پیش بینی ها از نرخ بهره و کامودیتی ها در بازارهای مالی جهانی در سال جاری میلادی
در آغاز سال ۲۰۲۴، معاملهگران بازار بازار آتی صندوقهای فدرال رزرو انتظار داشتند نرخ بهره ۶ یا ۷ بار کاهش یابد و این روند از ماه مارس آغاز شود. با این حال، با انتشار دادههای مختلف از وضعیت اقتصادی آمریکا، در حال حاضر انتظار میرود نرخ بهره تنها ۱ یا ۲ بار کاهش یابد و این اتفاق در ماه سپتامبر رخ دهد.
به گزارش بورس امروز؛ در پی موجی از رشد تورم بعد از همه گیری کرونا، سیاستگذاران پولی کوشیدند انحراف تورم از تورمهای هدفشان را با افزایش نرخ بهره و در نتیجه مهار تقاضا در اقتصاد پاسخ دهند.
در ابتدای سال ۲۰۲۲ اکثر بانکهای مرکزی دنیا به منظور مهار تورم، نرخ بهره را به شدت افزایش دادند که باعث پیامدهای مهمی بر رشد تولید ناخالص داخلی، بازده اوراق قرضه، نرخ ارز و ریسکهای اقتصادی در هر دو منطقه اروپا و ایالات متحده و در سطح گستردهتر بر اقتصاد جهانی شد.
در سال ۲۰۲۳ عملکرد بانک های مرکزی در سراسر دنیا در راستای کاهش تورم باعث شد انتظار از رکود جهانی در سراسر دنیا غالب شود؛ در حالی که GDP جهانی در سال گذشته با ۳% رشد همراه بودهاست. براساس آخرین داده های صندوق بین المللی پول انتظار میرود رشد جهانی در سال جاری میلادی، ۳.۱ درصد باشد که ۰.۲ درصد بیشتر از پیشبینیهای قبلی این سازمان در ماه اکتبر است، در حالی که برآورد برای سال ۲۰۲۵ بدون تغییر در ۳.۲ درصد باقی مانده است. هر دو داده رشد اقتصادی جهانی برای سال ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ کمتر از میانگین سالانه تاریخی یعنی ۳.۸ درصد است که دلیل عمده آن سیاستهای پولی سختگیرانه، لغو حمایتهای مالی در بعضی از اقتصادهای دنیا و رشد بهرهوری پایین است.
در پی سیاست های پولی انقباضی که در اکثر نقاط جهان در سال ۲۰۲۳ اعمال شد نرخ تورم آمریکا از ۶ درصد به ۳.۱ درصد کاهش پیدا کرد. ولی در حال حاضر نرخ بهره همچنان در سطوح بالایی قراردارد. فدرال رزرو درآخرین جلسه خود در ژانویه نرخ بهره را در محدوده ۵.۲۵ تا ۵.۵ درصد ثابت نگه داشت، پیش بینی فدرال رزرو برای نرخ بهره در سال آینده میلادی ۴.۲۵ تا ۵ بوده است.
به رغم نرخ نزولی تورم در سال ۲۰۲۴ جروم پائول در آخرین سخنرانی خود در آوریل ۲۰۲۴ در مجمع سیاستگذاری متمرکز بر روابط اقتصادی آمریکا و کانادا خاطرنشان کرد، روند نزولی تورم به اندازه کافی سریع نبوده و به همین خاطر، سیاستهای کلی فدرال رزرو دست نخورده باقی خواهند ماند. دادههای جدید اقتصادی نشاندهنده رشد قوی و تداوم بهبود بازار کار است، با این حال، نرخ تورم در سال جاری تا این لحظه پیشرفتی برای بازگشت به هدف ۲٪ نداشته است. از جولای سال گذشته تاکنون، فدرال رزرو نرخ بهره را در محدوده ۵.۲۵-۵.۵۰٪ نگه داشته که بالاترین سطح در ۲۳ سال گذشته است.
شاخص قیمت مصرفکننده ماه مارس که در آوریل ۲۰۲۴ منتشر شد نشان داد تورم در بازه یک ساله به ۳.۵٪ رسیده است. اگرچه در مقایسه با تورم ۹٪ اواسط سال ۲۰۲۲، این شاخص کاهش چشمگیری داشته اما نسبت به اکتبر ۲۰۲۳ افزایش یافته است. در آخرین بررسی های مربوط به دادههای اقتصادی آمریکا بازدهی اوراق قرضه دو ساله خزانهداری آمریکا که به سیاستهای فدرال رزرو در قبال نرخ بهره حساس است برای مدت کوتاهی به بالای ۵% رسید. بازدهی اوراق ۱۰ ساله نیز ۳ واحد پایه افزایش یافته است.
همچنین شاخص هزینه های مصرف شخصی که معیار ترجیحی فدرال رزرو برای ارزیابی تورم است از ۲.۸% ماه فوریه تغییر محسوسی نداشتهاست. ظهور تنش های مختلف سیاسی و اقتصادی در سراسر جهان، انتشار داده های اخیر اقتصاد آمریکا، تغییرات ژئوپولوتیک و … باعث شده است تحلیل گران و سرمایهگذاران بازارهای مالی در سال جاری چندین بار پیشبینیهای خود در رابطه با سرنوشت نرخ بهره، قیمت کامودیتی ها از جمله نفت، طلا و … را تغییر دهند. در آغاز سال ۲۰۲۴، معاملهگران بازار بازار آتی صندوقهای فدرال رزرو انتظار داشتند نرخ بهره ۶ یا ۷ بار کاهش یابد و این روند از ماه مارس آغاز شود. با این حال، با انتشار دادههای مختلف از وضعیت اقتصادی آمریکا، در حال حاضر انتظار میرود نرخ بهره تنها ۱ یا ۲ بار کاهش یابد و این اتفاق در ماه سپتامبر رخ دهد.
نویسنده: ریحانه داریان – مدیر تحلیل شرکت سبد گردان اندیشه صبا