بررسی عملکرد مالی بانک ایران زمین؛
خروج بانک ایران زمین از زیان تا سال ۱۴۰۵
از اهداف بانک ایران زمین برای پنج سال آتی از سال ۱۴۰۱ به بعد می توان به ایجاد ارزش افزوده و واگذاری دارایی های انتقالی، اصلاح ساختار سرمایه بانک از طریق افزایش سرمایه، اصلاح ساختار مالی و تعیین تکلیف بدهی های تعاونی مولی الموحدین و گسترش عملیاتی بانکی این بانک، افزایش سرمایه این بانک از ۴ هزار میلیارد ریال به ۱۰۰ هزار میلیارد ریال اشاره کرد.
به گزارش بورس امروز؛ از اهداف بانک ایران زمین برای پنج سال آتی از سال ۱۴۰۱ به بعد می توان به ایجاد ارزش افزوده و واگذاری دارایی های انتقالی، اصلاح ساختار سرمایه بانک از طریق افزایش سرمایه، اصلاح ساختار مالی و تعیین تکلیف بدهی های تعاونی مولی الموحدین و گسترش عملیاتی بانکی این بانک، افزایش سرمایه این بانک از ۴ هزار میلیارد ریال به ۱۰۰ هزار میلیارد ریال اشاره کرد.
این بانک باید طی سال های آتی دارایی های انتقالی خود را واگذار نماید تا بتواند از زیان انباشته خارج گردد و همچنین بتواند حداکثر منافع رو برای ذینفعان خود شامل سپرده گذاران و سرمایه گذاران خود ایجاد نماید. همچنین از دیگر اهمیت هایی که برای این بانک در فرآیند و نحوه واگذاری دارایی های انتقالی وجود دارد می توان از اثرات آن بر شاخص های کلان کشور نام برد.
روند افزایش سرمایه در بانک ایران زمین
بانک ایران زمین طی ۴ مرحله افزایش سرمایه، سرمایه خود را ۴ هزار و ۹۰۰ درصد افزایش داد. با افزایش سرمایه هایی که این بانک طی ۴ مرحله انجام داد وسعت سرمایه این بانک از ۲ هزار میلیارد ریال به ۱۰۰ هزار میلیارد ریال افزایش یافت.
افزایش سرمایه های “وزمین” از محل مطالبات و آورده نقدی، آورده نقدی، مازاد تجدید ارزیابی دارایی ها و در مرحله آخر نیز از محل سود انباشته انجام گرفت.
رشد یک هزار درصدی قیمت پایانی سهام “وزمین”
تعداد سهامی که از بانک ایران زمین در سال ۱۳۹۷ معامله گردید ۹۴ میلیون و ۵۱۹ هزار و ۵۱۴ سهم بود که در سال مالی ۱۳۹۸ به یک میلیارد و ۲۱۱ میلیون و ۹۶۹ هزار و ۱۴۵ سهم و در سال مالی بعد ( سال ۱۳۹۹) به ۲ میلیارد و ۳۹۹ میلیون و ۴۵۵ هزار و ۶۳۸ سهم افزایش پیدا کرد.
نمودار زیر روند تغییرات ارزش بازار “وزمین” را طی سه دوره مالی ۹۷، ۹۸ و ۹۹ نشان می دهد.
همچنین قیمت پایانی سهام این شرکت در طی سه سال ۱۳۹۷, ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ با رشدی بیش از یک هزار درصدی همراه شد.
قیمت پایانی هر سهم از سهام بانک ایران زمین در سال ۱۳۹۷ معادل با یک هزار و ۱۸۹ ریال بود که در سال ۱۳۹۸، ۱۲۶ درصد افزایش یافت و به ۲ هزار و ۶۸۴ ریال رسید.
قیمت پایانی سهام این بانک در سال ۱۳۹۹ نسبت به سال ۱۳۹۸ با رشدی ۴۱۲ درصدی همراه شد و در تهایت به قیمت ۱۳ هزار و ۷۴۸ ریال رسید.
