فیلترسازی در اعطا مجوز افزایش سرمایه
در سال ۱۴۰۲ شاهد ارائه پیشنهاد افزایش سرمایه از سوی ۱۷۹ نماد بورسی در بورس اوراق بهادار تهران بودیم. از میان ۱۷۹ درخواست افزایش سرمایه، مجوز افزایش سرمایه ۱۲۰ نماد صادر گردید که درکنار آن، درخواست افزایش سرمایه ۶۰ نماد مربوط به اواخر سال ۱۴۰۱ نیز مورد بررسی قرار گرفت و مجوز ۲ ماهه افزایش سرمایه آنها صادر شد.
به گزارش بورس امروز؛ با وجود جذابیت افزایش سرمایه از محل آورده نقدی با سلب حق تقدم برای شرکتها جهت ورود سرمایه جدید به شرکت، از میان ۸ درخواست ارائه شده از محل مذکور، تنها با برخی از آنها موافقت شد که در ادامه به توضیح آن خواهیم پرداخت.
یکی از متداولترین شیوههای تامین مالی و بهبود عملکرد شرکت بهرهگیری از مزایای افزایش سرمایه است. ورود به بازار سرمایه مسیر دستیابی شرکتها را به منابع مالی موجود در بازار تسهیل نموده است تا به این ترتیب مسیر دستیابی شرکتها به اهداف عملیاتیشان تسهیل شود. شرکتهای حاضر در بازار سرمایه با استفاده از افزایش سرمایه به اهدافی همچون تامین سرمایه در گردش، جبران مخارج سرمایهگذاری، اجرای طرحهای توسعه، خرید تجهیزات و ماشین آلات و … جامه عمل میپوشانند.
در سال ۱۴۰۲ شاهد ارائه پیشنهاد افزایش سرمایه از سوی ۱۷۹ نماد بورسی در بورس اوراق بهادار تهران بودیم. از میان ۱۷۹ درخواست افزایش سرمایه، مجوز افزایش سرمایه ۱۲۰ نماد صادر گردید که درکنار آن، درخواست افزایش سرمایه ۶۰ نماد مربوط به اواخر سال ۱۴۰۱ نیز مورد بررسی قرار گرفت و مجوز ۲ ماهه افزایش سرمایه آنها صادر شد.
این گزارش میافزاید: منابع مالی جهت افزایش سرمایه در ناشران بورسی معمولا از ۶ محل تامین میشود که شامل مطالبات حال شده، سود انباشته، تجدید ارزیابی داراییها، سایر اندوختهها، اندوخته طرح و توسعه و آورده نقدی با سلب حق تقدم است.
در سال گذشته عمده پیشنهادات ارائه شده توسط ناشران بورسی جهت افزایش سرمایه از محل سود انباشته بود که از سوی ۱۳۹ نماد بورسی اعلام شد. ۳۵ نماد حاضر در بورس اوراق بهادار تهران نیز مطالبات حال شده سهامداران را به عنوان یکی از منابع تامین مالی جهت افزایش سرمایه درخواستی خود معرفی کردند.
از میان منابع تعیین شده توسط شرکتهای بورسی تنها یک نماد از محل اندوخته طرح و توسعه و ۱۶ نماد از محل سایر اندوخته درخواست افزایش سرمایه خود را ارائه دادند. آورده نقدی با سلب حق تقدم به عنوان منبع افزایش سرمایه سال ۱۴۰۲ توسط ۸ نماد مورد توجه قرار گرفت.
شرکتهای بورسی در سال ۱۴۰۲ عمدتاً برنامه افزایش سرمایه خود را با هدف اصلاح ساختار مالی به پیش بردند و در ادامه ۳۷ نماد معاملاتی از جذابیت معافیت مالیاتی که در بودجه سال ۱۴۰۲ جهت افزایش سرمایه شرکتهای بورسی و فرابورسی تعیین شده بود، استفاده نمودند. علاوه بر این، در سال ۱۴۰۲ شاهد هدفگذاری بهبود کفایت سرمایه توسط ۸ نماد بانکی و شرکت تامین سرمایه و سرمایهگذاری بودیم.
از دیگر اهداف شرکتهای پیشنهاد دهنده افزایش سرمایه در سال ۱۴۰۲ برنامه تامین مالی سرمایه در گردش برای ۲۲ نماد بورسی، جبران مخارج سرمایهگذاری ۲۶ نماد بورسی و جلوگیری از خروج نقدینگی توسط ۳۳ نماد بورسی را شامل میشود. علاوه بر این، برخی نمادها برنامه انجام سرمایهگذاری جدید و خرید تجهیزات و ماشین آلات را جهت بهبود عملکرد تولیدی خود را در پیش گرفتند.
در بین افزایش سرمایه شرکتهای بورسی در سال ۱۴۰۲، ۱۰ نماد که بیشترین ارزش افزایش سرمایه پیشنهادی را داشتند در نمودار زیر به تصویر کشیده شده است. همان طور که در نمودار زیر مشاهده میشود، شرکت مخابرات ایران با افزایش سرمایه پیشنهادی ۱،۰۱۶،۴۵۰،۷۴۷ میلیون ریالی، بانک صادرات ایران با ارزش ۹۸۴،۶۴۶،۰۲۸ میلیون ریالی، شرکت ذوب آهن اصفهان با افزایش سرمایه۷۱۸،۵۹۵،۲۵۴ میلیون ریالی و در نهایت بانک ملت با افزایش سرمایه ۵۰۰،۰۰۰،۰۰۰ میلیون ریالی ۴ شرکتی محسوب میشوند که در سال گذشته با بالاترین پیشنهادات افزایش سرمایه را ارائه نمودند.
