پیشتازی صنعت غذایی در بهره برداری طرح های توسعه ای
پیشتازی صنعت غذایی در بهره برداری طرح های توسعه ای در سال ۱۴۰۲و انتظار افزایش بالای ۱۰ درصد در درآمدهای پیشبینی شده آنها
به گزارش بورس امروز؛ در سال ۱۴۰۲ شاهد پیشتازی نمادهای غذایی در بهرهبرداری از طرحهای توسعه این شرکتها بودیم. باتوجه به پیشبینی شرکتها از اثرگذاری طرحهای بهرهبرداری شده بر درآمد، انتظار افزایش بالای ۱۰ درصد در درآمدهای پیشبینی شده آنها هستیم. با این توصیف، نمادهای غذایی در سودآوری سال ۱۴۰۳ میتوانند رشد قابل توجهی داشته باشند.
افشای اطلاعات توسط شرکت ها یکی از ابزارهای مهم مدیران به منظور انتقال اطلاعات مربوط به عملکرد مالی به سرمایهگذاران، اعتبار دهندگان و سایر افراد ذینفع بوده و یکی از دلایل مهم تقاضا برای افشا اطلاعات، مسائل نمایندگی و عدم تقارن اطلاعات است. در بازار سرمایه همواره شاهد توقف نمادها به دلیل افشا اطلاعات با اهمیت هستیم تا از نااطمینانی بازار بکاهد. به عبارت دیگر زمانی که اطلاعات مالی همچون تغییر نرخ فروش، تغییر نرخ مواد اولیه، بهرهبرداری از طرح و توقف خط تولید توسط شرکت منتشر میشود، نماد حاضر برای مدت مشخصی متوقف میشود.
باتوجه به رخدادهای مذکور به صورت مستمر نیاز است که شرکت همواره اطلاعات مهم صورت گرفته را در سامانه کدال منتشر کند. با انتشار اطلاعات با اهمیت، شرکتهای بورسی به صورت رسمی به سرمایهگذاران در خصوص خرید و فروش سهام شرکتها کمک میکنند. در سال ۱۴۰۲ یکی از دستهبندیهای اطلاعات بااهمیت، اطلاعات مربوط به افزایش نرخ فروش محصولات بوده است.
همان طور که در نمودار زیر مشاهده میشود، بیش از ۱۹۰ گزارش مربوط به افشا اطلاعات افزایش نرخ فروش در سال ۱۴۰۲ منتشر گردید. در این بین نمادهای مربوط به صنایعی همچون صنعت دارویی، صنعت صنعت قندی و خودرویی دو مرتبه در سال اقدام به انتشار افشائیه افزایش نرخ فروش محصولات خود کردند.
در فروردین ماه دو صنعت خودرو و ساخت قطعات و صنعت دارویی گزارشاتی از افزایش نرخ فروش خود منتشر کردند. شرکت داروسازی فارابی در سال ۱۴۰۲ با انتشار ۷ اطلاعیه از افزایش نرخ فروش محصولات خود طی دو مرحله هر یک از محصولات تولیدی را با مجوز افزایش نرخ سازمان غذا و دارو بیش از ۱۰ درصد تا ۲۵ درصد افزایش داد. علت انتشار ۷ اطلاعیه توسط این نماد، تعدد تولیدات این شرکت و دریافت مجوز به صورت مقطعی جهت افزایش نرخ محصولات مختلف این شرکت است.
در اردیبهشت ماه، همزمان با انتشار اطلاعیه افزایش نرخ صنعت دارویی، نمادهای حاضر در صنعت قند و شکر نیز از جمله نمادهای قزوین، قمرو، قثابت، قنیشا و قپیرا به انتشار گزارشاتی از افزایش نرخ فروش پرداختند. شرکتهایی همچون کارخانجات قند قزوین در کنار انتشار نرخ فروش مصوب انجمن، قیمت خرید چغندر (به عنوان ماده اولیه) را نیز در اردیبهشت ماه منتشر نمودند.
