جذابیت در شرکتهای تولید کننده مس
با توجه به چشم انداز کاهش نرخ بهره ایالات متحده آمریکا در سال جاری میلادی، تحلیلگران انتظار افزایش قیمت مس جهانی از سطوح فعلی را دارند.
به گزارش بورس امروز؛ امروزه از مس در تولید رساناهای گرما و الکتریسیته، مصالح ساختمانی، ترموکوپل، انواع سکه و تولید آلیاژهای مختلف استفاده میشود. نمودار زیر بیشترین ذخایر مس در جهان را نشان میدهد.
اما در تولید مس، ایران رتبه ۱۸ دنیا را در اختیار دارد. مهمترین معادن مس ایران عبارتند از مس سرچشمه، سونگون، میدوک و معدن مس چهل کوره.
وضعیت شرکت¬های بورسی تولید کننده مس
در حال حاضر شرکت ملی صنایع مس ایران (فملی) و مس شهید باهنر (فباهنر)، دو شرکت فعال در بورس اوراق بهادار هستند. ظرفیت اسمی تولید این شرکت¬ها به شرح زیر است:
مهم ترین عامل تأثیرگذار در سودآوری شرکت های فعال در صنعت مس، نرخ فروش محصولات این شرکت ها است که به دو عامل نرخ مس در بورس فلزات لندن و نرخ دلار نیما مرتبط است که هرکدام را به صورت جداگانه بررسی می کنیم.
– نرخ مس در بورس فلزات لندن (LME)
مس با عبور از ۹۷۰۰ دلار به ازای هر تن، از سقف ۱۷ ماهه خود عبور کرده است. افزایش تقاضای وارانت مس در آسیا و ایالات متحده و همچنین کاهش عرضه از سمت تولید کنندگان، باعث افزایش نرخ مس در روزهای اخیر شده است. باید توجه داشته باشیم که حدود نیمی از تقاضای کل مس در جهان متعلق به چین است که می تواند
نقش مهمی در سمت تقاضا داشته باشد. از طرفی دیگر با توجه به چشم انداز کاهش نرخ بهره ایالات متحده آمریکا در سال جاری میلادی، تحلیلگران انتظار افزایش قیمت مس جهانی از سطوح فعلی را دارند.
– نرخ دلار نیما
نمودار زیر روند نرخ دلار نیما و دلار آزاد از فروردین ۱۴۰۲ تا پایان فروردین ۱۴۰۳ را نشان می دهد. همانطور که مشاهده می شود در فروردین ۱۴۰۳ اختلاف دلار نیما و دلار آزاد به بالاترین سطح خود (۵۷ درصد) رسیده است؛ درحالی میانگین این مقدار در سال ۱۴۰۲ برابر ۳۵ درصد بوده است. باتوجه به این اختلاف انتظار افزایش نرخ دلار نیما در سال جاری وجود دارد.
نتیجه گیری:
نویسنده: محمدرضا بابایی ـ کارشناس بازار سرمایه
منبع: شماره ۹۴ نشریه بورس امروز