رشد ۷۶ درصدی میزان نقدینگی بانک
میزان نقدینگی این بانک در سال ۱۳۹۸ نسبت به سال مالی ۱۳۹۷ با رشدی ۷۶ درصدی همراه شد و از ۱۸,۸۲۹ هزار میلیارد ریال به ۲۴,۷۲۲ هزار میلیارد ریال افزایش پیدا کرد. با افزایش حجم نقدینگی این بانک در سال مالی ۱۳۹۸ نسبت به سال مالی ۱۳۹۷، مانده سپرده شبکه بانکی نیز رشدی ۲۶ درصدی و سپرده های بانکی با رشدی ۳۲ درصدی همراه شد.
روند سپرده قرض الحسنه دیداری این بانک
همانطور که در نمودار زیر مشاهده می کنید، مانده سپرده قرض الحسنه دیداری این بانک بعلاوه پس انداز ریالی آن در سال مالی ۱۳۹۷ معادل با ۷ هزار و ۶۲۶ میلیارد ریال بود که در سال مالی ۱۳۹۸ با رشدی ۷۴ درصدی همراه گردید و به ۱۳ هزار و ۲۵۰ میلیارد ریال افزایش یافت.
لازم به ذکر است که سپرده قرض الحسنه دیداری شامل: سپرده های جاری این بانک، پیش دریافت اعتبار اسنادی، سپرده نقدی ضمانتنامه و سایر سپرده های ریالی است.
همچنین مانده سپرده مدت دار ریالی این بانک که سپرده های کوتاه مدت و بلند مدت ریالی را شامل می شود در سال مالی ۱۳۹۸ نسبت به سال مالی ۱۳۹۷ با رشدی ۴۹ درصدی همراه شد و از ۲۱۷ هزار و ۳۲۸ میلیارد ریال به ۲۲۱ هزار و ۹۲۲ میلیارد ریال رسید.
روند تسهیلات اعطایی این بانک در طی سال های اخیر
تسهیلات اعطایی بانک ایران زمین در سال ۱۳۹۵ معادل با ۲۵ هزار و ۵۰۷ میلیارد ریال بود که پس از طی پنج سال نهایتا در سال مالی ۱۳۹۹ با رشد ۱۱۶ درصدی به ۵۵ هزار و ۹۹ میلیارد ریال افزایش پیدا کرد.
روند تسهیلات اعطایی بانک ایران زمین نیز در پنج سال اخیر در نمودار ذیل نمایش داده شده است.
خرید و فروش سرمایه گذاری ها و اموال تملیکی ایران زمین
در سال مالی ۱۳۹۸ بانک ایران زمین سرمایه گذاری های خود را ۳۲۸ میلیارد و ۱۰۰ میلیون ریال افزایش داد در حالیکه در سال مالی ۱۳۹۷ این بانک به سرمایه گذاری های خود ۱۵۸ میلیارد و ۶۳۳ میلیون ریال افزود.
اما همچنان مانده سرمایه گذاری های این بانک در پایان سال مالی۱۳۹۷ از پایان سال مالی ۱۳۹۸ بیشتر بود چرا که بانک ایران زمین در سال ۱۳۹۷ تنها معادل با ۱۱۳ میلیون ریال از سرمایه گذاری های خود را واگذار و در سال مالی ۱۳۹۸ نیز ۲ هزار و ۲۲۲ میلیارد و ۹۰۴ میلیون ریال از سرمایه گذاری های خود را واگذار نمود.
بر این اساس مانده سرمایه گذاری های این بانک در پایان سال مالی ۱۳۹۷، هزار و ۵۰۷ میلیارد و ۶۴۷ میلیون ریال و در پایان سال مالی ۱۳۹۸ نیز معادل با ۶۱۲ میلیارد و ۸۴۳ میلیون ریال بود.
