ابهامات سودآوری نفت برای بازارسرمایه
مونا حاجی علی اصغر، مدیرعامل و نائب رییس هیات مدیره شرکت مشاور سرمایهگذاری پرتوآفتاب کیان در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد: در روزهای اخیر موضوع عرضه اوراق سلف موازی استاندارد بر پایه نفت خام با سرررسیدهای ۱۳ و ۱۷ ماهه، با در نظر گرفتن این نکته که عرضه کننده این اوراق وزارت امور […]
مونا حاجی علی اصغر، مدیرعامل و نائب رییس هیات مدیره شرکت مشاور سرمایهگذاری پرتوآفتاب کیان در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد: در روزهای اخیر موضوع عرضه اوراق سلف موازی استاندارد بر پایه نفت خام با سرررسیدهای ۱۳ و ۱۷ ماهه، با در نظر گرفتن این نکته که عرضه کننده این اوراق وزارت امور اقتصادی و دارایی و ضامن آن سازمان برنامه و بودجه کشور است در مرحله تعیین متعهدپذیره نویس میباشد. حداقل نرخ اوراق در سررسید ۹۹/۱۷ و حداکثر ۱۸ درصد سالانه میباشد.
وی افزود: عرضه این اوراق از طریق شرکتهای کارگزاری دارای مجوز بورس انرژی انجام می شود. دولت برای انتخاب متعهد پذیرهنویس این اوراق در مرحله اول اقدام به تعیین زمان برای مشخص نمودن نرخ کارمزد پیشنهادی شرکتهای تامین سرمایه و صندوقهای سرمایهگذاری نمود. با توجه به اینکه نرخهای پیشنهادی برای وزارت امور اقتصادی و دارایی مناسب نبود در مرحله دوم مانند گذشته مذاکره مستقیم با شرکتهای متقاضی خرید اوراق صورت گرفت. این اوراق مانند سایر اوراق دولتی فاقد بازارگردان است. با توجه به اینکه درسال جاری تمرکز دولت برای تامین کسری بودجه بر انتشار اوراق بهادار با درآمد ثابت میباشد، به نظر میرسد لازم است برنامهریزی کاملتری در خصوص انتشار این اوراق صورت پذیرد.
مدیرعامل و نائب رییس هیات مدیره شرکت مشاور سرمایهگذاری پرتوآفتاب کیان خاطرنشان کرد: درصورتیکه ۱- اوراق برنامهریزی شده دارای کوپن سود باشد، ۲- رکن بازارگردان برای آن تعریف شده باشد، ۳- سررسید آن کوتاه مدت درنظر گرفته شود، ۴- کارمزدهای مورد نظر ناشر برای متعهدپذیره نوبس مطابق با شرایط بازار و ریسک های مورد انتظار درنظر گرفته شود، ۵- فضای روشنی برای تعیین نرخ کارمزد درنظر گرفته شود، ۶- محدودیت برای خرید اوراق از جانب نوع خاصی از نهادهای مالی در نظر گرفته نشود (خرید در مرحله اول محدود به شرکتهای تامین سرمایه و صندوقهای سرمایهگذاری نباشد)، ۷- ابهام برای ثبت خرید و دریافت کارمزد اوراق توسط صندوقهای سرمایهگذاری برطرف شود؛ بنظر میرسد عرضه و فروش این اوراق باسرعت و شرایط بهتری انجام میشود.
کیان اضافه کرد: با توجه به اینکه حجم فعلی صندوقهای سرمایهگذاری بادرآمد ثابت ۱,۵۶۵,۰۰۰ میلیارد ریال است و الزام خرید اوراق بادرآمد ثابت حداقل به میزان ۴۵ درصد کل داراییهای آنها درنظر گرفته شده است (صندوقهای بادرآمد ثابت متناسب با امیدنامه خود عموما لازم است حداقل ۵ درصد از سهام و حق تقدم سهام لیست شده در بورس یا فرابورس و حداکثر ۵۰ درصد سپرده بانکی داشته باشند).
مدیرعامل و نائب رییس هیات مدیره شرکت مشاور سرمایهگذاری پرتوآفتاب کیان اظهار داشت: عملا صندوقهای سرمایهگذاری یکی از خریداران اصلی اوراق بهادار بادرآمدثابت منتشر شده خواهند بود. اما برای این صندوقها در شرایط فعلی نگرانیهایی مطرح هست از جمله اینکه در صورتیکه صندوق سرمایهگذاری متعهد خرید اوراق باشد و دولت برای تسهیل در کار تعداد نماد محدود (یک نماد) را برای اوراق درنظر بگیرد و اوراق فاقد بازارگردان باشد، صندوقهای سرمایهگذاری برای ثبت روزانه قیمت صحیح با مشکل مواجه می شوند. همچنین وقتی دولت اوراق را با قیمت اسمی عرضه میکند و کل کارمزد را بصورت مبلغ جداگانه پرداخت مینماید در شرایطی که مدیر صندوق قصد فروش اوراق در بین دوره را داشته باشد برای تعیین نرخ مناسب اوراق برای فروش و رعایت مقررات لازم است اوراق را با کسر قیمت بفروشد از این رو برای محاسبه ارزش روزانه واحدهای صندوق و بازدهی مشکلسودآوری ایجاد می شود.
وی در انتها افزود:شرکتهای نرم افزاری که سیستم محاسباتی صندوقهای سرمایهگذاری را پشتیبانی میکنند هنوز بصورت کامل امکان ثبت صحیح قیمت اوراق در شرایط تعریف شده را بصورت اتوماتیک ندارند. باتوجه به موراد مطرح شده و درنظر گرفتن برنامه دولت برای انتشار اوراق بهادار بادرآمد ثابت بنظر میرسد مناسبتر است که موارد فوق در برنامهریزیها لحاظ گردد.