از بین رفتن ۳۵ شغل و ۹۷ دلار ارزآوری با صادرات هر تن سنگ آهن
به گزارش روند بورس امروز، صادرات یا عدم صادرات سنگآهن و به طور کلی بحث خامفروشی در کشورمان مسالهای است که همواره بحث بسیار داغی بوده است. شرکتهای استخراج کننده سنگ آهن به صادرات اعتقاد ویژهای دارند. پول نقد و قیمت بالا دو مسالهای است که شرکتهای معدنی بابت صادرات و عدم فروش به شرکتهای […]
به گزارش روند بورس امروز، صادرات یا عدم صادرات سنگآهن و به طور کلی بحث خامفروشی در کشورمان مسالهای است که همواره بحث بسیار داغی بوده است. شرکتهای استخراج کننده سنگ آهن به صادرات اعتقاد ویژهای دارند. پول نقد و قیمت بالا دو مسالهای است که شرکتهای معدنی بابت صادرات و عدم فروش به شرکتهای فولادی داخلی مطرح میکنند. اما با سرمایهگذاریهای انجام شده در زیرساختهای تولید فولاد اصولا در شرایط فعلی کشورمان بحث صادرات خام مواد معنی پیدا نمیکند.
در حال حاضر شرکتهای فولادی با زیرساختهایی که دارند میتوانند قیمت مواد خام اولیه را با تبدیل به شمش و مواردی از این قبیل با ارزش افزوده بیشتری صادر کنند. هرچند صنعت فولاد کشورمان تا رسیدن به محصولاتی با ارزش افزوده بسیار بالاتر راه درازی دارد اما با وجود توانایی تولید و تبدیل مواد فروش خام آن اشتباه بزرگی است.
افزایش ۲۵درصدی عوارض صادرات سنگآهن
طی هفتههای اخیر صادرات سنگآهن از کشورمان بسیار چالشبرانگیز و جنجالی شده و باعث اعتراض شرکتهایی مانند ذوبآهن اصفهان شد. اعتراضاتی که باعث شد تا وزارت صمت اقدام به افزایش عوارض صادرات سنگ آهن کند. در همین زمینه مدیرکل دفتر صنایع معدنی وزارت صنعت ،معدن و تجارت اعلام کرد: در صورت تصویب هیات وزیران و به منظور ایجاد ارزش افزوده بیشتر از مهرماه سال جاری ۲۵ درصد عوارض صادرات بر سنگ آهن اعمال می شود.
سیف الله امیری افزود : برای جلوگیری از خام فروشی وضع عوارض بر صادرات مواد معدنی و سنگ آهن بر حسب کد تعرفه چهار رقمی اعمال می شود که برای امسال ۲۵ درصد پیشنهاد دادیم و در صورت تصویب از مهرماه اجرایی می شود .
افزایش ایجاد ارزش افزوده هدف وضع عوارض
امیری تاکید کرد: هدف از وضع عوارض صادرات جلوگیری از خام فروشی , ایجاد ارزش افزوده بیشتر و تامین نیاز واحدهای داخل کشور است که مقام معظم رهبری و معاون اول رییس جمهورهم بر آن تاکید کرده اند و تا اکنون توانستیم این مساله را پیگیری کرده و نتیجه بگیریم .
کاهش صادرت سنگ آهن به کمتر از ۵ میلیون تن
این مقام مسوول در ادامه اعلام کرد : با این تصمیم خام فروشی سنگ اهن به زیر ۵ میلیون تن خواهد رسید و این در حالی است که سال گذشته ۸٫۵ میلیون تن سنگ آهن صادر شد .طی ۵ماهه ابتدای سال جاری ، صادرات محصولات سنگ آهن ۲٫۲ میلیون تن به ارزش ۵۴۲ میلیون دلار بوده است که نشان از کاهش حدود ۳۰ تا ۴۰ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل دارد.
به گفته وی در سال ۹۷ صادرات کنسانتره ۵٫۵ میلیون تن ، گندله ۲٫۸ میلیون تن ، آهن اسفنجی حدود ۵۳۴ هزارتن ، شمش ۵٫۴ میلیون تن و محصولات فولادی ۳ میلیون تن بوده است .
خام فروشی اشتباه است
در حالی افزایش عوارض ۲۵ درصدی راهی برای جلوگیری از صادرات عنوان شده که نعمتالله محسنی کارشناس صنعت فولاد در گفتوگو با روند بورس امروز گفت: خام فروشی کار اشتباهی در اقتصاد است. با توجه به محدودیتهایی که کشورمان در منابع دارد، خام فروشی اصولا نباید انجام شود.
با صادرات مواد خام چند شغل ایجاد میوشد؟
وی با بیان اینکه تفاوتی نمیکند که تعرفه ۲۵ درصد باشد یا بیشتر اظهار کرد: به اعتقاد من اصلا این اتفاق نباید رخ دهد. کشور با محدودیت منابع روبهرو است و باید برای اشتغال فکری شود. به ازای هر یک تن استخراج سنگ آهن تنها یک نفر مشغول به کار میشود. این در حالی است که اگر این سنگ آهن به پروسه تولید یک کارخانه فولادی وارد شود به ازای هر تن ۳۵ شغل ایجاد میشود.
محسنی با تاکید بر این نکته که کشوری که محدودیت منابع و اشتغال دارد نباید خام فروشی و صادرات داشته باشد گفت: به اعتقادم باید از کالاهای با ارزش افزوده برای صادرات استفاده شود. حتی صادرات شمش هم میتواند بخشی از اشتغال مورد نیاز را تامین کند.
هرتن صادارت شمش ۹۷ دلار ارزآوری بیشتر نسبت به خامفروشی
این کارشناس صنعت فولاد با بیان اینکه به لحاظ ارزآوری هم تفاوت فاحشی بین صادرات محصول با صادرات سنگ آهن وجود دارد اظهار کرد:به ازای هر تن صادرات شمش نسبت به سنگ آهن ما ۹۷ دلار ارزآوری بیشتری داریم.