهاد افزایش سرمایه نمودند که تنها یک اطلاعیه از هر یک از صنایع مذکور منتشر گردید.
در میان نمادهای پیشنهادکننده افزایش سرمایه که در اردیبهشت سال جاری اطلاعیه درخواست خود را منتشر و به سمع و نظر سازمان بورس و اوراق بهادار رساند، نماد «وغدیر» به عنوان یکی از نمادهای حاضر در صنعت چند رشتهای، بیشترین میزان افزایش سرمایه پیشنهادی را به ارزش ۱۴۴ هزار میلیارد ریال به میزان ۲۰۰ درصد سرمایه خود ارائه نمود. شرکت سیمرغ فعال در صنعت زراعی نیز با پیشنهاد افزایش سرمایه ۲۸ هزار و ۷۰۰ میلیارد ریالی، در جایگاه دوم بیشترین افزایش سرمایه درخواستی قرار گرفت. میزان درخواست افزایش سرمایه پیشنهاد شده توسط شرکت سیمرغ ۲۲ برابر سرمایه فعلی شرکت میباشد.
نماد «ومدیر» با پیشنهاد افزایش ۱۷ هزار میلیارد ریالی سرمایه خود که ۱۸۸ درصد سرمایه کنونی آن است، در جایگاه سومین شرکت با بیشترین میزان افزایش سرمایه پیشنهادی طی اردیبهشت ۱۴۰۳ قرار میگیرد. گروه صنعتی بوتان با نماد «لبوتان» با پیشنهاد افزایش سرمایه ۱۱ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریالی خود که ۴۶۰ درصد سرمایه فعلی شرکت را تشکیل میدهد، در جایگاه چهارم قرار گرفته است.
از میان گزارشات منتشر شده در خصوص درخواست افزایش سرمایه شرکتهای حاضر در بورس اوراق بهادار تهران، ۱۰ نماد بخشی از منبع افزایش سرمایه یا تمام برنامه خود را سود انباشته، ۴ نماد محل مازاد تجدید ارزیابی داراییها، ۳ نماد محل سایر اندوختهها، ۳ نماد محل مطالبات حال شده و آورده نقدی و تنها یک نماد محل آورده نقدی با سلب حق تقدم را به عنوان منابع افزایش سرمایه پیشنهادات خود مطرح کردند.
شرکت سرمایهگذاری توسعه و عمران استان اردبیل با نماد «ثتوسا» که در صنعت انبوهسازی، املاک و مستغلات به فعالیت مشغول است تنها نماد پیشنهادکننده افزایش سرمایه از محل آورده نقدی با سلب حق تقدم بود. این شرکت که در نیمه دوم اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۳ اطلاعیه افزایش سرمایه پیشنهادی خود را منتشر نمود، هدف خود را تامین مالی طرحها و برنامههای آتی خود اعلام کرد تا به جذب منابع جدید از سرمایهگذاران خارج از شرکت پرداخته و به این ترتیب با عرضه عمومی سهام جدید در بازار سرمایه، در کنار کاهش فرایند زمانی افزایش سرمایه از محل آورده نقدی، تعداد سهام شناور خود را نیز افزایش دهد.
میزان سرمایه پیشنهادی «ثتوسا» ۹۰۴ میلیارد ریال اعلام شد که ۹ برابر سرمایه فعلی این شرکت است. شرکت سرمایهگذاری توسعه و عمران استان اردبیل با پیشنهاد این افزایش سرمایه قصد دارد تا از صرف سهام خود استفاده نموده و منابع جدید را وارد شرکت نماید و در ادامه، در کنار اصلاح ساختار مالی خود، برنامه های آتی شرکت را نیز عملیاتی نماید.
از میان شرکتهای پیشنهادکننده افزایش سرمایه طی اردیبهشت امسال، «ومدیر» تمام برنامه افزایش سرمایه خود را از محل سایر اندوختهها و دو نماد «وغدیر» و «سپرده» بخشی را از این منبع و مابقی را از محل سود انباشته پیشنهاد کردند. نمادهای متعدد دیگری نیز افزایش سرمایه خود را از محل سود انباشته پیشنهاد نمودند که شامل «سیمرغ»، «وکبهمن»، «حفاری» ، «وامیر»، «ددانا»، «غچین» و «تفیرو» میباشند که هدف عمده آنها اصلاح ساختار مالی بوده است.
باتوجه به اینکه ساختار مالی یک شرکت یا به عبارت دیگر دارایی شرکتها شامل دو بخش بدهی و سرمایه میباشد، در صورتی که شرکت از میزان بدهی بیشتری برخوردار باشد، تداوم ادامه فعالیت همراه با ریسک بوده و سهامداران متحمل ریسک بالایی میشوند چراکه تامین مالی از محل وام، انتشار اوراق بدهی موجب افزایش نسبت اهرمی شرکت بوده و اثرات عوامل خارجی همچون نرخ بهره را بر عملکرد شرکت منفی میکند.
لذا شرکتها همواره در بررسیهای مالی خود، بهبود این نسبت را با ابزارهایی همچون افزایش سرمایه به منظور تغییر منبع تجهیز داراییهای خود از بدهی به سرمایه محقق میکنند. اصلاح ساختار مالی با تجدید ساختار حقوق صاحبان سهام یکی از شیوههای مرسوم در بازار سرمایه است که با تغییر در سرمایه سهامداران و اندوختههای شرکت همراه است. اقدام به اصلاح ساختار مالی که هدف عمده شرکتهای پیشنهاد کننده افزایش سرمایه در اردیبهشت ماه بوده است موجب میشود تا قدت و توان مالی شرکت بهبود یافته و مسیر رسیدن به هدفهای دیگر تسهیل شود.
منبع: نشریه بورس امروز شماره ۹۵- خردادماه ۱۴۰۳