مقایسه درآمدزایی این بانک در سال ۱۳۹۸ با سال قبل
بانک ایران زمین در دوره ۱۲ ماهه منتهی به اسفند ۱۳۹۸ توانست از محل تسهیلات اعطایی، سپرده گذاری ها و اوراق بدهی خود، درآمدی معادل با ۴ هزار و ۶۸۱ میلیارد و ۶۷۹ میلیون ریال را کسب نماید.
این بانک همچنین از محل کارمزدهای خود در سال مالی ۱۳۹۸ درآمدی ۴۶۴ میلیارد و ۷۳ میلیون ریالی را کسب کرد که نسبت به درآمد کارمزدهای آن که در سال مالی ۱۳۹۷ معادل با ۳۲۷ میلیارد و ۲۰۷ میلیون ریال بود، رشدی ۱۷ درصدی را به همراه داشت.
سود حاصل از سرمایه گذاری های بانک ایران زمین در دوره ۱۲ ماهه منتهی به اسفند ۱۳۹۸ نسبت به دوره ۱۲ ماهه منتهی به اسفند ۱۳۹۷ با افزایش ۴۱۵ درصدی همراه شد و از ۱ هزار و ۲۷۹ میلیارد و ۳۰۵ میلیون ریال به ۶ هزار و ۵۹۳ میلیارد و ۷۹۷ میلیون ریال رسید.
از مجموع سود حاصل از سرمایه گذاری های “وزمین” در سال مالی ۱۳۹۸، ۶۹ درصد به سود سهام شرکت ها، ۲۷ درصد به سود حاصل از فروش سهام شرکت ها و صندوق های سرمایه گذاری و ۴ درصد نیز به سود حاصل از افزایش ارزش سرمایه گذاری های این بانک در طول این دوره اختصاص داشت.
بانک ایران زمین در دوره ۱۲ ماهه منتهی به اسفند ۱۳۹۷ از داشتن سهام شرکت ها، سودی ۱ هزار و ۱۲۰ میلیارد و ۷۴۸ میلیون ریال را کسب کرد که در دوره ۱۲ ماهه منتهی به اسفند ۱۳۹۸ سود حاصل از سرمایه گذاری های این بانک با رشدی ۳۰۹ درصدی به ۴ هزار و ۵۸۰ میلیارد و ۸۷۷ میلیون ریال افزایش پیدا کرد.
سود سهام شرکت های “وزمین” در سال مالی ۱۳۹۸ ناشی از سود سهام شرکت هایی از قبیل: شرکت بورس انرژی ایران، شرکت مرکزی اوراق بهادار و تسویه، شرکت پتروشیمی جم، شرکت لاستیک سهند، شرکت توسعه تجارت دانام، صندوق سرمایه گذاری زنجیره امید و صندوق سرمایه گذاری بانک ایران زمین بوده است.
این بانک از محل فروش سهام شرکت ها و صندوق های سرمایه گذاری در سال مالی ۱۳۹۸ سودی ۱ هزار و ۷۷۶ میلیارد و ۳۵۱ میلیون ریالی را کسب نمود در حالیکه در سال گذشته این شرکت از این محل هیچگونه سودی را کسب نکرد.
در دوره ۱۲ ماهه منتهی به اسفند ۱۳۹۸ این بانک از فروش سهام شرکت هایی از قبیل: شرکت پتروشیمی جم، مجتمع سیمان غرب آسیا، شرکت توسعه معادن و فلزات، شرکت پتروشیمی سرمایه گذاری ایرانیان، شرکت ذوب آهن اصفهان، شرکت سرمایه گذاری سپه، شرکت پارس خودرو، بانک دی، شرکت پتروشیمی پردیس، شرکت لاستیک سهند، صندوق سرمایه گذاری اعتماد آفرین پارسیان، بانک ملت سود دریافت کرد.
همچنین سود حاصل از افزایش ارزش سرمایه گذاری های این بانک در سال مالی ۱۳۹۸ نسبت به سال مالی ۱۳۹۷ با رشدی ۴۹ درصدی از ۱۵۸ میلیارد و ۵۵۸ میلیون ریال به ۲۳۶ میلیارد و ۵۶۸ میلیون ریال رسید.