شرکتهای صنعت خودرو نیز طی سال افشائیههای افزایش نرخ فروش خود را متنشر کردند. شرکتهایی همچون “تولید محور خودرو” طی ۴ مرحله پس از توافق با مشتریان خود که شامل ایران خودرو دیزل و زامیاد بوده، نرخ فروش تولیدات خود را افزایش و گزارش آن را در کدال منتشر نمود. گروه خودرو و دارو نیز در خرداد ماه بسیار فعال بودند؛ به طوری که ۲۳ نماد حاضر در دو صنعت مذکور در زمینه افزایش نرخ فروش بالای ۱۰ درصد خود، اقدام به انتشار افشائیه کردند.
شرکتهای صنعت کاشی و سرامیک نیز در خرداد ماه از افزایش نرخ فروش محصولات خود خبر دادند. انتشار افشائیه افزایش نرخ شرکتهای کاشی و سرامیک برخلاف شرکتهای صنعت دارویی، تنها نیازمند تایید هیئت مدیره است. شرکتهای صنعت محصولات شیمیایی در خرداد ماه و تیر اقدام به انتشار اطلاعیههای افزایش نرخ مواد اولیه داشتند اما برخی شرکتها همچون شرکت “معدنی املاح ایران” پس از تصویب هیئت مدیره و تایید بورس کالا نرخ افزایش یافته محصولات خود را اعلام کرد.
در مرداد ماه صنایع فعال در انتشار افشاعیه افزایش نرخ فروش، صنعت “مواد و محصولات دارویی”، صنعت “خودرو و ساخت قطعات” و صنعت “فعالیتهای کمکی به نهادهای مالی” بوده است. در شهریور ماه نیز صنعت غذایی اطلاعیههای افزایش نرخ فروش را برای نمادهای غبشهر، غکورش و غمارگ منتشر کرد. باتوجه به طولانی شدن دریافت مجوز صنعت غذایی جهت افزایش نرخ فروش از سازمان “حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان”، عمده نمادها از تیر ماه تا آبان ماه گزارشات خود را منتشر نمودند.
در کنار افشائیه افزایش نرخ فروش، گزارشاتی همچون تحصیل و واگذاری سهام، پذیرش تعهدات جدید از سوی شرکتهای تامین سرمایه، افزایش نرخ مواد اولیه، بهرهبرداری از طرح و توقف و شروع مجدد فعالیت نیز منتشر شد. در سال ۱۴۰۲ حدود ۲۵ طرح به مرحله بهرهبرداری رسید که عمدتاً در صنعت غذایی قرار داشتهاند.
شرکتهای غمهرا، غاذر، غشاذر، غبهنوش و غچین در سال ۱۴۰۲ طرحهای توسعه خود را به بهرهبرداری رساندند. شرکت غمهرا با بهرهبرداری از طرح تولید و بستهبندی پرسرعت کچاپ با ظرفیت اسمی ۳۰،۰۰۰ تن در سال درآمد عملیاتی پیشبینی شده خود را به میزان ۶ هزار میلیارد ریال در سال رساند. بهرهبرداری از طرح غشاذر که مربوط به کارخانه شیرخشک میشود، موجب افزایش ۱۰ درصدی درآمد حاصل از فروش پیشبینی شده گردید.
غاذر نیز با بهرهبرداری از طرح کوره هوای گرم اسپری درایر به رشد ۱۵ درصدی درآمد حاصل از فروش خود کمک کرد. از دیگر شرکتهای صنعت غذایی که در سال ۱۴۰۲ اقدام به بهرهبرداری از طرح توسعه خود نمود میتوان به شرکت غبهنوش اشاره کرد که طرح تولید نوشابه گازدار را به بهرهبرداری رساند تا درآمد عملیاتی پیشبینی شده سال ۱۴۰۳ به رقم ۴۵ میلیارد ریال برسد.
همانطور که در نمودار زیر مشاهده میشود از دیگر رخدادهای سال ۱۴۰۲ تمرکز شرکتهای تامین سرمایه به دریافت تعهدات جدید بوده است. نمادهای تکاردان، تنوین، امید و لوتوس بیشترین تعهدات را در سال ۱۴۰۲ دریافت و اجرا نمودند. در خصوص سایر افشاء اطلاعات منتشر شده در سال ۱۴۰۲ میتوان به توقف فعالیت برخی شرکتها در این دوره اشاره کرد که نمادهای فایرا در خرداد ماه، کساوه در شهریور ماه، کرماشا و شپدیس در بهمنماه و نمادهای شفن، شیراز و خراسان در اسفند ماه را شامل میشوند.
منبع: نشریه بورس امروز