در بین ۴ نماد مذکور سه شرکت نخست برنامه افزایش سرمایه خود را در اسفند ماه منتشر نمودند، لذا تا پایان سال ۱۴۰۲ شاهد ارائه مجوز افزایش سرمایه این ۲ نماد نبودهایم. بانک ملت که درخواست افزایش سرمایه ۵۰۰،۰۰۰،۰۰۰ میلیون ریالی خود را در تیر ماه ۱۴۰۲ ارائه نمود، موفق شد تا در مهر ماه مجوز سازمان بورس و اوراق بهادار را دریافت و در بهمن ماه افزایش سرمایه خود را به ثبت رساند. این افزایش سرمایه از محل سود انباشته به منظور بهبود ساختار سرمایه و استفاده از مزیت معافیت مالیاتی قانون بودجه ۱۴۰۲ مورد توجه شرکت قرار گرفته است که بر اساس بند (ه) تبصره ۲ قانون بودجه سال ۱۴۰۲، افزایش سرمایه از محل سود انباشته از پرداخت مالیات معاف گردیده است.
در میان ۴ نماد با بیشترین میزان افزایش سرمایه، شرکت ذوب آهن اصفهان که درخواست افزایش سرمایه خود را از محل مازاد تجدید ارزیابی داراییها با هدف اصلاح ساختار مالی از محل مازاد تجدید ارزیابی داراییها پیشنهاد داد، در ۲۳ اسفند مجوز خود را از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار دریافت و در ۲۷ اسفند این افزایش را به ثبت رساند.
همان طور که گفته شد در ۱۴۰۲ تنها ۷ نماد برنامه افزایش سرمایه از محل آورده نقدی با سلب حق تقدم را ارائه نمودند که شامل نمادهای وسپه، وبصادر، امین، امید، کگل، کچاد و میدکو میشوند. شرکت سرمایهگذاری سپه که در تیر ماه مجوز خود را دریافت نمود، اعلامیه پذیرهنویسی خود را جهت تحقق بخش مربوط به آورده نقدی با سلب حق تقدم در دی ماه منتشر نمود و در نهایت افزایش سرمایه خود را در بهمن ماه به ثبت رساند.
مبلغ کل افزایش سرمایه این شرکت که ۷،۰۰۰،۰۰۰ میلیون ریال بوده است که ۶،۰۰۰،۰۰۰ میلیون ریال را از محل مطالبات و آورده سهامداران و ۱،۰۰۰،۰۰۰ میلیون ریال از محل سود انباشته بوده است.
بر این اساس، «وسپه» پس از انقضای مهلت استفاده از حق تقدم، ۷۸، ۸۷۶،۲۹۳ سهم ۱،۰۰۰ ریالی را برای پذیرهنویسی عمومی عرضه نمود که در نتیجه آن خالص دریافتی شرکت از فروش حق تقدمهای استفاده نشده، مبلغ ۳۲۱،۸۳۵،۲۰۵،۶۷۵ ریال بوده است.
بانک صادرات ایران نیز که مجوز افزایش سرمایه خود را در آذر ماه ۱۴۰۲ دریافت نمود، در بهمن ماه اقدام به تمدید مهلت استفاده از مجوز افزایش سرمایه کرد و در ادامه ابتدای اسفند ماه اعلامیه پذیره نویسی ۲۱ میلیارد و ۶۲۱ میلیون و ۶۲۱ هزار و ۶۲۲ سهم را منتشر کرد که مهلت آن تا ۵ فروردین ماه ۱۴۰۳ بوده است.
شرکت تامین سرمایه امین نیز مجوز افزایش سرمایه خود را در آذر ماه سال جاری دریافت نمود که با وجود ارائه پیشنهاد این تامین مالی از محل آورده نقدی با سلب حق تقدم به عنوان یکی از دو منبع افزایش سرمایه پیشنهادی، مجوز دریافتی تنها از محل مطالبات و آورده نقدی سهامداران از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار صادر گردید. لذا این شرکت پس از تمدید مهلت استفاده از مجوز دریافتی در بهمن ماه، مهلت استفاده از حق تقدمهای خرید سهام را مشخص نمود.
شرکت تامین سرمایه امید نیز همچون نماد «امین» با وجود تعیین ۲ محل برای تامین مالی از جمله سود انباشته و آورده نقدی با سلب حق تقدم، موفق شد تا تنها مجوز افزایش سرمایه از محل سود انباشته به ارزش ۶،۵۷۹،۰۰۰ میلیون ریالی را از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار دریافت کند. این شرکت پس از دریافت مجوز مذکور، افزایش سرمایه خود را در آذر ماه به ثبت رساند.
از میان ۳ نماد آخر که درخواست افزایش سرمایه از محل آورده نقدی با سلب حق تقدم را به عنوان یکی از منابع افزایش سرمایه خود به سازمان بورس پیشنهاد دادند دو نماد «کچاد» و «کگل» پس از کسب مجوز، برنامه افزایش سرمایه خود را عملیاتی نمودند اما نماد «میدکو» تا پایان اسفند ماه ۱۴۰۲ مجوز افزایش سرمایه خود را دریافت نکرد.