دوگام به عقب؛ بازار مثبت شد
بند «س» تبصره ۶ قانون بودجه ۱۴۰۳ و سیاست انقباضی بانک مرکزی که منجر به سراریز شدن نقدینگی به بانکها و افزایش نرخ اوراق (اخزا) شد منجر به ریزش بازار سرمایه طی هفته های اخیر شد، بازگشت از این تصمیمات اخبار خوبی بود که تاثیر زیادی بر خرووج نقدینگی از بانک ها خواهد داشت.
به گزارش بورس امروز؛ بورس تهران در هفتههای اخیر ریزش بدی را تجربه کردهاست و این موضوع دلایل متعددی داشت که به آنها اشاره خواهد شد. سیاستهای انقباضی بانک مرکزی و مصوبههای دولت شرایط بسیار سختی را برای بازار سرمایه رقم زدند. مهمترین موضوعی که از سوی دولت و مجلس منجر به ایجاد شوک به بازار سرمایه شد، بند «س» تبصره ۶ قانون بودجه ۱۴۰۳ بوده است که در مجلس به تصویب رسیده بود. بند «س» تبصره ۶ به نوعی برای اشخاص حقیقی و حقوقی سقف مالیاتی در نظر گرفته بود که این موضوع منجر به کسر بخش زیادی از سود هلدینگها و شرکتهای بزرگ بازار سرمایه میشد.
در کنار این موضوع، عامل بسیار مهم دیگری نیز وجود داشت که به ریزش بازار سرمایه بیشتر دامن زد و آن هم سیاست انقباضی بانک مرکزی بود. بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با افزایش نرخ بهره جهت کنترل تورم و سایر موارد، منجر به سراریز شدن نقدینگی به بانکها شد و نرخ اوراق (اخزا) نیز بشدت افزایش یافت و در این شرایط، اقدام طبیعی افراد این است که به سمت خرید این اوراق بروند.
لذا دو عامل ذکر شده در بالا (بند س تبصره ۶ بودجه و افزایش نرخ بهره)، شرایط بسیار سختی را برای بازار سرمایه رقم زدنند که شاهد ریزش سنگینی در بازار بودیم.
اما در روزهای اخیر، با مشارکت فعالین بازار سرمایه و اقداماتی که صورت گرفت، مجلس به اصلاحیه بند «س» تبصره ۶ رای داد و قرار بر این شد که دولت بار مالیاتی این موضوع را به دوش بکشد. از طرفی بانک مرکزی هم سیاست افزایش نرخ بهره را خود را تغییر داد و در اقدامی به روسای بانکها دستور داد که نرخ سود سپرده یکساله خود را کاهش دهند که این موضوع تاثیر بسیار زیادی بر خروج نقدینگی از بانکها خواهد داشت.
مهمترین اقدامات دولت و بانک مرکزی که شرایط بهتری را برای بازار سرمایه رقم زد عبارتند از:
• کنترل قانونی نرخ سود بانکی و نظارت بیشتر بانک مرکزی بر این موضوع
• سازمان برنامه و بودجه موظف شد که پذیرش بار مالیاتی معافیتهای مالیاتی را بپذیرد که به این معنی است که شرکتهای بورسی در سال ۱۴۰۳ معافیت خواهند داشت.
لذا با توجه به موضوعات مطرح شده، انتظار میرود که بازار سرمایه از روند ریزشی که در پیش گرفته بود برگردد به گونه ای که بازار واکنش مثبتی به این موضوع داشت. اما نکته مهم و اساسی اینجاست که پتانسیلهای رشد بازار در ادامه چیست؟ چراکه بدون آنها ممکن است بازار مدتها در این ناحیه بماند و رشد خاصی نکند.
مهمترین موضوعاتی که میتوانند به رشد خوبی در بازار سرمایه منجر شوند عبارتند از:
• رشد دلار نیما که منجر به افزایش سودآوری شرکتها خواهد شد
• اخبار مربوط به تجدید ارزیابی شرکتهای خودرویی که میتواند منجر به رشد این گروه و به تبع آن رشد کل بازار سرمایه شود
• جلوگیری بانک مرکزی از افزایش نرخ سود بانکی که منجر به خروج پول از بازار سرمایه میشود
باتوجه به موضوعات گفتهشده، گروه خودروسازی میتوانند یکی از مهمترین صنایع بازار باشد که به رشد آن کمک کند و انتظار میرود که با افزایش اخبار مثبت، شاهد روزهای بهتری در بازار سرمایه باشیم.