جذابیت نمادهای محصولات شیمیایی در عرضه عمده ۱۴۰۲
در سال ۱۴۰۲، ۷۶ اطلاعیه عرضه عمده سهام شرکتهای حاضر در بازار بورس اوراق بهادار تهران منتشر شد که شامل ۱۱ اطلاعیه عرضه عمده کنترلی، ۲۹ اطلاعیه عرضه مدیریتی ـ غیرکنترلی و ۳۵ اطلاعیه عرضه عمده غیرمدیریتی میشوند. از میان عرضههای عمده سال ۱۴۰۲، بیشترین اطلاعیههای منتشر شده مربوط به صنعت محصولات شیمیایی بودکه شامل ۱۲ اطلاعیه بود. صنعت «سیمان، آهک و گچ» با انتشار ۸ اطلاعیه در جایگاه دوم و صنعت «شرکتهای چند رشتهای صنعتی» با انتشار ۷ اطلاعیه در جایگاه سوم قرار گرفت.
به گزارش بورس امروز؛ عرضه سهام به شیوه عمده یکی از انواع معاملات در بازار سرمایه است. زمانی که حجم بالایی از سهام یک شرکت جهت فروش عرضه میشود، لازم است ساز و کاری متفاوت از معاملات روزانه بازار سرمایه طرحریزی و اجرا شود. عرضهکنندگان سهام عمده که مالکان بزرگ شرکتها هستند، در اکثر مواقع در ساز و کار مدیریتی نیز ورود میکنند لذا فروش سهام به شیوه عمده بر اساس نوع فروش به سه شیوه کنترلی، مدیریتی غیرکنترلی و مدیریتی تقسیمبندی میشود.
در سال ۱۴۰۲ شاهد انتشار ۷۶ اطلاعیه عرضه عمده سهام شرکتهای حاضر در بازار بورس اوراق بهادار تهران بودیم که طبق جدول زیر شامل ۱۱ اطلاعیه عرضه عمده کنترلی، ۲۹ اطلاعیه عرضه مدیریتی ـ غیرکنترلی و ۳۵ اطلاعیه عرضه عمده غیر مدیریتی میشوند.
اطلاعیههای عرضه عمده کنترلی که در سال ۱۴۰۲ از سوی سهامداران کلان شرکتها منتشر شد مربوط به نمادهای سپید، بوعلی، قنیشا، قثابت، شاراک، غدام و شفا بوده است که در صنایع «زراعت و خدمات وابسته»، «سرمایهگذاریها»، «قند و شکر»، «محصولات شیمیایی»، «محصولات غذایی و آشامیدنی به جز قند» و صنعت «مواد و محصولات دارویی» بوده است.
اطلاعیههای عرضه عمده مدیریتی غیرکنترلی نیز مربوط به نمادهای حاضر در صنایع «سرمایهگذاری»، «سیمان آهک و گچ»، «شرکتهای چند رشتهای صنعتی»، «فراوردههای نفتی کک و سوختها»، «قند و شکر»، «محصولات شیمیایی» و صنعت «مواد و محصولات دارویی» میشود.
از میان عرضههای عمده برنامهریزی شده در سال ۱۴۰۲، بیشترین اطلاعیههای منتشر شده مربوط به صنعت محصولات شیمیایی بوده است که شامل ۱۲ اطلاعیه بود. در ادامه صنعت «سیمان، آهک و گچ» با انتشار ۸ اطلاعیه در جایگاه دوم و صنعت «شرکتهای چند رشتهای صنعتی» با انتشار ۷ اطلاعیه در جایگاه سوم قرار گرفت.
در میان عرضهکنندگان عمده سال ۱۴۰۲، «شرکت سرمایهگذاری توسعه ملی» با انتشار ۶ اطلاعیه، شرکت «سرمایهگذاری و توسعه صنایع سیمان» با انتشار ۵ اطلاعیه و «بانک تجارت»، «بانک ملی ایران» و شرکت «سرمایهگذاری گروه مالی سپهر صادرات» هر یک با انتشار ۴ اطلاعیه، بیشترین اطلاعیه عرضه عمده را در سال ۱۴۰۲ منتشر نمودند. همانطور که در نمودار زیر مشاهده میشود، صنعت «سرمایهگذاری» و صنعت «بانک» بیشترین برنامه عرضه عمده را در سال ۱۴۰۲ داشتند.
اطلاعیه عرضه عمده بانک تجارت که از سوی «صندوق سرمایهگذاری اختصاصی بازارگردانی» منتشر شد بیشترین میزان سهام قابل عرضه را به خود اختصاص داده است. این میزان عرضه به اندازه ۳۳.۵ میلیارد عدد سهم و شامل ۹.۹۹ درصد کل سهام شرکت بوده است که در اسفند ماه سال ۱۴۰۲ به منظور اجرا در فروردین ماه ۱۴۰۳ برنامهریزی شد.
اطلاعیه عرضه عمده سهام شرکت پالایش نفت اصفهان نیز که در دی ماه از سوی شرکت سرمایهگذاری توسعه سرمایه رفاه منتشر گردید از منظر میزان عرضه در جایگاه دوم بیشترین میزان سهام عرضه شده قرار میگیرد که به میزان ۲۵.۸ میلیارد عدد سهم بوده است. اطلاعیه عرضه عمده سهام بانک ملت نیز که از سوی گروه مالی ملت منتشر گردید با برنامه عرضه ۲۴.۷ میلیارد سهم که ۷ درصد کل سهام قابل انتشار این بانک را شامل میشوند، در جایگاه سوم بیشترین میزان سهام منتشر شده در سال ۱۴۰۲ قرار میگیرد.
برنامه شرکت مدیریت طرح و توسعه آینده پویا که یکی از سهامداران کلان شرکت سرمایهگذاری شفا دارو در سال ۱۴۰۲ بیشترین درصد سهام عرضه شده را شامل شد. این شرکت در دو مرتبه برنامه عرضه عمده ۷۱.۸۲ درصد سهام قابل عرضه (تحت مالکیت خود) را طرحریزی نمود که در اولین اطلاعیه در مهر ماه و دومین اطلاعیه در آذر ماه منتشر نمود.
شرکت توسعه صنایع بهشر نیز دومین شرکت عرضه کننده سهام به صورت عمده در سال ۱۴۰۲ بوده است که برنامه عرضه ۵۷.۹۷ درصدی سهام تحت مالکیت خود را طرحریزی نمود. درصد سهام عرضه شده توسط این شرکت موجب قرار گرفتن «توسعه صنایع بهشهر» در جایگاه بیشترین درصد سهام تحت مالکیت منتشر شده در سال ۱۴۰۲ شده است.